Més de 1.400 persones grans s'apleguen a l'Aplec de Montserrat

S'hi ha presentat l'Acadèmia dels Sèniors, la nova formació perquè aquest sector de la població conegui els seus drets

Redacció
15 de setembre del 2017
Actualitzat a les 10:58h
L'Aplec de persones grans que s'ha celebrat aquest dijous al Monestir de Montserrat ha estat el punt final d'un cicle de trobades que s'han fet per primera vegada arreu del territori. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha participat en aquesta cita que ha servit, com en les altres ocasions, per explicar i apropar les polítiques de la Generalitat enfocades als sèniors de la nostra societat, així com per escoltar les seves demandes i peticions. 

Durant l'Aplec també s’ha presentat l'Acadèmia dels Sèniors, una nova formació integral i interdepartamental perquè aquest sector de la població sigui coneixedor dels seus drets i, així reforçar no només la prevenció sinó, sobretot, la protecció. 

Més de 1.400 persones grans de les comarques de Barcelona han acudit a la trobada que pretén, alhora, fomentar l'envelliment actiu de la població i la protecció de les persones grans. "Volem promocionar un envelliment actiu on l’apoderament de les persones grans sigui l’eix principal, on les activitats s’allunyin dels tòpics difosos normalment i on es parli i es tracti la protecció a les persones grans", ha manifestat la consellera Bassa alhora que ha remarcat el caràcter interdepartamental i transversal de l'aposta: "vull recordar que les polítiques de gent gran no només competeixen al Departament que presideixo, sinó que impliquen més departaments com ara Salut, Interior, Consum i entitats del territori". 

L'Acadèmia dels Sèniors

L'Aplec de Montserrat ha servit també per presentar l'Acadèmia dels Sèniors, la nova formació perquè aquest sector de la població conegui els seus drets i així afavorir el seu apoderament i potenciar la prevenció i la protecció. L'Acadèmia es tira endavant amb la participació dels Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, Salut i Interior (Mossos d'Esquadra i Bombers), així com l'Agència Catalana del Consum i el Col·legi de Notaris. 

L'Acadèmia està inspirada en un projecte de la República Txeca que tenia com a objectiu principal ensenyar a les persones grans a protegir-se dels actes criminals i, a la vegada, guanyar confiança en elles mateixes. En el cas de Catalunya, la coordinació entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el de Salut, el d'Interior (amb els Mossos d'Esquadra i els Bombers), l'Agència Catalana del Consum i el Col·legi de Notaris ha estat bàsica per poder tirar la iniciativa endavant. 

La formació s'iniciarà en 43 casals de la gent gran, casals cívics i cases del mar de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de tot el territori per després anar desenvolupant-la arreu del territori. Els àmbits formatius versaran sobre els serveis socials, inclouran consells de seguretat, de consum i de salut i orientacions jurídiques bàsiques.