La Fiscalia ordena investigar 31 alcaldes del Bages i el Moianès compromesos amb el referèndum

El ministeri públic exigeix als Mossos que detinguin els regidors que no compareguin si són citats | El Govern traslladarà als 712 batlles implicats que estan emparats per la legitimitat del Parlament i els facilitarà la defensa jurídica

Isaac Meler / Oriol March
13 de setembre del 2017
Actualitzat a les 22:26h
Codina, Junyent i Casals, tres dels alcaldes investigats
Codina, Junyent i Casals, tres dels alcaldes investigats | AMI
La Fiscalia General de l'Estat ha demanat investigar tots els alcaldes que s'hagin compromès amb el referèndum. Concretament, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha dictat una instrucció en què demana obrir diligències d'investigació contra els 712 alcaldes dels ajuntaments que figuren en la llista de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que han signat decrets a favor del referèndum. En el cas del Bages i el Moianès, hi ha 31 alcaldes i alcaldesses investigats. Maza ha demanat que l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, sigui un dels primers a declarar. En el cas del Bages, ho son tots excepte els alcaldes de Balsareny, Castellbell i el Vilar, Castellfollit del Boix, Castellnou de Bages, El Pont de Vilomara, Mura i Sant Fruitós de Bages. En el cas del Moianès, tots excepte Granera.

L'endemà que la Fiscalia Superior de Catalunya traslladés al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, instruccions perquè requisés urnes, la Fiscalia General de l'Estat ordena que la policia catalana -ometent els altres cossos policials- sigui l'encarregada de detenir els alcaldes que no compareguin si són citats a declarar. Aquestes diligències del ministeri públic es duran a terme començant pels municipis amb més població.

Suport de la Generalitat al món local

El món municipal és un dels flancs decisius en què es jugarà la partida del referèndum, i és per això que el Tribunal Constitucional va advertir tots els alcaldes que els preparatius de l'1-O estaven suspesos. La Generalitat, però, té previst traslladar un missatge al món local: els municipis estan "emparats" per la "legitimitat" del Parlament, que va aprovar el marc legal del referèndum a través de diputats "escollits democràticament". També els facilitarà "defensa jurídica", segons fonts consultades per NacióDigital.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, preveu valorar aquest nou escenari en l'entrevista que li farà aquest dimecres a TV3 el director de la cadena, Vicent Sanchis. L'executiu, de moment, preveu seguir endavant amb els preparatius del referèndum tot i la cascada de suspensions i d'advertiments a càrrecs públics. Els representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) valoraran la situació abans d'una reunió aquesta tarda a la conselleria d'Economia amb el vicepresident Oriol Junqueras.

El primer membre del Govern en reaccionar públicament ha estat el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que s'ha preguntat "fins quan serà sostenible" el "despropòsit" de la Fiscalia. "Hi ha algun cas al món que fiscalia investigui i, si cal, detingui al 75% alcaldes d'un país?", ha considerat.

Alcaldes i alcaldesses del BAGES investigats
 
MunicipiAlcalde o alcaldessa investigat
Aguilar de SegarraValentí Riera
ArtésErnest Clotet
AvinyóEudald Vilaseca
CallúsJoan Badia
CardonaFerran Estruch
FonollosaEloi Hernàndez
GaiàEnric Armangou
ManresaValentí Junyent
MarganellAnna Garcia
Monistrol de MontserratJoan Miguel
NavarclesLlorenç Ferrer
NavàsJaume Casals
RajadellJoan Costa
SallentDavid Saldoni
Sant Feliu SasserraJoan Ramon Soler
Sant Joan de VilatorradaGil Ariso
Sant Mateu de BagesJoan Ullé
Sant Salvador de GuardiolaAlbert Miralda
Sant Vicenç de CastelletJoan Torres
SantpedorXavier Codina
SúriaJosep Maria Canudas
TalamancaJosep Tarín

Alcaldes i alcaldesses del MOIANÈS investigats
 
MunicipiAlcalde o alcaldessa investigat
CaldersEduard Sànchez
CastellcirSalvador Rovira
CastellterçolIsaac Burgos
CollsuspinaOriol Batlló
L'EstanySalvador Tresserra
MoiàDionís Guiteras
Monistrol de CaldersSílvia Sánchez
Sant Quirze SafajaAnna Guixà
Santa Maria d'OlóEnric Güell