Cinquanta entitats participen en l'acte de la Diada dedicat a les Bases de Manresa

El bon temps marca el preludi manresà del gruix d'actes que tindran lloc aquest Onze de Setembre a la tarda a Barcelona

Jordi Masdeu, Àuria Caus, Valentí Junyent, Mireia Estefanell i Ton Sierra, amb l'ofrena floral de l'Ajuntament
Jordi Masdeu, Àuria Caus, Valentí Junyent, Mireia Estefanell i Ton Sierra, amb l'ofrena floral de l'Ajuntament | Pere Fontanals
11 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:26h
Quaranta-nou entitats, partits, institucions, col·legis i empreses han fet aquest dilluns al matí la seva ofrena floral al voltant de la placa de la plaça de l'Onxe de Setembre en un acte institucional que ha Manresa ha servit per glosar el compromís de la ciutat amb la història nacional de Catalunya. En els parlaments, Francesc Comas i Jordi Rodó, comissaris dels actes de commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa, han repassat què va significar aquella declaració, i han repassat els capítols més greus que ha patit Manresa en els seus darrers 300 anys, en la defensa de la identitat catalana. A banda de l'Ajuntament, a nivell institucional també hi han participat la Delegació del Govern a la Catalunya Central i el Consell Comarcal del Bages. Com en les darreres edicions de la Diada, el PSC Manresa no ha estat present a l'acte de la capital del Bages. Aquest diumenge va participar a l'acte institucional que es va fer a Navarcles, on hi presidia la Senyera. Ciutadans, per la seva part, no ha participat en cap acte de la comarca.

L'acte s'ha iniciat amb Ball d'Homenatge a la Diada de Catalunya, a càrrec de Sandra Sòria Fíguls, dansaire de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages. A continuació hi ha hagut el parlament de Francesc Comas i Jordi Rodó, comissaris de la commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa. Després de fer un repàs de la situacio històrica de 1892 i la significació de l'aprovació de les Bases a Manresa, els comissaris han deixat clar que "venim de lluny. El 1892 es van aprovar les bases per a una constitució regional, i avui discutim la creació d'una república independent. Avui no cal que es reuneixin 100 prohoms, perquè tenim un parlament representatiu i un mandat democràtic que dona veu i vot a la ciutadania. Per això, en moments claus com l'actual, Manresa tornarà a ser al capdavant de la defensar dels drets nacionals. No tenim por".

Seguidament, l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha pres la paraula per remarcar la coincidència, enguany, de la Diada amb l'aniversari de les Bases de Manresa, que ens permet "fer una mirada enrere i veure que a la nostra ciutat, el 1892, un grup de personatges ja es va plantejar la necessitat que Catalunya tingués una constitució pròpia". Junyent ha afirmat que aquells palntejaments "han quedat superats per la realitat", però "les Bases de Manresa continuen sent un document importantíssim, un referent del catalanisme".

L'alcalde ha assegurat que el moment actual "ens reclama que mantinguem aquesta capacitat de resistir i de ser forts. Perquè només així podrem superar els obstacles que tenim al davant. No és hora de dubtes ni de vacil·lacions. Ho ha demostrat el nostre govern, amb el president Puigdemont al capdavant, i també el Parlament". L'alcalde considera que "la ciutadania espera que donem el millor de tots nosaltres, valentia, fermesa i decisió per poder arribar fins al final i que tots plegats puguem votar: els del Sí, que esperem que siguem majoria; però també els del No. Tot això també ho fem per ells".

Junyent considera que "hauríem de demanar als demòcrates que no són independentistes que estiguin al costat dels que volem que la ciutadania d'aquest país tingui urnes l'1 d'octubre per exercir el seu dret a decidir. Encara que estiguin en contra de la independència, si és que realment creuen en la democràcia, haurien de reclamar també el seu dret a votar".

L'alcalde ha tancat la seva intervenció amb un record per a les víctimes dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils i ha animat tothom qui pugui a participar aquesta tarda a la manifestació de Barcelona "per demostrar a tot el món la força i la potència dels desitjos de democràcia que hi ha al nostre país".

Posterioment ha tingut lloc l'ofrena floral de l'Ajuntament, institucions i de les entitats manresans que s'hi han adherit. Tots s'han anat acostant al centre de la plaça, on hi ha la làpida amb la inscripció "Manresa als lluitadors per les llibertats nacionals de Catalunya".

L'acte, conduït per Montse Morera, de TLB Grup, ha comptat amb la presència de representants de la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya central i del Consell Comarcal del Bages.

Durant l'acte institucional s'ha cantat el Cant del l'Himne Nacional de Catalunya anirà a càrrec de les diferents corals de Manresa: Capella de Música de la Seu, Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, Coral Eswèrtia, Coral Font del Fil i Orfeó Manresà, dirigides per Antoni Garriga.

Finalment, s'ha fet la ballada de la sardana La Santa Espina, amb la col·laboració de sardanistes del Grup Sardanista Dintre del Bosc i del Grup Sardanista Nova Crida.

Parlament de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent

Delegada del Govern de la Generalitat. President del Consell Comarcal del Bages. Comissaris del 125è aniversari de les Bases de Manresa. Regidores i regidors. Autoritats. Amigues i amics.

Avui és una Diada especial a Manresa perquè té una doble significació.

D'una banda, ens reunim aquí com fem cada any per reivindicar la nostra identitat i el nostre país. Per exposar els nostres anhels i expressar el nostre ferm compromís de treballar per fer-los realitat.

Per altra banda, la coincidència d'aquest Onze de Setembre amb la commemoració del 125è aniversari de les Bases de Manresa, també ens permet fer una mirada enrere i veure que a la nostra ciutat, fa 125 anys, un grup de personatges del nostre país ja es va plantejar la necessitat que Catalunya tingués una constitució pròpia.

I encara que el pas dels anys ha fet que aquells plantejaments i aquelles reivindicacions hagin quedat superats per la realitat, les Bases de Manresa segueixen sent un document importantíssim, tot un referent del catalanisme, que ens ha d'ajudar a entendre com hem arribat fins aquí i quin camí hem de seguir a partir d'ara.

Fa almenys 125 anys, doncs, que aquest país té un document de referència on ja es plantegen aquests drets i la singularitat de la nostra nació.

Avui, en ple setge judicial i policial contra la voluntat de tot un país de decidir el seu futur, hem de posar de relleu la capacitat de resistència del catalanisme al llarg de la història.

Ara també estem vivint un moment que ens reclama que mantinguem aquesta capacitat de resistir i de ser forts. Perquè només així podrem superar els obstacles que tenim al davant. No és hora de dubtes ni de vacil·lacions. Ho ha demostrat el nostre govern, amb el president Puigdemont al capdavant, i també el Parlament, i l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa.

La ciutadania espera que donem el millor de tots nosaltres, valentia, fermesa i decisió per poder arribar fins al final i que tots plegats puguem votar: els del Sí, que esperem que siguem majoria; però també els del No. Tot això també ho fem per ells.

Per això hauríem de demanar als demòcrates que no són independentistes que estiguin al costat dels que volem que la ciutadania d'aquest país tingui urnes l'1 d'octubre per exercir el seu dret a decidir. Encara que estiguin en contra de la independència, si realment creuen en la democràcia, haurien de reclamar també el seu dret a votar.

Per acabar, dues peticions. La primera, que tots plegats tinguem un record per a les víctimes dels terribles atemptats del 17 d'agost passat a Barcelona i Cambrils. I també per a tots aquells que amb la seva actuació van contribuir a defensar els valors democràtics i solidaris que ens defineixen com a poble.

L'altra, que tots els que pugueu participeu en la manifestació convocada per aquesta tarda a Barcelona i en la que hem de demostrar a tot el món la força i la potència d'aquests desitjos de democràcia que hi ha al nostre país.

Visca Manresa i Visca Catalunya!