La Llotja de la Mediterrània debatrà sobre les noves pràctiques en el món de la cultura

Jornades, presentacions de projectes innovadors, reunions en xarxa, càpsules artístiques i reunions ràpides, completen l'àmplia oferta professional de la 20a Fira

Redacció
07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:26h
Més enllà de la seva oferta artística, la Fira Mediterrània de Manresa és un mercat, un punt de trobada entre venedors –distribuïdores d'espectacles, mànagers, companyies, etc.-, i els compradors potencials de les seves propostes. L'espai d'interacció d'aquests actors és la Llotja Professional, la zona de negoci del mercat manresà que ja fa diverses edicions que s'ubica al Museu de la Tècnica. Durant tres dies, aquest espai acollirà l'extensa programació que Fira Mediterrània organitza exclusivament per als més de mil acreditats. Destaquen les jornades professionals, que enguany se centraran en les noves pràctiques que marcaran el futur de la cultura, i en l'apartat de reunions en xarxes, la IV edició del Wine&Fest Forum, el Congrés Internacional de festivals de Músiques del Món i Folk. La programació es completa amb diverses presentacions de projectes culturals, showcases (càpsules artístiques), reunions ràpides (speed datings), reunions de treball en xarxa i la zona d'exposició, amb més de quaranta estands.

Les jornades professionals, l'espai de reflexió

Les jornades professionals de la 20a Fira Mediterrània es duran a terme durant el primer dia d'activitat a la Llotja, dijous 5 d'octubre, i porten per lema “Noves pràctiques per al futur de la cultura”. Michael Atwood Mason de l'Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage (Estats Units) serà l'encarregat de donar el tret de sortida amb la conferència inaugural. Ell donarà pas a un panell de bones pràctiques sobre reptes i oportunitats per a la transformació de les arts en viu a l'era digital, que moderarà Pepe Zapata, de l'empresa de desenvolupament d'audiències Teknecultura. Durant aquesta sessió, parlaran de les seves respectives experiències Lis Costa, de la plataforma artística interdisciplinària Kònic Thtr; Mandy Berry i Ciaran Clarke, de la companyia itinerant Miracle Theatre (Regne Unit); Jaime Fernández, de la plataforma de creació d'activitats culturals en espais privats Myplayz (Andalusia), i Joseph Valentine, del The New Wolsey Theatre (Regne Unit).

També en relació al futur de la cultura, les jornades debatran sobre la introducció de la cultura popular a les escoles. Sota la moderació de Víctor Baroja, president de l'Associació Companyia de Jocs l'Anònima i de la Federació Catalana de Joc Tradicional. Hi intervindran Núria Soler, de l' Agrupació Cultural del Bages, que ha preparat un extraescolar de dansa popular; Francesc Fabregat, de les Cases de la Festa, entitat impulsora del programa “Fes teva la cultura popular” i el Fòrum d'Educació i Cultura Popular; Karlos Aizupurua. Bertsolarisme a l'escola Bertsozale Elkartea (País Basc), i Oriol Folgado mestre de l'Escola La Vixeta, recuperadora del Ball de Marcos Vicente.

El programa de les jornades professionals es completa amb una sessió de màrqueting digital, organitzada en col·laboració amb el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE) de l'Institut d'Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat; la presentació del llibre El carrer és nostre, que fa una repàs als darrers 40 anys d'arts de carrer a Catalunya; una sessió sobre dramatúrgia i espectacles infantils organitzada per la TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics), i la presentació de l'Associació Xàfec, una xarxa de festivals musicals de mitjà format de Catalunya, que anirà acompanyada d'una taula de debat.

Presentació de productes i serveis culturals

Un altre punt de trobada destacat de la programació professional són les presentacions de projectes, que es duran a terme divendres 6 d'octubre, i en que durant 15 minuts i en un format informal es presentaran diferents productes culturals i serveis professionals. La presentacions de projectes estan repartides en dues categories. Per una banda, les presentacions de projectes d'innovació cultural, una selecció de projectes culturals que destaquen per obrir noves fronteres, tenir noves mirades i crear noves connexions al voltant del sector cultural. En aquesta apartat es presentaran les propostes d'Inmersión Sonora 360, LaSala, Eventis Web & App & Entrades, Wanagig, la mostra internacional de videopoesia Sinestèsia, i LaMent Teatral, de microteatre en espais locals. I d'altra banda, les presentacions de nous projectes escènics, un espai dedicat a la presentació de propostes que destaquen per la seva singularitat i originalitat. En aquest apartat hi participaran alguns espectacles inclosos al programa artístic de la Fira, com els de Maika Makovski, Engruna Teatre, Slow Olou i Efímer, i d'altres que no, com els d'Oriol Escursell i l'Esbart de Sant Cugat.

Trobades professionals

La Llotja Professional de Fira Mediterrània també acull diverses trobades d'entitats i associacions, nacionals i internacionals, que aprofiten el reclam de la Fira per celebrar reunions de treball en xarxa. Destaca la IV edició del Wine&Fest Forum, el Congrés Internacional de Festivals de Músiques del Món i Folk, que cada any aplega a una cinquantena de participants. Aquesta trobada, estarà dividida en dues taules de debat dedicades als centres de creació i al paper de la dona a la indústria musical. Gerald Seligman, de la National Recording Preservation Foundation (Estats Units) donarà la benvinguda. En relació als centres de creació, participaran en el debat Elka Nedeva, de l'Academy of Music, Dance and Fine Arts Plovdiv (Bulgària); Fabien Moutet i Agnès Gerbe, de Le Silo (França); Julie Oleksiak, de la Foundation Royaumont (França), i Sean Paul O'Hare, del Seamus Enis Center (Irlanda). Parlaran del paper de la dona en la indústria musical actual l'Alexandra Petropoulos, de Songlines Magazine (Regne Unit); el mànager Andy Inglis (Escòcia) i Carmen Zapata, de Curtcircuit, ASACC i MIM. La trobada de festivals es durà a terme dissabte 7 d'octubre al matí.

Altres trobades en xarxa que es desenvoluparan durant el transcurs de la Fira són la trobada de direccions artístiques de l'Associació Plataforma Arts de Carrer, el IV Consell Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya (XTAC) (Accés restringit), una viquimarató de cultura popular i l'Assemblea de l'Associació Caramella.

Reunions amb els experts

Una altra de les activitats que organitza la Fira per tal de facilitar el contacte entre els professionals del sector cultural són les reunions ràpides - speed dating. Són trobades breus i concertades entre experts del sector de les arts escèniques i de la música i els artistes i professionals que hi volen prendre contacte directe. Així, un seguit de professionals esdevenen consultors per aconsellar els artistes sobre com accedir a les programacions estables d'espais d'actuació, a festivals i a iniciatives fora de les fronteres catalanes, o a altres fires artístiques. L'any passat es van dur a terme a la llotja manresana 324 reunions ràpides.

Càpsules artístiques

La Llotja professional també inclou la programació de showcases, càpsules artístiques de 30 minuts de durada, que tindran lloc durant els tres dies amb les actuacions de Tati Cervià, Anna Ferrer, Inxa Impro Quintet, l'acordionista Guillem Anguera, el grup femení d'havaneres Les Anxovetes i els rumberos Muchacho y los Sobrinos. A la Llotja també es podrà veure l'exposició Cultura viva: Fargaires de Tradicions, una mostra de mites, contes i llegendes, carnestoltes, bestiari i esports tradicionals de les cultures occitana i catalana, inclosa a la programació del Focus Occitània.