Esfune no descarta presentar un contenciós contra l'Ajuntament pel projecte de crematori al Congost

L'associació de petites funeràries ha entrar un plec d'al·legacions al consistori on denuncia els perills per a la salut de fer un crematori a prop de la zona esportiva

El president d'Esfune, Aureli Sánchez, mostra el mapa de la ubicació del crematori de Manresa
El president d'Esfune, Aureli Sánchez, mostra el mapa de la ubicació del crematori de Manresa | Mar Martí
Mar Martí
06 de setembre del 2017
Actualitzat a les 20:27h
L'associació de petites funeràries Esfune ha donat a conèixer aquest dimecres el detall de les al·legacions que ha presentat davant de l'Ajuntament de Manresa en relació al projecte de construir un crematori al polígon de la Plana del Pont Nou de la capital del Bages per part de l'empresa Serveis Funeraris de Barcelona –participada en un 85% pel grup Mémora-. El president d'Esfune, Aureli Sánchez, ha deixat clar que si el consistori no accepta les al·legacions presentaran un contenciós administratiu. Per aquesta associació, el nou crematori es vol instal·lar a menys de 500 metres del pavelló esportiu del Nou Congost, un fet que suposa un "greu perill per la salut". Segons Sánchez, a més s'hi ha de sumar el fet que entre el crematori i el pavelló hi ha una estació transformadora que "crearia un efecte corona i encara hi hauria més elements contaminants". Esfune ha engegat una campanya informativa per denunciar aquesta situació i ha enviat una còpia de les al·legacions a diferents organismes com l'Agència de Salut Pública, la Secretaria General de l'Esport o el Consell Comarcal del Bages.

Esfune, que agrupa cinc petites funeràries catalanes, entre les quals Eternam –impulsora de la construcció d'un crematori al municipi de Sant Fruitós de Bages-, ha presentat un seguint d'al·legacions davant de l'Ajuntament de Manresa en relació al projecte de construir un crematori al polígon de la Plana del Pont Nou. En l'escrit d'al·legacions, l'associació exposa els possibles riscos per a la salut que suposaria la ubicació del crematori a prop de la zona esportiva del Nou Congost i demana que "es prenguin les mesures necessàries que garanteixin la nul·la afectació a les persones usuàries de la zona esportiva".

En l'escrit, Esfune també demana a l'Ajuntament de Manresa que organitzi una comissió "entre totes les parts implicades i/o afectades per avaluar les diferents solucions a la potencial problemàtica en relació a la contaminació ambiental que pot crear el projecte de crematori". D'altra banda, també reclamen que "davant la realitat legislativa a escala mediambiental que, com ja s'ha dit, és del tot laxa" es demanin a les administracions competents "diferents estudis i informes". Per Esfune, aquests informes s'haurien de demanar al Departament de Salut, a la Direcció General d'Esports, al Departament d'Indústria i al Departament de Medi Ambient.

El president de l'associació, Aureli Sánchez, que és qui signa les al·legacions, ha detallat aquest dimecres en roda de premsa els possibles efectes nocius per a la salut que podria tenir la instal·lació d'un crematori a prop de la zona esportiva del Congost. Segons ha dit, un crematori emet a l'atmosfera substàncies contaminants com dioxines, furans i mercuri, que, en el cas de Manresa, "es veurien incrementats substancialment pel fet de l'existència d'una estació transformadora elèctrica". 

A més, Sánchez ha relatat que el nou crematori es vol ubicar en una zona molt propera del riu Cardener on s'hi formen humitats i boires "que augmenten l'efecte contaminant". A més, consideren que la pràctica esportiva de competició, en especial als joves, provoca una gran hiperventilació a l'hora de respirar, de manera que si hi ha contaminació "es pot agreujar i afectar seriosament la salut dels esportives". Al mateix temps, l'entitat ha recordat que la zona del Nou Congost hi ha dos recorreguts de l'Anella Verda on hi practica esport de manteniment i lleure la gent gran. 

Denuncien "manca de transparència" en la tramitació del projecte

En un altre ordre de coses, Sánchez també ha volgut denunciar una "manca de transparència" de l'Ajuntament de Manresa en relació a la manera en com s'ha tramitat el projecte de crematori. El president d'Esfune, que també és director tècnic de l'empresa Eternam, que construirà un crematori al municipi veí de Sant Fruitós de Bages, ha explicat que l'any 2014 Eternam va iniciar un procés per instal·lar un crematori a Manresa a l'edifici de la fàbrica de les Polvoreres, però "vam acabar desistint per la manca de respostes i el menyspreu que vam rebre per part de l'Ajuntament". 

Per contra, ha dit Sánchez, el projecte que lidera el grup Mémora "s'ha fet de pressa i corrents" i ha denunciat que "no s'ha fet un estudi ambiental previ a la requalificació dels terrenys". En aquest sentit, Sánchez ha aclarit que des d'Esfune consideren que l'Ajuntament de Manresa hauria d'haver demanat un estudi d'impacte ambiental abans de passar pel ple del passat mes d'abril la modificació urbanística al polígon de la Plana del Pont Nou per poder-hi ubicar el forn crematori. El consistori va obrir el passat mes de juny el període d'exposició pública per a l'atorgament de la llicència ambiental, moment en què Esfune ha presentat les seves al·legacions. 

El període d'al·legacions es va tancar el passat 3 d'agost i Esfune resta a l'espera de la resposta del consistori per decidir si engega la via judicial.