La Fumera de Sallent consolida l'aposta participativa i popular amb més actes que mai

La Festa Major Alternativa inicia els actes aquest dimecres amb un programa que s'allarga fins a dilluns

Presentació dels actes de la Fumera, aquest dimarts a Sallent
Presentació dels actes de la Fumera, aquest dimarts a Sallent | La Fumera
Redacció
05 de setembre del 2017
Actualitzat a les 20:48h
La Fumera, la Festa Major Alternativa de Sallent, arrenca dimecres amb un programa d'activitats més ampli i variat que mai. La festa, amb només quatre anys de vida, s'ha consolidat com "la festa popular i participada que Sallent necessitava". Més d'un centenar de persones participen de l'organització i aglutina bona part dels sallentins en actes com el sopar popular, el Temperi, els balls i els actes de dia i de nit.

Amb un pressupost de més de 40.000 euros generats sense subvencions, La Fumera no és només una festa de concerts nocturns, ni una festa només per a joves. És un projecte integrat per sallentins d'edats ben diferents, des d'infants fins a avis, que "hi veuen l'oportunitat de construir un model diferent, que demostri que el carrer i l'autogestió són la base d'una festa participada i que no es decideixi als despatxos".

Les colles són l'ànima de la festa: el poble es divideix en tres grans grups que vesteixen amb camises del mateix color, fan onejar les banderes i s'organitzen per guanyar punts durant la setmana de Festa Major. "Aquesta unió de persones ha creat llaços entre persones molt diferents que potser mai s'haurien relacionat", expliquen els organitzadors.

Una de les principals novetats d'aquest any és La Carretada, una cursa d'andròmines diumenge a la tarda on "caldrà equilibri, força, resistència a l'aigua i molta disbauxa". La Fumera també ha apostat grups musicals referents, del jazz fins al hip hop, com Mazoni, The Gramophone Allstars Big Band (amb Judit Nedermann al capdavant), F.R.A.C (de Càdis) o els bagencs Jo, Jet i Maria Ribot. En total, una cinquantena d'actes pensats per a públics d'edats i interessos ben diferents, però amb un punt en comú: la participació i organització popular.

A més de les activitats centrals, La Fumera també té dos espais paral·lels. D'una banda La Carbonera, l'espai infantil que cada dia programa activitats per als més menuts. I per l'altra El Magatzem, una zona més tranquil·la amb música, dansa i espais per seure i conversar tranquil·lament. Destaca també la programació de sardanes nocturnes, diumenge amb la Cobla Camps.

Els actes de dia agafaran protagonisme i des de dimecres fins dilluns hi haurà àpats populars, curses, cercaviles, activitats d'aigua, concursos gastronòmics i cultura popular. La Fumera també estrena aplicació mòbil, on s'hi pot consultar la programació i tota la informació necessària.

Enguany la Festa Major Alternativa ha apostat per reivindicar la lliure circulació de les persones i denunciar l'Europa fortalesa que els barra el pas. Per això, han dissenyat un cartell traduït a molts idiomes amb el lema "vinguis d'on vinguis". A part, les activitats giraran entorn l'eix migratori, reivindicant la necessitat d'obrir fronteres i construir un poble i una festa acollidors.
 

Programa de la Fumera de Sallent 2017