L'Ajuntament reallotja cinc famílies de l'edifici incendiat que no tenen on anar

Cap dels veïns de l'immoble del carrer Sarret i Arbós no pot tornar a casa seva, malgrat que la segona inspecció tècnica que s'ha portat a terme aquest dilluns indica que no hi ha danys estructurals

Els veïns, aquest diumenge, davant de l'immoble
Els veïns, aquest diumenge, davant de l'immoble | Cedida
Redacció
04 de setembre del 2017
Actualitzat el 05 de setembre a les 8:45h
Tècnics de Territori de l'Ajuntament de Manresa han procedit aquest dilluns al matí a fer una segona inspecció de l'edifici afectat per un incendi, dissabte al migdia. La inspecció ha corroborat que no s'aprecien danys estructurals greus a l'edifici que en facin perillar la integritat. Tot i així, com a conseqüència dels efectes del foc a l'estructura, es demana a la propietat que aporti un certificat emès per un tècnic competent que ho corrobori.

Si l'informe és favorable, un cop s'hagin dut a terme algunes reparacions i una neteja, i després que la propietat faci revisar les instal·lacions comunes de gas i electricitat, es preveu que alguns veïns podrien tornar a casa seva, en un termini de pocs dies. El grau d'afectació dels pisos és molt divers, i alguns necessitaran obres de rehabilitació molt importants. Avui per avui, però, tots estan desallotjats.

L'Ajuntament ha organitzat al migdia una reunió amb la propietat i els veïns afectats, per tal d'analitzar la situació i també buscar solucions a totes les persones que, temporalment, s'han quedat sense el pis on vivien. D'entrada, l'edifici està precintat, però s'ha habilitat un horari, dimarts a la tarda i dijous al matí, per tal que els veïns puguin accedir als habitatges a recollir pertinences.

Un cop finalitzada la reunió general, personal tècnic de Serveis Socials s'ha reunit individualment amb cada família, per estudiar la seva situació. La majoria han manifestat que poden quedar-se a viure temporalment a casa de familiars o amics. Hi ha cinc famílies que a partir d'aquest mateix dilluns l'Ajuntament ha començat a reallotjar, si bé posteriorment es repercutirà al cost a la propietat perquè se'n faci càrrec. La tornada a casa es preveu que serà esglaonada, en funció de l'afectació de l'incendi en cadascun dels pisos.

L'Ajuntament lamenta el succés i agraeix la paciència i la col·laboració de tots els veïns i veïnes de l'immoble afectat per tal de trobar la millor solució per a tothom.

Un incendi virulent

L'incendi es va iniciar dissabte al migdia al pis 2n 3a de l'edifici del carrer Sarret i Arbós 48-50. Es tracta d'un bloc de 16 habitatges (quatre plantes i quatre habitatges per planta). Tots els habitatges estaven en règim de lloguer, excepte un que està desocupat. La Policia Local de Manresa va retenir l'inquilí d'aquest pis com a presumpte autor intencionat de l'incendi i el va fer ingressar en la unitat de psiquiatria de l'hospital Sant Joan de Déu, a espera d'una avaluació clínica.

L'incendi va ser molt virulent i es va propagar ràpidament, a través de l'escala i, especialment, del celobert, que va fer un afecte xemeneia cap al pis del costat (2n-2a) i els pisos immediatament superiors, (3r-2a i el 3r-3a), que han quedat parcialment calcinats. Hi va ajudar el fet que les algunes finestres del celobert estaven obertes. 

La resta d'habitatges del bloc també van quedar afectats. Alguns a causa del fum. Altres a causa de la gran quantitat d'aigua que es va haver de fer servir per apagar el foc. També van quedar afectats els locals de la planta baixa: una perruqueria i un consultori mèdic.

Com a conseqüència de l'incendi la companyia de gas va tallar el subministrament de gas per evitar danys majors. També es va tallar el subministrament elèctric, en un primer moment, tot i que en aquest moment ja està en funcionament.

Al lloc del sinistre s'hi van desplaçar, a banda de Bombers, Policia Local i serveis d'emergència, equips tècnics de Protecció Civil, Territori i Serveis Socials de l'Ajuntament.