DADES El Barri Antic és, amb diferència, el barri amb més densitat comercial de Manresa

L'històric barri té un índex d'un comerç per cada 10 habitants, i només Passeig i Rodalies, amb un cada 10,5 habitants, li fa ombra | Valldaura, Poble Nou i Sagrada Família superen la barrera de 20 habitants per cada comerç | La resta de barris tenen, com a mínim, tres vegades menys de densitat que el referent del Centre Històric

01 de setembre del 2017
Actualitzat el 02 de setembre a les 14:49h
DADES Comerços històrics al carrer Sant Miquel, al Barri Antic de Manresa
DADES Comerços històrics al carrer Sant Miquel, al Barri Antic de Manresa | Aina Font Torra
El Barri Antic és, amb diferència, el barri de Manresa que té més comerços per habitant, amb un índex d'un local amb ocupació als baixos per cada 10,02 habitants, en una classificació en la que només Passeig i Rodalies, amb una ràtio de 10,5 habitants per cada comerç, se li acosta. De la resta de barris de la trama urbana, tots superen la barrera de 20 habitants per cada local de planta baixa ocupat.

Aquesta ràtio s'ha fet a partir de dades de l'Ajuntament de Manresa de població per barri de finals de 2016, i les dades actuals de locals als baixos ocupats o amb activitat. L'índex s'ha establert dividint els dos quocients. En la classificació, però, cal tenir en compte que els barris assenyalats amb un asterisc (*) en la gràfica, tenen englobades àrees comercials compreses en polígons, com el dels Trullols o dels Dolors, que trampegen les dades, de manera que no s'han tingut en compte. Són els casos de Cal Gravat o Viladordis amb els Trullols i Bufalvent, o Vic-Remei i Pujada Roja amb el polígon dls Dolors.

HABITANTS PER CADA COMERÇ PER BARRI


D'aquesta manera es pot comprovar que dels barris integrats únicament per locals de la trama urbana, el Barri Antic i Passeig i Rodalies lideren la llista amb un comerç per cada 10,02 i 10,5 habitants, i darrere seu ja venen Valldaura, Poble Nou i Sagrada Família, amb un comerç cada 23,21, 24,36 i 27,63 habitants. Ja més enllà del comerç per cada més de 30 veïns i veïnes, se situen Mion, carretera de Santpedor i Plaça Catalunya, amb índexs de 32,05, 33,28 i 34,48.

MAPA DE DENSITAT DE VEÏNS PER CADA COMERÇ



Finalment, els barris més perifèrics, molt poblats i amb els comerços justos per cobrir les necessitats més immediates, són els que tenen els índexs més elevats. Font dels Capellans, amb un comerç per cada 43,75 veïns, la Balconada, amb un per cada 56,63 habitants, Sant Pau, amb un índex de 59,38, i el Xup, amb 62,57, tanquen la classificació. Entremig d'aquests últims s'hi troba les Escodines, amb un comerç per cada 43,75 veïns.