El CAE torna a omplir de jocs els carrers del Centre Històric durant una setmana

La Setmana de Jocs al Carrer, que tindrà lloc entre el 4 i el 8 de setembre, arriba a la seva 15a edició

Redacció
31 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:45h
Els jocs tornaran a ocupar les principals places del centre històric de Manresa
Els jocs tornaran a ocupar les principals places del centre històric de Manresa | Jordi Preñanosa
Enguany la Setmana de Jocs al Carrer arriba a la 15a edició. La primera es va fer l'any 2003 i d'entrada es va plantejar com la continuïtat de l'activitat Milcentenari Park –una activitat del CAE que es venia fent des de l'any 1996- amb tres canvis molt importants: focalitzant-la en el joc, obrint-la a la població en general i no solament en el públic infantil i traslladant-la de la plaça del Milcentenari al centre de la ciutat. 

Amb el pas dels anys s'ha pogut constatar l'encert d'aquella decisió, i com la Setmana de Jocs ha esdevingut una activitat de referència en el calendari festiu i lúdic de la ciutat. En tots aquests anys, la Setmana de Jocs al Carrer ha crescut i ha anat incorporant diferents elements que l'han transformat en una activitat transversal, educadora i d'inclusió i cohesió social. 

La Setmana de Jocs al Carrer engegarà amb 7 places de joc simultànies que estaran en funcionament del 4 al 7 de setembre, de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 de la tarda. A la Plaça Major hi haurà jocs per a infants d'1 a 5 anys; a la plaça Sant Domènec, jocs de taula; jocs de construcció a la Plana de l'Om; jocs cooperatius i d'habilitat a la Plaça de la Música; ping-pong a la Plaça Icària-Casal de Joves La Kampana; jocs per aire a la Plaça Europa i una ludoteca a l'aire lliure a la plaça que hi ha entre els carrers Urgell i de la Mel. Aquestes dues darreres places són novetat respecte de les edicions anteriors. En el cas de la plaça Europa s'amplia l'oferta de jocs amb una nova plaça i en el segon cas, la dinamització de la plaça s'assumeix des de la Ludoteca Ludugurus. 

Del 4 al 7, les activitats lúdiques tindran continuïtat amb les Nits de Joc a la Plaça Major, de les 10 fins 2/4 d'1 de la nit. La setmana finalitzarà el 8 de setembre amb una activitat de cloenda a la plaça de Sant Domènec amb una gran escampada de jocs i l'animació de Pep Callau. 

Paral·lelament als jocs, del 4 al 7 tothom qui vulgui podrà participar en una gimcana de reptes. Cada plaça plantejarà un repte associat a un joc. Resoldre'ls anirà donant informació per descobrir una adreça electrònica on es podrà enviar un missatge. Entre tots els missatges rebuts es farà un sorteig de jocs. 

La Setmana de Jocs al Carrer segueix tenint com a objectius els que ja es va marcar en la primera edició, l'any 2003: animar a tothom a jugar, sense que importi l'edat; donar a conèixer i dignificar el joc com a un instrument educatiu, com a un element cultural i com una alternativa d'oci i, finalment, reivindicar temps i espais per al joc, sobretot en els espais públics –carrers i places-. 

Des del CAE es calcula que l'any passat, més de 5.000 persones varen participar en aquesta activitat. La programació completa es pot trobar al web del CAE. També se'n podrà fer un seguiment més detallat a Twitter -al compte i amb l'etiqueta #jocsalcarrer-, Facebook i a Instagram –caemanresa-. 

La Setmana de Jocs al Carrer està organitzada pel CAE i té el suport econòmic de l'Ajuntament de Manresa, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Compta amb la col·laboració d'Abacus, l'Associació Campi qui Jugui, el Casal de Joves La Kampana, Cims Barcelona, Dominique Dumeste (Ludambule), Fundació Ampans, la Fundació La Xarranca, IES Guillem Catà, Ludoteca Ludugurus, Creu Roja Manresa i Mateu Comellas. 

ManresaJuga: una oportunitat per jugar durant tot el Setembre

Coincidint amb la 15a edició de la Setmana de Jocs al Carrer, des del CAE s'ha impulsat la creació de ManresaJuga, una programació d'activitats lúdiques i de joc, organitzades per diverses entitats de la ciutat, que es durà a terme al llarg del mes de setembre. D'aquesta manera es pot complementar la Setmana de Jocs al Carrer amb altres activitats lúdiques i de joc que difícilment es poden adequar-se a les dates, horaris i tipologia de joc de la Setmana de Jocs. 

ManresaJuga incorpora un seguit d'activitats de joc amb enfocaments ben diversos: jocs en equipaments públics o en locals d'entitats, espais específics de joc, descobertes de joc, jocs per a la gent gran, etc. L'objectiu és visualitzar, en una única programació, activitats lúdiques que ja existeixen o que es venen fent habitualment a la ciutat i altres activitats que s'han organitzat de nou amb motiu del ManresaJuga. 

Aquesta primera edició té un marcat caràcter experimental. Tot i així, s'han aconseguit reunir una programació de 13 activitats, organitzades per 12 entitats i col·lectius diferents. Tota la programació de ManresaJuga es pot consultar a través del seu web i se'n podrà fer un seguiment a través dels webs o perfils a les xarxes socials de les entitats implicades.