La Mediterrània s'internacionalitzarà amb accions a Europa, Àfrica i Amèrica

Dins el Pla d'Acció Estatal i Internacional destaca el nou projecte "Cultures populars en diàleg", de l'Euroregió Pirineus Mediterrània

Un des moments de l'espectacle «Vertical Dance» d'una edició de la Fira Mediterrània
Un des moments de l'espectacle «Vertical Dance» d'una edició de la Fira Mediterrània | Àlex Gómez Ribera
Redacció
31 d'agost del 2017
Actualitzat a la 13:21h
La Fira Mediterrània de Manresa ha dissenyat per aquest 2017 un Pla d'Acció Estatal i Internacional que amplia horitzons respecte l'any passat, afegint nous camps d'acció i renovant els principals acords d'edicions anteriors. En aquest sentit està previst dur a terme al voltant de 30 accions estratègiques a més de 15 països i regions d'Europa, Àfrica i Amèrica. Com a novetat, destaca la renovació de la subvenció de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, amb un nou projecte, Cultures populars en diàleg.

El nou projecte euroregional torna a comptar amb els mateixos socis que en la proposta anterior: Fira Mediterrània, Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears i lo CIRDÒC - Centre interregional de Desenvolupament de l'Occità, líder de la iniciativa. Aquests tres agents de l'eix occità/català/balear treballaran junts per eixamplar l'espai comú social, cultural i lingüístic que ens uneix. El projecte tindrà lloc durant els anys 2017 i 2018 i se centrarà en la circulació del patrimoni immaterial. La cloenda de la proposta tindrà lloc al maig de 2018, amb la celebració d'un fòrum a paratge occità emblemàtic del Pont de Gard. La iniciativa tindrà una clara visibilitat dins la programació de la 20a Fira Mediterrània amb el Focus Occitània que, amb la presència de vuit propostes, oferirà una mostra del ric patrimoni immaterial occità, amb l'accent posat en quatre àmbits diferents: bestiari festiu, polifonia, ball i joc tradicional.

Consolidació d'acords

El Pla es completa amb la consolidació dels principals acords de treball dels darrers anys, amb països/regions com ara Alemanya, La Pulla (Itàlia), França, Bulgària, Portugal, Marroc, el País Valencià, les Illes Balears, el País Basc, Aragó i Castella i Lleó. En diversos casos, els acords preveuen la presència de delegacions professionals a la llotja professional de la Fira. En aquest sentit, cal destacar la incorporació de Polònia, país que serà a Manresa amb la presència de diversos festivals, institucions i l'actuació de dos artistes.

El Pla combina diversos tipus d'intercanvi (artístic, professional i/o comunicatiu) i té com a principals objectius potenciar els fluxos de treball professionals i dotar de nous canals d'exhibició al teixit creatiu català. Formacions com Doctor Prats, Oques Grasses i Inxa Impro Quintet, entre d'altres, realitzaran actuacions al llarg de l'any al Marroc, Portugal, Castella i Lleó, el País Valencià i les Illes Balears en virtut dels diferents acords d'intercanvi artístic.

Dos projectes sobre els que la Fira ha estat treballant en els darrers mesos mereixen menció apart: l'Aplec Internacional d'Adifolk a Ostrava i la presència catalana a l'Smithsonian Folklife Festival a Washington.

Pel que fa a l'Aplec Internacional, la Fira va contribuir a que Adifolk trobés un soci i un emplaçament adequats per a l'Aplec Internacional de 2017. Com a resultat, Adifolk va arribar a un acord amb la ciutat txeca d'Ostrava i la mostra internacional de cultura popular catalana es va celebrar amb èxit a principis del passat mes de juliol en el marc del Festival in the Streets / Festival Colours of Ostrava.

En relació a l'Smithsonian Folklife Festival, en 2018 Catalunya serà la Cultura Convidada al prestigiós festival que se celebra cada any a principis de juliol a Washington. Amb més d'un milió de visitants, i just al davant del Capitoli, es tracta d'una de les plataformes de projecció cultural més importants del planeta. Aquesta iniciativa, que el Govern català ha considerat estratègica, serà una oportunitat excel·lent per explicar i promocionar la cultura catalana als Estats Units, en un moment per a Catalunya en que fer-se sentir a nivell internacional és de gran importància. Degut a les característiques de l'Smithsonian Folklife Festival –que es basa en el concepte de cultura popular- la Fira Mediterrània de Manresa està participant en el comissariat de la presència catalana a Washington.