El santpedorenc Hilari Novillo i Witney guanyen el Concurs de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug

Carles Puigdemont ha assistit a l'acte | Hi han participat uns onze pastors amb els seus animals, vinguts d'arreu de Catalunya, el País Basc, França, les Illes i Castelló

Carles Puigdemont, lliura el primer premi al  guanyador del concurs, Hilari Novillo
Carles Puigdemont, lliura el primer premi al guanyador del concurs, Hilari Novillo | ACN
Cristina Prat
27 d'agost del 2017
Actualitzat el 29 d'agost a les 8:52h
El pastor Hilari Novillo, de Santpedor, i la seva gossa Witney han estat els guanyadors, aquest diumenge, del 55è Concurs de Gossos d'Atura que s'ha celebrat a Castellar de n'Hug (el Berguedà). Una diada de calor, que ha tornat a aplegar un bon nombre de persones al municipi, que han pogut gaudir de l'espectacle de veure els gossos en plena tasca. En total, enguany hi han participat uns onze pastors amb els seus animals, vinguts d'arreu de Catalunya, el País Basc, França, les Illes i Castelló.

El silenci que es respira habitualment al Prat del Castell d'aquest petit municipi de l'Alt Berguedà, s'ha trencat aquest diumenge, amb els crits i els xiulets perfectament afinats que els pastors, amb els nervis a flor de pell, han dirigit als seus gossos. Al voltant, assegudes a als marges i a les vores de la zona del concurs s'hi han aplegat unes 3.000 persones, per seguir de prop l'esdeveniment. I és que el concurs arrossega, des de fa anys, una gran quantitat de visitants, ja que s'ha convertit en una cita marcada al calendari per molts amants d'aquesta tradició.

Una diada que, a més, ha comptat amb una important presència institucional, en què s'ha pogut veure el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà i el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, així com diversos alcaldes i regidors. 
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, l'alcalde de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà i la resta de representats polítics al Concurs de Gossos d'Atura. Foto: Cristina Prat


"Aquest any és especial perquè hem comptat amb la presència del president Carles Puigdemont i estem molt contents", ha declarat l'alcalde del municipi, Salvador Juncà, que minuts abans de l'inici del concurs ha acompanyat Puigdemont a signar el llibre d'honor de l'Ajuntament del poble. Així mateix, al municipi s'ha creat una gran expectació a l'arribada del president de la Generalitat, acompanyat de la seva família, que han gaudit de tot l'esdeveniment. El president, a més, ha fet entrega del trofeu al guanyador de la prova.  
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, signant el llibre d'honor de Castellar de n'Hug. Foto: Cristina Prat


D'altra banda, l'alcalde s'ha mostrat preocupat pel futur del concurs perquè, segons ha dit, "no hi ha prou pastors joves i això és preocupant". Enguany, però ha sorgit una espurna d'esperança amb la participació d'un jove pastor de 17 anys, l'Eloi Flaujat, que ja s'havia vist al concurs anteriorment. Malgrat tot, Juncà veu el cas d'aquest jove com una excepció, ja que la tònica és trobar pastors de 60 anys o més: "No hi ha relleu, la cantera és molt flaca", ha declarat. 

Un certamen tradicional

La primera part del concurs és oberta a tots els pastors, i consisteix en fer passar el gos per un carreró marcat amb banderoles, conduir les ovelles fins al cercle i, finalment, fer passar el ramat per una mànega de conducció. La segona, en què també es valora molt l'obediència del gos, tracta d'anar a buscar les ovelles, fer-les entrar dins del pletiu i, un cop allà, fer-les sortir quan ho indiquin els jutges. "Les ovelles han estat una mica dures de fer creure", ha comentat Juncà, i és que de fet només el guanyador, Hilari Novillo ha aconseguit fer-les entrat dins del cercle. 
 

Un pastor i el seu gos al Concurs de Gossos d'Atura. Foto: Cristina Prat


Pel que fa al segon millor pastor, ha estat José Urien, amb la gossa Xarpa, de Biscaia, mentre que el tercer ha estat Miquel Adrover, amb el gos Xeco, de Felanitx, Mallorca. A part del guanyador del premi principal, també s'ha donat un guardó al pastor més típicament endiumenjat i al gos amb les característiques racials més pures. 

El concurs de Castellar de n'Hug va néixer el 1962 de les trobades d'una colla de pastors del Berguedà. Entre ells, competien per demostrar qui tenia el millor gos d'atura, però les proves es van anar estenent i, finalment, van esdevenir un acte formal. 
 

Un pastor i el seu gos al Concurs de Gossos d'Atura. Foto: Cristina Prat
 

Pastora participant al Concurs de Gossos d'Atura. Foto: Cristina Prat

Arxivat a