Els 25 anys de l'àliga de Manresa marquen la ballada de la imatgeria

La plaça Major ha estat l'escenari d'un dels actes més tradicionals de la Festa Major

L'àliga de Manresa celebra 25 anys aquesta Festa Major
L'àliga de Manresa celebra 25 anys aquesta Festa Major | Àlex Gómez Ribera
27 d'agost del 2017
Actualitzat a les 18:26h
El diumenge al migdia és el dia en que es celebren els actes més tradicionals i institucionals de la Festa Major, una jornada marcada per la ballada de la imatgeria i l'ofici religiós celebrat prèviament a la Seu de Manresa. La ballada d'enguany ha estat marcada per la celebració dels 25 anys de l'àliga de Manresa, la figura es va estrenar el 30 d'agost de 1992 i, en realitat, va significar un retorn ja que es tenia documentada l'existència d'una àliga que va desaparèixer el segle XIX. Per celebrar els 25 anys de la figura actual, creada per Andreu Descals, s'ha convidat l'àliga de Girona, la figura ja va apadrinar el naixement de l'àliga de Manresa. Així la ballada ha fet el seu guió habitual començant pels Cavallets i continuant pels Nans, els gegantons, els gegants i el Lleó.

Per tancar l'ordre de ballades l'Àliga de Girona ha fet el seu ball, posteriorment les dues àligues s'han fet una salutació d'honor com a mostra de cortesia i tot seguit l'àliga de Manresa ha fet el seu ball. Un moment emotiu per molts dels col·laboradors, passats i actuals, d'aquesta figura. També un dia de retrobades, el ballador d'aquest diumenge, Martí Forns, i el primer ballador l'any 1992, Salvador Portabella, no han volgut perdre l'ocasió per fer-se una fotografia conjunta davant de l'àliga, una foto amb aquesta solemne figura que també s'ha fet Antoni Navarro, creador de la coreografia.

Els actes del migdia, però, no s'han acabat aquí. Després de la ballada de la imatgeria ha estat el moment en que el públic ha ocupat el centre de la plaça per ballar les dues danses tradicionals manresanes, la Bolangera i el Ball del Rossinyol. Per tancar l'acte s'han ballat diverses sardanes entre les quals destacava La llum que portes dins, composada pel manresà Joan Lazaro i estrenada aquest dijous al vespre.