Santpedor adjudica el projecte de rehabilitació de l'antiga fàbrica tèxtil de Cal Clarassó

L'antiga fàbrica es convertirà en un equipament sociocultural amb espais dirigits especialment a persones grans

La regidora Laura Tarradellas, l'alcalde Xavier Codina, Marc Méndez, Roger Roig, i Sergi Casanovas de l'equip redactor i el regidor Ferran Balcells
La regidora Laura Tarradellas, l'alcalde Xavier Codina, Marc Méndez, Roger Roig, i Sergi Casanovas de l'equip redactor i el regidor Ferran Balcells | AjStp
Redacció
24 d'agost del 2017
Actualitzat a les 12:05h
L'equip redactor del projecte de rehabilitació de l'antiga fàbrica tèxtil de Cal Clarassó, al Barri Antic de Santpedor, ja treballa en donar forma al nou equipament. Aquesta setmana, l'equip que s'ha adjudicat el projecte i que va sorgir després d'un concurs en què es van presentar fins a deu equips, s'ha reunit amb els responsables municipals per posar fil a l'agulla. El punt de partida és la proposta que els va portar a guanyar el concurs i que ja establia a grans trets com anirà canviant la fesomia l'antiga fàbrica tèxtil per convertir-se en un nou equipament socio-cultural per al poble a mitjans del 2019. 

Fins a deu empreses van presentar una proposta al concurs per rehabilitar l'antiga fàbrica tèxtil de Cal Clarassó i el seu entorn, el projecte urbanístic i social més rellevant d'aquesta legislatura. Finalment, l'equip que es va presentar sota el lema d'Elionor (en record al poema de Miquel Martí i Pol que parla d'una nena que treballava en una fàbrica tèxtil) s'ha endut l'encàrrec i ha començat a treballar en el projecte. Es tracta d'un equip jove conformat per tres despatxos d'arquitectura: Domingo Ferré Arqs SLP, Josep Ferrando Architecture i estudiMARS arquitectura que ara s'han constituït en una Unió Temporal d'Empreses (UTE) per abordar aquest projecte. La seva proposta es basava en conservar el volum actual de l'edifici entès com a icona i com a objecte històric i millorar-ne la connexió amb el seu entorn. Així se'n faria una restauració integral però amb actuacions puntuals que en facilitin l'accessibilitat. 

El recinte de Cal Clarassó ocupa prop de mil metres quadrats amb un edifici principal, el de l'antiga fàbrica tèxtil. Aquest edifici de dues plantes quasi rectangulars amb un interior diàfan. La proposta presentada respecta l'edifici però també dóna resposta a les necessitats plantejades per l'Ajuntament en el sentit que es podrà reconvertir en un equipament sociocultural amb espais dirigits principalment a persones grans amb aules multiusos per poder fer informàtica, cuina i altres tallers; una zona de bar i restaurant; un espai de jocs interior i exterior que permeti activitats de jocs de taula, una sala d'actes polivalent i també espais per a l'escola d'adults. 

L'equip redactor té ara unes setmanes per aprofundir en la proposta que van presentar i presentar un avant-projecte i tres mesos més per fer de l'avant-projecte un projecte executiu definitiu que inclogui les opinions dels responsables municipals. Un cop redactat aquest es farà l'exposició pública. La intenció és que l'any que ve comencin les obres i que al 2019 Cal Clarassó passi a ser un nou equipament per a Santpedor. El pressupost passa del milió i mig d'euros. 

Cal Clarassó, una antiga fàbrica tèxtil dins el nucli urbà de Santpedor

La fàbrica Clarassó es troba dins el nucli urbà de Santpedor dins el recinte de la muralla del segle XIV i al costat del portal de Sant Francesc. Està declarada Bé Cultural d'Interès Local. 

Cal Clarassó és un important conjunt format per la nau de la fàbrica, la xemeneia del vapor i una antiga capella. Tot ubicat a l'interior del nucli urbà de Santpedor, dins el perímetre de la muralla del segle XIV, en una zona en la que hi havia hagut cases i horts. És un exemple de colònia tèxtil urbana, ja que al costat de la fàbrica es van construir habitatges, tot i que actualment no existeixen. 

L'edifici principal, la nau de la fàbrica, és un dels edificis més característics del municipi i sobresurt d'entre tots els edificis industrials. La darrera activitat industrial de la fàbrica va ser als anys 70 quan va servir com a indústria química per a la fabricació d'elements de fibra de vidre. Des d'aleshores, la fàbrica ha estat tancada i en un procés de degradació constant. 
Arxivat a