Barcelona Ars Nova i Miquel González interpretaran Bach dissabte a Montserrat

Mireia Barrera dirigirà el concert, en el qual s'interpretaran dues cantates del mestre alemany: la famosa 147 i la vigorosa versió de la 29

El cor Barcelona Ars Nova cantaran acompanyats del mestre Miquel González
El cor Barcelona Ars Nova cantaran acompanyats del mestre Miquel González | Promocional
Redacció
10 d'agost del 2017
Actualitzat a les 15:53h
El cor Barcelona Ars Nova, acompanyat pel mestre organista Miquel González, co-director del FIOM, sota la direcció de Mireia Barrera, oferiran el dissabte 12 d'agost, a les 21h, a la Basílica de Santa Maria, un concert dedicat a la música vocal de Johan Sebastian Bach. Es tracta del tercer concert del VII Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam (FIOM 2017), amb entrada lliure.

Concretament, interpretaran dues cantates del mestre alemany. La famosa cantata 147, amb el cèlebre Jesus bleibet meine Freude (Jesús, sigueu la meva joia) ressonarà joiós en les voltes de la Basílica de Montserrat, quan precisament es recorda enguany el cinquè centenari de la reforma luterana. I també es podrà escoltar la vigorosa versió de la cantata 29, amb la seva famosa simfonia inicial, on l'orgue pren el rol de solista per donar pas al famós cant coral Wir danken, dir Gott, wir danken dir (Us donem gràcies, oh Déu). Un programa brillant i suggerent pel centre del cor de l'estiu i amb una clau ecumènica important.

Aquest concert es podrà seguir en directe per Montserrat Ràdio (100,6FM / www.montserratradio.cat) i Montserrat TV. I diumenge, a les 20h, a través de les TV de la Xarxa de Comunicació Local i del Canal 159 de Movistar Plus.

Barcelona Ars Nova

El cor Barcelona Ars Nova és un conjunt professional creat el 2012 dins el projecte de les Misses Polifòniques a Barcelona i format per solistes vocals que col·laboren habitualment en els millors cors de cambra europeus –Collegium Vocale Gent, Capella Reial de Catalunya...-. El cor Barcelona Ars Nova, que dirigeix Mireia Barrera, s'ha convertit ja en un referent en aquest àmbit musical.

El projecte de les Misses Polifòniques sorgeix per iniciativa d'un grup d'intel·lectuals que organitzen a Barcelona una temporada d'audicions de música litúrgica interpretada en esglésies, i en el marc de les cerimònies per a les quals van ser creades, a la manera com es fa a diferents ciutats europees, expressant així la tradició religiosa que les va fer possibles. Com a factor diferencial respecte dels projectes que es realitzen a Europa, es va crear aquest conjunt professional d'alt nivell musical, i es van dedicar cadascuna de les misses a un compositor de les diferents escoles de la tradició europea, com per exemple, Claudio Monteverdi, Francisco Guerrero, Tomás Luis de Victoria, Giovanni Pierluigi de Palestrina i Johann Sebastian Bach.

Mireia Barrera

La direcció de Barcelona Ars Nova és a càrrec de la Mireia Barrera. Ha estat directora titular del Coro Nacional de España, la Capella de Música de Santa Maria del Mar i, fins al desembre de 2005, va dirigir el Coro de la Orquesta Ciudad de Granada, del quan n'és fundadora. També ha estat directora convidada i ha col·laborat amb l'Orquesta Nacional de España, Orquestra de Cambra Nacional d'Andorra, l'Orquestra Barroca Catalana, l'Ensemble Residencias, el conjunt BCN216, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el Coro de la RTVE. Des de 1993 és directora del Cor Madrigal de Barcelona.

Va dirigir per primer cop el Coro Nacional de España la temporada 2004-2005, dins del cicle Carta Blanca a Hans Werner Henze, i des del setembre de 2005 fins al juny de 2010 en va ser la seva director titular. Amb ells ha realitzat gires per tota Espanya, a més de per Alemanya, Romania, Àustria i els Estats Units. Va impulsar la creació del Ciclo Coral del Coro Nacional de España a l'Auditorio Nacional de Música de Madrid. L'octubre de 2012 es va presentar a la Basílica dels Sants Just i Pastor al capdavant de Barcelona Ars Nova, ensemble vocal professional creat a Barcelona en el marc del projecte Misses Polifòniques. El 2014 se li va concedir el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Miquel González

Nascut a Badalona l'any 1967. Inicia els seus estudis musicals des de molt jove, i es diploma com a professor superior d'orgue, clavicèmbal i llenguatge musical. Estudia la carrera d'orgue amb el catedràtic Josep Maria Mas Bonet, que complementa amb cursos de postgrau al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, al Conservatori Professional de Badalona i al Consejo Superior de Investigaciones Científicas. L'any 1988 aconsegueix el Primer Premi d'Orgue del Concurs Nacional de Joventuts Musicals d'Espanya a l'orgue de la Catedral de Girona; i l'any 1991 és guardonat amb el premi Ruiz-Morales a una de les millors interpretacions del curs universitari Música en Compostela.

Actualment és professor d'orgue del Conservatori Professional i Municipal de Música de Lleida; organista de la Parròquia Major de Santa Anna de Barcelona i de l'església de Santa Maria de Badalona; i recentment ha obtingut el doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi L'orgueneria a Catalunya (1688-1803). Catalogació, descripció i estudi de documents contractuals.

El programa del concert és el següent:

Johann Sebastian BACH (1685-1750)

- Cantata per a la Festa de la Visitació Herz und Mund und Tat und Leben («El cor i la boca, els actes i la vida») BWV 147, estrenada el 2 de juliol de 1723.
- Ària Schafe können sicher weiden («Els ramats pasturen serens») de la cantata BWV 208, transcripció d'A. Isoir
- Ària Mein gläubiges Herze («Creient cor meu») de la cantata BWV 68, transcripció d'A. Isoir
- Cantata Wir danken, dir Gott, wir danken dir («Et donem gràcies, Déu, et donem gràcies») BWV 29, estrenada el 27 d'agost de 1731.

El darrer dels concerts del FIOM 2017 serà el dissabte 9 de setembre, també a les 21h, i opta novament per la innovació. L'orgue dialogarà amb el piano solista. Els germans de Manchester Tom i Jonathan Scott presentaran un programa nou i suggerent on la combinació sonora dels dos instruments és una experiència fascinant. Ha estat complicat poder-los convidar a Montserrat, en tractar-se d'un duet amb una agenda de concerts molt complicada. Molts dels arranjaments que s'escoltaran són de Jonathan Scott, reconegut internacionalment com a compositor.

Aquest Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l'Abadia de Montserrat i Reale Seguros, compta amb la col·laboració de la Fundació Pinnae, i està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l'assessorament de l'organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l'Abadia de Montserrat. Tots ells s'ofereixen en directe a través de Montserrat Ràdio (100,6FM / www.montserratradio.cat) i de Montserrat TV, i també es poden seguir per les TV de la Xarxa de Comunicació Local i pel Canal 159 de Movistar Plus.

El VII Festival Internacional Orgue de Montserrat és novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l'audició en l'orgue Blancafort (2010) d'alguns dels millors intèrprets de l'orgue de l'àmbit internacional.