Castellnou porta pagats més de 24.000 euros a una empresa del secretari municipal de Sant Fruitós

Josep González Ballesteros ha facturat a l'Ajuntament per "assessorament jurídic" fins i tot mentre actuava de secretari interventor provisional de Castellnou | Els regidors de l'oposició han demanat debatre sobre el trencament del conveni, però Francesc Martínez ho ha rebutjat al·legant que és competència seva

L'alcalde de Castellnou de Bages, Francesc Martínez
L'alcalde de Castellnou de Bages, Francesc Martínez | Estefania Escolà
28 de juliol del 2017
Actualitzat el 22 de novembre a les 9:29h
L'Ajuntament de Castellnou de Bages porta pagats 24.623,50 euros a l'empresa El Dret de la Terra, SLP des d'abril de 2016, per fer tasques d'assessorament jurídic a l'alcalde Francesc Martínez, malgrat l'existència del secretari interventor municipal, que ha doblat el número d'hores que dedica al consistori passant de 10,5 hores setmanals a les 22,5 actuals.

L'administrador únic de l'empresa El Dret de la Terra, SLP és Josep González Ballesteros, secretari municipal de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, i que durant gairebé un mes, de finals de juny de 2016 al finals de juliol del mateix any, també va fer les funcions de secretari interventor de Castellnou de Bages, malgrat que va continuar facturant els 1.500 euros + IVA mensuals tal i com feia des d'aquell abril.

Des d'aquell mes d'abril i fins el juliol de 2017, l'empresa dirigida per González Ballesteros ha facturat onze quotes mensuals de 1.500 euros + IVA (1.815 euros), més cinc quotes mensuals, des del març de 2017, de 700 euros + IVA (847 euros), a banda d'un pagament únic de 350 euros + IVA (423,50), que donen un total de 24.625,50 euros.

L'empresa entra arran el trasllat del secretari interventor

L'entrada de l'empresa El Dret de la Terra, SLP com a proveïdor de serveis de l'Ajuntament de Castellnou coincideix amb l'anunci, el març de 2016, del trasllat del secretari interventor de Castellnou de Bages, Jordi Pino, que obté plaça a Sant Quintí de Mediona, en un moment de forta pressió sobre l'alcalde, Francesc Martínez, que s'enfrontava a una possible inhabilitació per la creació unilateral d'un vigilant municipal, amb la construcció del camp de futbol a Antifrau, i amb nombrosos fronts oberts per la seva gestió quotidiana.

La figura de secretari interventor de Castellnou era compartida amb Calders, Castellcir i Castellfollit del Boix, de manera que el nomenament d'un nou secretari interventor havia de ser consensuada entre els quatre municipis. En el mateix Ple que es pren en consideració el trasllat de Pino, Castellnou es desagrupa dels tres altres municipis i inicia la creació d'una plaça pròpia de secretari interventor, sense el consentiment de Governació, que finalment tomba la resolució, malgrat que s'havia ratificat en un ple extraordinari posterior celebrat el maig.

Al no poder desagregar-se dels altres municipis, l'alcalde no pot crear una plaça de secretari interventor a mida, ni molt menys cobrir-la per designació directa, i es troba obligat el 28 d'abril de 2016 a signar una provisió de plaça compartida amb els municipis amb els que està agrupat. Precisament, tres dies abans, el 25 d'abril, la Junta de Govern Local aprovava el pagament de la primera factura a favor de l'empresa El Dret de la Terra, per 1.500 euros + IVA. Amb l'anunci al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) de la provisió de plaça, el 6 de juny d'aquell any, el secretari interventor Jordi Pino fa efectiu el seu trasllat i signa el seu últim document, una reunió de la Junta de Govern Local.

Entrada de González Ballesteros com a secretari interventor a Castellnou

Quan el secretari municipal de Sant Fruitós de Bages ja portava tres mesos facturant a l'Ajuntament de Castellnou a través de l'empresa El Dret de la Terra, SLP, per fer "assessorament jurídic", Josep González Ballesteros entra com a secretari interventor provisional fins a que es cobreixi la plaça que s'havia provisionat l'abril. Ho fa mitjançant l'aplicació de l'article 30 del Reial Decret 731/1993 de 14 de maig, que permet cobrir una absència limitada, per nomenament provisional per acumulació de càrrecs amb l'Ajuntament d'un municipi veí, en aquest cas, Sant Fruitós de Bages, que no posa cap impediment per cedir el seu secretari en hores de fora de jornada. Per a aquesta acumulació, el secretari cobra una gratificació del 30% sobre la base del seu sou.

La relació entre els alcaldes de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés, i el de Castellnou de Bages, Francesc Martínez, es remunta a anys enrere. Fins al punt que va ser Joan Carles Batanés, actuant com a aparellador, qui signa a corre-cuita la conformitat de l'Edifici Montserrat de Castellnou, quan l'oposició pressiona el govern per a què els presenti un informe tècnic sobre la instal·lació.

Des de la segona quinzena de juny de 2016 (el dia 27 signa la delegació de funcions), fins al 27 de juliol, Josep González Ballesteros simultanieja el càrrec de secretari interventor de l'Ajuntament de Castellnou amb el de secretari municipal a Sant Fruitós, però no per això deixa de facturar a l'Ajuntament de Castellnou a través de l'empresa El Dret de la Terra, SLP, per fer "assessorament jurídic". Entremig, en el Ple del 6 de juliol, i en el posterior d'octubre amb la nova secretària interventora, l'alcalde Francesc Martínez agraeix expressament "a l'alcalde de Sant Fruitós que hagi compartit el secretari amb Castellnou".

Entra Blanca Álvarez com a secretària interventora titular

La Direcció General de l'Administració Local nomena, el 12 de juliol, Blanca Álvarez com a nova secretària interventora de Castellnou, juntament amb Calders, Castellcir i Castellfollit del Boix, per cobrir la provisió de plaça que havien anunciat l'abril. Blanca Álvarez pren possessió de la plaça el 27 de juliol, però l'empresa de González Ballester continua facturant 1.500 euros + IVA mensuals fins a febrer de 2017, onze mesades en total. A partir de març, les factures de l'empresa El Dret de la Terra, SLP, baixen a 700 euros + IVA, tot i que el servei d'"assessorament" es redueix considerablement a relacions telefòniques i telemàtiques.

Entremig, els ajuntaments de Castellcir i Calders es van desagrupar i en l'agrupació original només queden Castellnou i Castellfollit, de manera que la dedicació del secretari interventor ha passat de les 10,5 hores setmanals de fa uns mesos, a les 22,5 hores setmanals aprovades el passat mes de juny. Malgrat aquest fet, l'Ajuntament de Castellnou continua mantenint els serveis d'"assessorament jurídic" del Dret de la Terra, SLP, a raó de 10.164 euros anuals, amb l'IVA inclòs.

Els regidors de l'oposició, que actualment són majoria en el Ple després de la renúncia de Manel Valero de continuar en el govern, han demanat un Ple extraordinari que se celebrarà el proper 1 d'agost, en que volien exigir que es trenqui el contracte amb l'empresa del secretari de Sant Fruitós. Francesc Martínez s'ha negat a incloure aquest punt en l'ordre del dia argumentant que és competència seva i no del Ple decidir amb qui signa contractes. El proper dimarts es veurà com queda tot plegat.