L'Humus Mediterrani surt per primer cop al carrer i trasllada les propostes de ball a la Plaça Europa

La cinquena edició de l'apartat "off" de la Fira Mediterrània ha programat set concerts, entre els quals un grup d'Occitània

David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània; Ignasi Perramon, de D'Arrel, i Coloma Bertran i Marc del Pino, integrants del grup Duetu
David Ibáñez, director artístic de Fira Mediterrània; Ignasi Perramon, de D'Arrel, i Coloma Bertran i Marc del Pino, integrants del grup Duetu | FMediterrània
Mar Martí
25 de juliol del 2017
Actualitzat a les 14:19h
L'Humus Mediterrani, la secció off de la Fira Mediterrània de Manresa, acollirà enguany un total de set concerts entre el 6 i 7 d'octubre, entre els quals hi haurà per primera vegada un grup d'Occitània, el trio de cant polifònic femení Cocanha. La principal novetat de la cinquena edició de l'Humus és que portarà la seva programació de concert-ball a la Plaça Europa, de manera que per primer cop obrirà la programació a l'espai públic amb l'objectiu que els balladors tinguin més espai. Totes les propostes de dissabte es continuaran fent a l'Espai Òmnium de Manresa. La resta d'actuacions que tindran lloc en el marc de la secció off de la fira són Terra de Sons; Duetu, Ferran Savall i Meritxell Nedderman; A l'Aire; Daina i Micu.

L'Humus Mediterrani va néixer fa cinc anys com a proposta complementària a la programació oficial de la Fira Mediterrània i al llarg de les cinc edicions s'han programat una quarantena de concerts de música d'arrel. El director de la Fira Mediterrània de Manresa, David Ibáñez, ha explicat que aquesta programació off serveix per "enriquir i enfortir" la programació oficial del certamen i considera que l'Humus "ajuda a fer créixer la fira en la vessant d'aliances i artística". 

La programació de l'Humus, segons ha explicat aquest dimarts en roda de premsa un dels programadors, Ignasi Perramon, es concentrarà en dos dies, el 6 i 7 d'octubre, i per primer cop, les actuacions de divendres surten al carrer i es traslladen a la Plaça Europa. Per Perramon, aquest canvi respon a dos objectius: "donar més visibilitat al conjunt de concerts-ball i també dotar d'un espai més ampli per als balladors". 

De fet, els concerts de divendres són els que es traslladaran a la Plaça Europa, ja que són les propostes més pensades per a ballar. En concret s'han programat tres concerts per al divendres 6 d'octubre que arrencaran a les nou del vespre amb el concert del grup Terra de Sons. Tot seguit tindrà lloc l'actuació de Cocanha, un grup de tres noies d'Occitània. Finalment, la formació que tancarà les actuacions de divendres serà Duetu, un grup format per Coloma Bertran al violí i Marc del Pino a l'acordió.

D'altra banda, les quatre propostes de dissabte tindran lloc a l'Espai Òmnium. En concret, seran les actuacions de Ferran Savall i Meritxell Nedderman, que presentaran un programa basat en l'arranjament personal de tems procedents de la Mediterrània, juntament amb d'altres propis. La segona actuació serà la del grup A l'Aire, que oferirà una aproximació a la cançó d'arrel tradicional passada pel filtre de la veu i un quartet de saxos. Els dos últims grups a actuar seran Daina, que combina instruments com el kanun turc, la viola de roda, la veu i les percussions acústiques i electròniques; i la formació Micu, el cantautor rumbero de Barcelona. 

L'Humus Mediterrani és una iniciativa que complementa l'oferta oficial de la fira amb una selecció de grups emergents de l'escena folk catalana. La programació vol donar a conèixer les persones o grups que han preservat o creat música i cançó tradicional, així com també grups amateurs que la practiquen arreu del país i escoles de música d'arrel tradicional dels Països Catalans. Perramon ha fet una valoració molt positiva de l'acollida que han tingut les cinc edicions de l'Humus i ha dit que la música d'arrel es troba en un "bon moment" i considera que hi ha "propostes molt interessants".

Programació de l'Humus Mediterrani

Divendres 6 d'octubre, a les 21.00 h. Plaça Europa

TERRA DE SONS vol transmetre la cultura de diferents llocs del món a partir de la seva música i dansa. El grup ha recopilat danses d'arreu de la Mediterrània (masurques, fandangos, valsos, xampanyes, borrés, sardanes, hasapikos, kalamatianos, etc), per oferir un ampli repertori de ball, que també incorpora cançons de composició pròpia. Juntament amb els instruments més típics d'aquest tipus de música (acordió diatònic, flautes de bec, guitarra), s'afegeixen instruments provinents de la Mediterrània oriental, com el kanun turc i percussions com el daf i el darbouka. Tots aquests elements fan que un concert de Terra de Sons sigui una amalgama d'instruments i estils estimulant tant per ballar com per escoltar.

Divendres 6 d'octubre, a les 22.30h. Plaça Europa

COCANHA. Tres veus, tres personalitats, percussions, cants populars occitans, i vinga! Tenint Tolosa com a punt de trobada i la llengua occitana com a terreny de joc vocal, las filhas de Cocanha fan sonar els repertoris pirinencs, gascons, llenguadocians. Un so natural, generós, sincer. Una girls band occitana per a un concert que es balla, o un ball que s'escolta, ple d'elegància, humor i caràcter.

Divendres 6 d'octubre, a les 24.00h. Plaça Europa

DUETU. La musica tradicional catalana i la composició pròpia troben el seu espai a Duetu. La riquesa musical del seu repertori té el seu origen en la música tradicional catalana i europea, i es basa en el joc de les harmonies i contracants melòdics. La posada en escena és emocionant i convida a l'oient a endinsar-se en un món de sonoritats ancestrals. Duetu està format per Coloma Bertran, violí, i Marc del Pino, acordió.

Dissabte 7 d'octubre, a les 18.00h. Espai Omnium

FERRAN SAVALL I MERITXELL NEDDERMAN. Ferran Savall és un músic autodidacta, d'una gran sensibilitat i trajectòria reconeguda. Nascut en un bon ambient musical, a la vora dels seus pares (Jordi Savall i Montserrat Figueras), va beure el coneixement de diverses tradicions musicals que incorpora en la seva música. Savall és un cantant a la cerca de la veu natural i presenta ara amb la pianista Meritxell Neddermann, formada als Estats Units, un programa musical basat en l'arranjament personal de diversos temes, sobretot procedents de la Mediterrània, junt amb d'altres de composició pròpia. Un concert ple de sensibilitat, improvisació i d'un caràcter íntim i creatiu alhora.

Dissabte 7 d'octubre, a les 20.00h. Espai Òmnium

A L'AIRE. Ens ofereix una aproximació a la cançó d'arrel tradicional passada pel filtre de la seva formació. veu i quartet de saxos. Aquesta proposta busca una reinterpretació actual i molt personal de cada un dels temes a partir dels nous timbres i sonoritats que ofereix aquest format. Entre els saxofonistes hi trobem músics de clàssica i de jazz que fusionen la música de cambra amb la improvisació, així com les sonoritats característiques d'aquests dos mons cap a la recerca d'un so propi. La veu s'incorpora i combina el paper de "veu cantant" amb la fusió dins del conjunt com un instrument més, desenvolupant la seva versatilitat tímbrica.

Dissabte 7 d'octubre, a les 22.00h. Espai Òmnium

DAINA es va crear per donar un pas més en l'exploració tímbrica i estilística de les músiques mediterrànies. Així, la combinació absolutament inusual de kanun turc, viola de roda, veu i percussions acústiques i electròniques, donen un so molt original i diferent. Daina interpreta temes tradicionals i contemporanis d'arreu la Mediterrània, especialment dels Balcans i Turquia, així com composicions pròpies, que es mouen entre el terreny del folk i la world music fins a la cançó d'autor. És una proposta musical plurilingüística que dona al català un paper predominant i mostra la nostra cultura com a eix i bressol de noves tendències musicals.

Dissabte 7 d'octubre, a les 23.30h. Espai Òmnium

MICU. Un dels millors rumberos de Barcelona ens presenta Dens, on ha trobat el so que va començar buscant en el seu anterior treball, Bandaband. Acompanyat de percussió i baix, amb dos músics de la famosa banda Se atormenta una vecina ha creat una fusió fresca, amb personalitat i fidel a la música del directe. El títol del disc és un joc de paraules, ja que és una proposta més ballable, però sense haverperdut contingut i bones lletres, com sempre.

Tots els concert són gratuïts, i organitzats per D'Arrel, l'equip de programació de música folk de Favets i Tremedos S.L.