Forta esbroncada de la CUP cap a C's per dir que «vivien còmodes durant el franquisme»

El portaveu cupaire, Jordi Madeu, retreu a Andrés Rojo que "ja té collons" que "l'únic monolingüe" dels vint-i-cinc integrants del ple sigui "qui defensa rebaixar la presència del català a l'escola"

El regidor Andrés Rojo, intervenint en un ple, en una imatge d'arxiu
El regidor Andrés Rojo, intervenint en un ple, en una imatge d'arxiu | Pere Fontanals
21 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:46h
El ple de Manresa d'aquest dijous va viure, gairebé a última hora, una forta esbroncada del portaveu de la CUP, Jordi Masdeu, cap al president de Ciutadans, Andrés Rojo, després que aquest últim afirmés que els independentistes "vivien còmodes durant el franquisme", en referència a un suposat victimisme dels sobiranismes.

L'enganxada va tenir lloc durant el debat d'una moció del partit espanyolista per aigualir la presència del català a les escoles dissimulada en una proposta per establir el trilingüisme com a mètode d'ensenyament. De fet, el propi Masdeu havia manifestat en la seva primera intervenció, que havien estat pensant la possibilitat de no intervenir "davant l'obvietat de les intencions de Ciuradans". Abans ho havia fet, en un to ferm i defensant el model escolar actual, el representant de Democràcia Municipal, Ton Sierra.

Davant l'asseveració que el català havia estat perseguit durant el franquisme, Rojo va intervenir en el seu segon torn de paraula afirmant que "sembla que vivien còmodes durant el franquisme", interpretant les intervencions anteriors com una mostra de victimisme.

La resposta de Masdeu va ser fulminant: "Vivíem còmodes en el franquisme? I una puta merda", remor entre els assistents, "durant el franquisme es matava gent pels seus ideals", va reafirmar-se el cupaire. "Com torni a dir mai més que vivíem còmodes amb el franquisme, tindrem un problema". I finalitzant la seva intervenció, Masdeu va sentenciar "ja té collons que l'únic monilingüe dels vint-i-cinc regidors d'aquest ple sigui qui defensa rebaixar la presència del català a l'escola".

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va intervenir per fer un toc d'atenció a Masdeu, mentre Rojo somreïa a l'altre extrem del plenari. "No toleraré més aquestes formes. A veure si per les formes perdem tota la raó que puguem tenir", va concloure, i va donar el punt per finalitzat. La votació va ser clara: dos vots a favor i la resta en contra, excepte el PSC que generalment s'absté en les proposicions que no són estricament locals.