La Festeta Major de Monistrol de Calders; una excusa lúdica per reivindicar Ca l'Espardenyer

La CUP, que ha estat la promotora de la iniciativa, pretén deixar palès que tirar endavant una festa major autogestionada i "amb bona pinta" és possible

20 de juliol del 2017
Actualitzat a la 13:01h
Aquest divendres, 21 de juliol, Monistrol de Calders donarà el tret de sortida a la primera Festeta Major, una iniciativa promoguda per la CUP que s'allargarà fins diumenge i que tindrà lloc justament una setmana abans que la Festa Major que organitza l'Ajuntament. "No volíem de cap manera que es fes la lectura que contra programàvem", explica Ramon Vancells, l'exalcalde i regidor de la CUP al municipi, tot afegint que "la nostra intenció és donar tres dies més de festa als monistrolencs, sense col·lidir amb els actes de la Festa Major oficial".

L'objectiu bàsic pel qual la CUP va decidir tirar endavant la Festeta Major rau en què "el model de Festa Major que presenta el nou govern és absolutament oposat al que plantejàvem nosaltres". Un model, diu Vancells, "basat en gastar molts diners tibant d'espectacles de catàleg, poc imaginatius i, sobretot, molt poc participatius". És per aquest motiu, que en paraules del regidor, "ens vam veure obligats a demostrar i exemplificar que es pot fer una festa amb molt bona pinta d'una manera autogestionada, sense comprometre-hi tants diners públics, a partir de la participació de molta gent, i amb propostes originals". De fet, ha estat el grup de festes de la CUP el que ha tibat del carro. Un carro en el qual hi han pujat persones "de diferents procedències i edats, que no necessàriament estan vinculades a la CUP", ha recalcat Vancells, tot afegint que "en total, hi ha una quarantena de persones implicades en l'organització".

Tot i això, hi ha un argument de fons que és el motiu real de la Festeta: la reivindicació de Ca l'Espardenyer, una casa datada del segle XVII, situada al bell mig del poble, que ja fa mesos que CDC i ERC van aprovar, durant un ple ordinari, enderrocar-la per a construir-hi una gran plaça. Per a la CUP, la casa té un important valor paisatgístic i patrimonial i "es pot aprofitar si es fan obres funcionals per tenir un equipament al centre del poble on posar-hi entitats i tenir sales polivalents". "Creiem que la idea que té el govern de tirar-la a terra està totalment obsoleta: estem parlant d'un immoble històric, que està en un bon estat de conservació i que la seva rehabilitació fins i tot podria ser d'un cost inferior al que costaria fer el que plantegen CDC i ERC".

És per aquest motiu, per la reivindicació de mantenir d'empeus Ca l'Espardenyer, que totes les activitats de la Festeta Major es duran a terme a la plaça de l'Escorxador, que està just al costat.

Festeta, un nom que no és en va

"Hem posat el nom de Festeta Major fent al·lusió a com titllaven els partits de l'oposició, les festes que organitzàvem des de la CUP quan governàvem", explica Vancells. En aquesta mateixa línia exposa que "la nostra entrada al govern va suposar una dinamització molt clara del calendari festiu, incorporant-hi festivitats noves i recuperant festivitats velles. Els altres partits, feien broma i deien que només fèiem que festetes". I d'aquí ve el nom.

Programació

La Festeta Major començarà aquest divendres, a dos quarts de vuit del vespre, amb una demostració d'skate a l'Skate Parc. Seguidament, la programació es traslladarà a la plaça de l'Escorxador, on hi tindrà lloc, a les nou, un sopar de carmanyola (tothom durà el seu menjar de casa). Per acabar el dia, una mica de música i un concurs d'imitadors d'escultures.

Dissabte 22 s'inaugurarà, a les nou del matí, amb una passejada ludicocultural per les 38 escultures que la fundació privada Fèlix Estrada Saladich va donar al municipi, i que estan situades en diferents espais. L'encarregat de guiar els assistents a la visita serà Gustau Erill, antic regidor de Cultura (quan governava la CUP), "que ha estudiat els diversos autors i coneix a fons la col·lecció". Segons Vancells, des que es van col·locar les escultures, "el govern encara no n'ha fet una presentació oficial ni ha convidat el poble a visitar-les. Creiem que la Festeta Major serà un bon moment per posar de manifest el valor patrimonial que tenen".

Seguint amb la programació, a les deu del matí es durà a terme un taller infantil d'elaboració d'un capgròs o capgrossa, amb l'objectiu que una hora més tard, els puguin fer lluir durant la cercavila que recorrerà els carrers del poble i en la qual també hi seran presents els gegants.

A les vuit del vespre tindrà lloc el pregó de la Festeta Major. Tres hores més tard, a les onze, hi haurà un cercatasques organitzat pel col·lectiu jove de la comissió de festes. Un tractor amb un remolc (amb música) conduirà tots els participants de l'activitat pels carrers del poble. La nit clourà amb un concert del grup bagenc El Fugitiu.

Finalment, diumenge, la festa clourà amb un concert de swing i una masterclass de Lindy Hop, que començarà a les set de la tarda. En acabar, hi haurà servei de pintxos pels assistents.

Durant tot el cap de setmana, a la plaça de l'Escorxador, hi haurà un projector en el qual s'ensenyaran imatges de com era i en quin estat es troba ara l'interior de Ca l'Espardenyer.