Món Sant Benet reviu el passat gastronòmic del monestir en la visita d'estiu

Els Capvespres a Món Sant Benet, que es faran fins al setembre, divulguen nous coneixements sobre la història de Sant Benet en una visita plena de recursos suggestius

Tornen els capvespres d'estiu a Món Sant Benet
Tornen els capvespres d'estiu a Món Sant Benet | MSB
Redacció
19 de juliol del 2017
Actualitzat a les 20:50h
Món Sant Benet recupera la memòria gastronòmica del monestir de Sant Benet en la nova activitat cultural d'estiu. Amb el lema Una història dels gustos i les olors a Sant Benet, els Capvespres a Món Sant Benet fan un repàs de l'evolució del menjar al llarg dels mil anys d'història del monestir. 

L'activitat, que s'ha estrenat aquest dimecres al vespre amb prop de mig centenar de participants, inclou una visita especial al monestir i un sopar a la fresca. Coincidint amb la celebració del desè aniversari de Món Sant Benet, la Fundació Catalunya La Pedrera, responsable de l'equipament, ha renovat el format de la visita i, així, l'activitat d'aquest estiu difon continguts inèdits i inclou noves videoinstal·lacions. 

Cada espai del monestir serveix per anar desgranant el passat de la cuina i el menjar a Sant Benet, guiats per les vivències de la cuinera de la família de Ramon Casas. El viatge arrenca al celler, del segle XIV i que, durant segles, va guardar un dels fruits de la terra més preuats: el vi. El Claret de picapoll o el blanc de llàgrima són algunes de les varietats que es donen a conèixer per explicar la importància de la viticultura a la comarca del Bages i com aquesta va arribar a ser la major productora de Catalunya al segle XVIII. 

El recorregut segueix amb explicacions sobre l'alimentació dels monjos benedictins, la regla de Sant Benet, o la influència de la cuina francesa en la burgesia a principis del segle XX, entre altres continguts, mentre es visiten els jardins, el claustre, el refetor, la sala del campanar, el menjador de la casa d'estiueig de la família Casas i l'església. 

Visita amb els cinc sentits 

La visita especial d'estiu incorpora diverses videoinstal·lacions suggestives, creades especialment per a l'ocasió i que tenen com a protagonista la cuinera de la família Casas, la Rossita. Ella és l'encarregada d'explicar els secrets que amaguen les pedres mil·lenàries del monestir: la memòria del vi treballat al celler, els àpats que s'elaboraven l'antic refectori o les celebracions que es realitzaven al claustre, entre altres. 

I per acabar d'endinsar al visitant en la història, el contingut arriba a través dels cinc sentits. Així, a les explicacions del guia i els records de la cuinera s'hi sumen petites degustacions durant el recorregut i olors que es podran anar sentint al llarg de la visita. 

Sopar inspirat en la història 

Abans de la visita, els assistents gaudeixen d'un sopar a la fresca, amb vistes al monestir. Consta de receptes inspirades en el passat medieval del monestir, productes dels horts cultivats pels monjos fa segles i receptes burgeses de principis del segle XX, entre les quals hi haurà readaptacions d'elaboracions del cuiner manresà Ignasi Domènech, pioner de la gastronomia catalana moderna. 

Les visites temàtiques que es duen a terme durant els capvespres dels mesos d'estiu, iniciades fa vuit anys, han comptat amb la participació de milers de persones. Segons el subdirector general de la Fundació Catalunya La Pedrera, Xavier Bas, "l'èxit de la proposta és un exemple de la creixent acceptació que l'oferta cultural i educativa de Món Sant Benet ha aconseguit en els seus deu anys de funcionament, en els quals un milió de persones han conegut el passat medieval i el modernista de l'antic monestir".

Al llarg de l'estiu i fins al 8 de setembre s'oferiran un total de 16 sessions. Seran els dimecres i divendres, durant el mes de juliol, i els dijous i divendres, a l'agost i setembre. 

Per participar en l'activitat és indispensable reserva prèvia. Es pot realitzar a través de la web www.monstbenet.cat o al 93 875 94 01.