L'oposició de Castellnou no presentarà moció de censura contra l'alcalde però el deixarà en minoria

La Llei Orgànica del Règim Electoral General impedeix que el regidor Manel Valero subscrigui una moció contra Francesc Martínez, però l'Ajuntament es pot tornar ingovernable si l'oposició fa servir la seva majoria en el ple

L'alcalde de Castellnou, Francesc Martínez, es dirigeix de peu dret a un regidor durant un ple municipal
L'alcalde de Castellnou, Francesc Martínez, es dirigeix de peu dret a un regidor durant un ple municipal | Pere Fontanals
17 de juliol del 2017
Actualitzat el 18 de juliol a les 20:44h
La Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General impedeix que el regidor Manel Valero pugui subscriure una moció de censura contra l'alcalde de Castellnou de Bages, Francesc Martínez, tot i que el batlle tingui 5 dels 9 regidors del ple en contra seva. L'article 197 d'aquesta llei diu que els vots dels regidors que pertanyen o han pertangut, com en el cas de Valero, al grup municipal de l'alcalde contra el que es presenta la moció, no es poden comptar a l'hora d'engruixir la llista de regidors que demanen la revocació del batlle. De manera que encara que Valero signés en la presentació d'una moció se censura, els signants vàlids de la moció serien 4 de 9, o sigui que no arribarien a la majoria absoluta requerida.

El que no preveu la llei és que, canviada la torna de majories, els regidors de l'oposició poden proposar i aprovar les mesures que creguin convenient sense el vist-i-plau de l'alcalde, o fer que no prosperin les propostes que es presentin des del govern, si així és el seu interès, de manera que poden provocar una situació de bloqueig de facto de la governabilitat municipal.

El regidor Manel Valero, del grup socialista, el mateix que el de l'alcalde, va plegar del govern i es va convertir en regidor no adscrit el passar 13 de juny. Valero va justificar la seva decisió per les fortes discrepàncies que mantenia amb Francesc Martínez i per la seva manera de gestionar l'Ajuntament. El que era una majoria socialista de 5 sobre 9 al ple de la corporació, es transformava en una minoria de 4 sobre 9.

Amb aquest canvi, els altres dos grups de l'oposició, ERC amb 3 regidors, el PDeCAT amb 1, i el mateix Valero, poden, des d'aquell ple, fer aprovar o rebutjar qualsevol proposició que creguin oportuna, i influir en el dia a dia municipal de l'Ajuntament, una situació que podria comportar l'alcaldia al col·lapse i a la ingovernabilitat i precipitar una possible renúncia de Martínez, l'única manera que la llei contemplaria per a què a Castellnou hi pogués haver un canvi d'alcalde abans de les eleccions de 2019.

Més tenint en compte que a nivell local el ple municipal té gairebé totes les competències.