El nou grau de medicina de la UVic-UCC; un projecte «pel territori i pel país»

La sala d'actes de la FUB2 ha acollit l'acte de presentació de la carrera i ha comptat amb la presència d'una setantena de representants d'institucions i entitats de la comarca

La FUB ha acollit la presentació del nou grau de medicina
La FUB ha acollit la presentació del nou grau de medicina | AFT
04 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:58h
Una setantena de representants d'institucions i entitats de la comarca del Bages han assistit, aquest dimarts al matí, a la presentació del nou grau de Medicina que ha impulsat la UVic-UCC, en col·laboració amb la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) i que es posarà en marxa aquest curs vinent amb un total de 80 alumnes.

"Tenir una facultat de medicina ens posicions molt des d'un punt de vista acadèmic, des d'un punt de vista d'universitat, però, per sobre de tot, des d'un punt de vista de ciutat", ha declarat Valentí Martínez, director general de la FUB, que ha elogiat el fet que "hem aconseguit arribar on som gràcies a l'acord federatiu que vam signar, ara fa 3 anys, amb la Fundació Universitària Balmes, que ens ha permès entrar dins de la UVic-UCC". En aquesta mateixa línia, Martínez ha posat de manifest la importància de treballar "de forma conjunta, complementada i coordinada per a desenvolupar projectes cim aquest", que han comptat, segons el director, "amb un gran lideratge polític per part dels ajuntaments de Manresa i Vic, amb un lideratge acadèmic i amb una gran complicitat entre els dos campus universitaris".

En la presentació d'aquest nou grau de medicina també hi ha intervingut el director general corporatiu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Marc Soler; el degà de la Facultat de Medicina, Ramon Pujol, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; el president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany; l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el batlle de Manresa, Valentí Junyent.

"Posar d'acord i promoure que professionals, centres sanitaris, universitats, ajuntaments, comarques, la Generalitat i els ministeris de Sanitat i Educació, hagin anat de la mà amb aquest projecte, és un èxit", ha dit Soler, que ha volgut recalcar que "els fets positius que té aquest grau en el territori seran que els estudiants que cursin la carrera a Vic o a Manresa coneixeran el territori". Això significarà, en paraules de Soler que, "quan aquests estudiants s'incorporin en l'àmbit laboral, tindran en compte els centres sanitaris de la Catalunya Central per a anar-hi a treballar".  

En la seva intervenció, el director general corporatiu del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, també ha posat de manifest la importància de la simbiosi entre universitat, sector sanitari i societat civil. "Els estudiants de medicina s'han de formar, també, al costat  del pacient pel coneixement que això els pot aportar i pel concepte humanístic. L'alumne ha d'acompanyar el pacient i això ho ha de viure des de primer de carrera; és imprescindible", ha explicat, tot destacant que "al Bages tenim una xarxa assistencial  de primera magnitud que ens ha de permetre aquesta assistència, aquesta qualitat humana i aquesta formació en el territori".

Compartint les paraules de Soler, el degà de la Facultat de Medicina, Ramon Pujol, ha lloat la "cooperació que s'ha dut a terme en aquest projecte per part de totes les parts implicades". Amb la ferma voluntat que aquesta cooperació s'ha de fer extensiva a la resta de carreres que es cursen en totes dues universitats, Soler ha posat de manifest que "el que nosaltres volem que és surtin metges ben formats i que siguin capaços d'atendre les necessitats d'una societat que està canviant a una velocitat extraordinària". En aquesta mateixa línia ha afegit que "s'ha modificat una manera d'exercir, una manera d'emmalaltir i una manera de prevenir les malalties. És per això que la innovació avui en dia ja no és un desig sinó que és una obligació: hem d'adaptar-nos a allò que està passant al nostre voltant". Finalment, el degà ha explicat que "facilitarem que els estudiants que moltes vegades han d'exercir la seva professió en altres països, ho puguin fer a prop de casa", tot afegint que "la Facultat de Medicina és un projecte de territori però també de país".

"La nova facultat generarà un 0,3% del PIB del Bages i Osona"

Aquesta nova carrera s'ubicarà a la nova , situada al complex de Can Baumann, que actualment acull el Campus de Ciències de la Salut i Benestar de Vic, on ja s'ofereixen els estudis d'Infermeria i Fisioteràpia. Aquest grau, també tindrà una unitat docent a les instal·lacions de la FUB  i a la Clínica Universitària del Bages.

El grau serà de caràcter privat, s'autofinançarà i disposarà d'un sistema de beques per ajudar econòmicament "aquells estudiants amb un expedient brillant que no es puguin pagar els estudis amb els seus recursos", ha explicat Josep Arimany, president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut, tot afegint que la nova facultat generarà un 0,3% del PIB del Bages i Osona, una xifra que representarà un impacte de 22 milions d'euros.

Arimany ha parlat de la "posició geoestratègica" que té tan el Bages com Osona. "Això pot ser un motor d'atracció entre els professionals de la salut", ha dit, tot afegint que de les 12 places convocades inicialment, s'han presentat 90 professors. "Això demostra que hi ha interès i que el lligam entre Manresa i Vic ens donarà molta força", ha conclòs.

Per acabar, Valentí Junyent ha expressat que la implantació d'aquest nou grau "és una oportunitat per créixer i per posar en valor el sistema local de salut" i ha afirmat, amb contundència que "no tinc cap dubte que aquest projecte serà molt important pel país", ja que, segons el batlle, "necessitem equilibri territorial: ho veiem amb moltes altres activitats que col·lapsen Barcelona i l'àrea metropolitana". L'alcalde de Manresa ha demanat la col·laboració de tot el teixit econòmic i de les entitats i institucions del Bages per tirar endavant aquest projecte, que de ben segur, ha dit, "serà del tot positiu per la ciutat".