Endesa renova quatre centres de transformació del Bages

La mesura beneficia a clients de Balsareny, Callús, Castellgalí, Manresa, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, Súria i Talamanca

Redacció
03 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:52h
Endesa ha finalitzat recentment la renovació tecnològica de quatre centres de transformació del Bages amb l'objectiu de millorar i incrementar la qualitat del servei als més de 9.500 clients que s'alimenten d'aquestes instal·lacions, els quals es troben repartits entre onze municipis de la comarca: Balsareny, Callús, Castellgalí, Manresa, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet, Súria i Talamanca.

Els treballs, que han tingut una inversió del voltant de 58.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, han consistit en reformar dos centres de transformació de Manresa –un al carrer de Castellgalí i l'altre a Els Comtals–, un de Callús –concretament a la Colònia Cortés– i un de Sallent –al carrer de Santa Llúcia. 

Les intervencions que s'han dut a terme han estat de dos tipus. En dos d'ells, el del carrer  de Castellgalí de Manresa i el de Sallent, s'han canviat els elements de maniobra convencionals per unes cabines compactes, integrades en un únic mòdul, més fàcils de maniobrar i que incorporen elements de característiques especialment aïllants, fet que les fa més segures i robustes de cara a suportar ambients salins i humits o de forta pol·lució. Igualment, gairebé no requereixen manteniment, a diferència de la tecnologia anterior, en què aquestes tasques obligaven a tallar temporalment el servei als clients.

A més, també s'hi ha instal·lat un sistema de telecomandament, que consisteix amb un seguit d'equips d'actuació remota i un sistema de comunicacions que permetrà accionar a distància els dispositius de maniobra dels centres de transformació des del Centre de Control que la Companyia té a Barcelona. Aquesta característica permetrà evitar la necessitat de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs. D'aquesta manera s'estalviarà temps en la localització d'avaries i s'agilitzarà, en molt, la resolució i el temps d'interrupció del subministrament elèctric.

De fet, als centres de transformació d'Els Comtals de Manresa i de Callús només ha estat necessari fer-hi el segon tipus d'instal·lació, és a dir, col·locar-hi el sistema remot, ja que en ocasions anteriors ja s'havien canviat les cel·les de transformació per deixar-los preparats per telecomandar.

Aquests treballs, que es realitzen de manera periòdica i amb la voluntat de fer-los a totes les instal·lacions de la zona, formen part dels plans d'inversió de la Companyia al Bages. A més, són un pas més per dotar la infraestructura elèctrica de la comarca dels darrers avenços tecnològics, amb l'objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat. La reforma apropa les instal·lacions d'Endesa a un model de gestió més eficient de la xarxa mitjançant la automatització de les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents o smart grids.