Zenobita edita un llibre sobre la nissaga Rubió de Manresa

Es tracta d'un treball de recerca exhaustiva a càrrec de Pere Rubió, que va decidir investigar l'origen dels seus avantpassats

Redacció
28 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:51h
Per encàrrec de la família Rubió, l'editorial manresana Zenobita ha publicat el llibre Els Rubió de Manresa. El promotor del projecte és Pere Rubió, catedràtic de Matemàtiques i antic director de l'institut Pius Font i Quer de Manresa. Jubilat l'any 2011 es va dedicar des de llavors a investigar els seus avantpassats, amb l'ajuda dels seus fills Maria Rubió Massegú i Josep Rubió Massegú.

En els arxius de Manresa, Pere Rubió va començar la seva investigació sobre els antecedents de la nissaga. Primer tenia la idea que els seus predecessors procedien d'una família de forners del carrer de Santa Llúcia, però amb la troballa als arxius de documents molt antics, va comprovar que no era així. 

La recerca li va permetre descobrir que els seus avantpassats es van establir a Moià, provinents d'Occitània, a mitjan segle XVI i que en aquesta població els seus descendents van iniciar un taller d'escultors que va anar passant de pares a fills. El 1615 els Rubió es traslladen a Manresa per continuar la feina d'escultors. A partir del segle XVIII es van dedicar a altres ocupacions, com ara al tèxtil, i després, al segle XIX, una de les branques familiars a la construcció i l'altra a la forneria. Actualment la família ha diversificat les seves ocupacions.

Els autors expliquen que els escultors Rubió van treballar en retaules de Berga, Cervera, Rubí, Esparraguera i Ripoll, així com en altres obres d'important rellevància fetes a Manresa.