Súria començarà la 13a Campanya d'Excavacions Arqueològiques a les Guixeres

Redacció
25 de juny del 2017
Actualitzat a les 8:31h
Imatge d'arxiu de les excavacions a les Guixeres
Imatge d'arxiu de les excavacions a les Guixeres | AjSú
La 13a Campanya d'Excavacions Arqueològiques a les Guixeres a Súria s'iniciarà aquest dilluns 26 de juny amb l'objectiu principal d'avançar en la delimitació de la necròpoli de l'antiga església preromànica de Sant Pere del Puig. Prop d'una trentena de persones voluntàries participaran en aquesta edició, que finalitzarà divendres 7 de juliol.

Com en els anys anteriors, hi prendran part alumnes de l'Institut Mig-Món i persones adultes interessades en la recuperació i preservació del patrimoni històric de la vila. La direcció dels treballs serà a càrrec de les arqueòlogues Cristina Belmonte i Roser Arcos, que ja han participat en altres edicions.

La Campanya d’Excavacions Arqueològiques és una iniciativa de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament i de l’Institut Mig-Món, amb l’autorització del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat. També hi col·laboren el departament de Cultura de la Generalitat, les empreses ICL, Construccions Bagesfran i Samcat Gestió de Residus, les entitats Casal de la Dona i Amics Moto Valls de Torroella, l'establiment Bar Capri i la família propietària dels terrenys.

En les darreres edicions van ser localitzades algunes tombes medievals amb restes humanes a l'entorn de l'església. Enguany es vol ampliar el coneixement d'aquesta àrea, que es correspon amb l'antiga sagrera del temple.

El Casal de Joves va acollir dimecres 21 de juny una sessió de presentació d'aquesta nova edició de la Campanya, en un acte adreçat als estudiants de l'Institut Mig-Món que hi participaran. Entre les persones participants es trobaven la regidora de Cultura, Montserrat Juncadella, l'arqueòloga surienca Jenifer Montaño i l'estudiós surienc Albert Fàbrega.

La sessió va servir per exposar els objectius de la Campanya, els objectius d'aquesta edició, el sistema de treball i els orígens històrics del jaciment.

Les restes de l'església preromànica de Sant Pere del Puig formen part de l'Espai Patrimonial de les Guixeres, juntament amb les restes de la torre del Puig de Sant Pere i els antics forns de guix recuperats pel col·lectiu Els Jubilats de les Guixeres. A llarg termini, l'objectiu és fer visitable el jaciment i establir-hi un itinerari turístic i cultural.
Arxivat a