Una cigarreta provoca un incendi de 80 hectàrees al terme de Sant Fruitós

El foc mobilitza 48 dotacions terrestres dels Bombers i deu d'aèries | Ha obligat a tallar l'Eix Transversal i les carreteres C-16c i la N-141C, que ja han estat reobertes | S'aixeca l'ordre d'evacuació i de confinament dels veïns

Maniobra amb el foc a la Rosaleda realitzada pel GRAE de Bombers per aturar el flanc de l'incendi
Maniobra amb el foc a la Rosaleda realitzada pel GRAE de Bombers per aturar el flanc de l'incendi | Oriol Ayala
22 de juny del 2017
Actualitzat el 23 de juny a les 9:52h
Una cigarreta és l'origen de l'incendi ja controlat que ha cremat des de primera hora de la tarda al Bages i que ha obligat a tallar l'Eix Transversal, entre altres carreteres com la N-141C i la C-16c. El foc, que ha cremat entre Sant Fruitós i Manresa, ha cremat unes 80 hectàrees de vegetació agrícola i forestal, segons dades provisionals dels Agents Rurals. A banda, ha obligat a evacuar per precaució la urbanització de la Rosaleda ja que les flames eren molt properes a les cases, així com diversos naus del polígon comercial Riu d'Or. Dins el perímetre afectat també s'hi trobava una casa aïllada, sense ningú a l'interior en aquell moment, en la qual va resultar afectat per foc un cobert annex a l'habitatge, que s'utilitzava com a llenyer. També va cremar un vehicle en desús a l'exterior d'una ferrovelleria i van resultar afectades per foc les portes i finestres d'una granja ramadera aïllada i sense animals a l'interior.

Dijous a la nit una vintena de dotacions terrestres dels Bombers han estat remullant la zona afectada i controlant l'aparició de fumaroles i punts calents a l'interior de la part cremada. Els vehicles s'han anat retirant progressivament a partir de la mitjanit i quatre d'ells s'hi han mantingut fins a primera hora del matí. Aquest divendres al matí dues dotacions segueixen amb les taques de vigilància i extinció del perímetre. 


Un cop donat per estabilitzat, al voltant de les 18.50 hores de la tarda, els Bombers han informat que ja s'ha reobert la circulació per les carreteres tallades i s'ha aixecat l'ordre d'evacuació i confinament dels veïns. A les 20 hores, els Bombers han informat que encara hi havia 32 dotacions terrestres treballant-hi.


 
L'incendi s'ha declarat a les 15.39 sobre un camp agrícola però s'ha estès ràpidament. Quaranta-vuit dotacions terrestres i deu aèries han treballat per controlar-lo. També hi han treballat a la zona vuit vehicles de quatre agrupacions de la federació d'ADF del Bages-Moianès. La unitat GRAF dels Bombers de la Generalitat, per la seva banda, estan fent cremes d'eixamplament per tal de confinar els flancs de l'incendi.

El foc ha fet focus secundaris i ha saltat la carretera N-141c i la C-16c. El cap es troba a una zona coneguda amb el nom dels Plans del Cementiri, al sud de l'Eix Transversal, que també ha hagut de ser tallat a l'alçada de Sant Fruitós de Bages.
 

Roda de premsa posterior a quan l'incendi s'ha declarat com a controlat Foto: ONA Bages


Desallotjament casa per casa

Els Mossos d’Esquadra han explicat que passen porta per porta i que obliguen els veïns de la urbanització –hi viuen unes 980 persones de les quals 600 hi eren- a marxar de les cases. Els fan marxar amb els cotxes particulars o bé amb ambulància o cotxes patrulla del mateix cos. Els veïns de la urbanització a la Rosaleda evacuats han estat traslladats al pavelló municipal de Sant Fruitós. Les autoritats esperen que cap a les 21 hores puguin anar tornant als seus habitatges.

La Policia Local de Manresa, per la seva banda, està desplaçant els usuaris del càmping que hi ha a tocar del polígon industrial sense evacuar-los; duent-los a una zona més segura dins de la instal·lació.
 

L'incendi de Sant Fruitós, vist des de l'aire. Foto: @bomberscat

 

L'incendi de Sant Fruitós de Bages Foto: @sfadfcat