Suspès el judici contra quatre membres de la PAHC per l'absència de dos testimonis

La fiscalia els acusa de pertinença a grup criminal per haver pintant vuit caixers del BBVA a la comarca

Membres i simpatitzants de la PAHC, aquest matí als jutjats de Manresa
Membres i simpatitzants de la PAHC, aquest matí als jutjats de Manresa | ACN
Mar Martí
22 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:12h
El judici contra quatre membres de la PAHC Bages acusats de pertinença a organització criminal per haver pintat vuit caixers del BBVA a la comarca que s'havia de celebrar aquest dijous, 22 de juny, a Manresa, s'ha hagut de suspendre, ja que dos dels testimonis –dos Mossos d'Esquadra- no han comparegut. Segons ha informat la jutgessa, un d'ells està de vacances i l'altre té una incapacitat laboral. La magistrada ha fixat la nova data del judici pel 28 de setembre. 

Segons ha denunciat un dels quatre encausats a les portes del jutjat, Miquel Coma, "tot plegat són falses acusacions de la policia amb el propòsit de criminalitzar les lluites populars". Els quatre acusats rebutgen l'acusació de pertinença a organització criminal i creuen que respon a intentar "castigar, espantar o desmotivar les persones que lluitem contra aquest sistema criminal". El banc BBVA ha retirat la seva acusació.

Els quatre acusats s'enfronten a una petició de nou mesos de presó i a multes elevades per haver pintat vuit caixers del BBVA al Bages. L'acció de la PAHC va tenir lloc durant la nit i matinada del 19 i 20 de març del 2014 i es va fer en suport a la PAHC Sabadell, que va estar tancada durant 18 dies en una oficina del BBVA per reclamar la condonació del deute de 10 famílies i l'eliminació dels avaladors en aquests contractes hipotecaris. 
Un dels encausats, Miquel Coma, ha denunciat que aquesta acusació és una "persecució dels poders contra els moviments socials que defensen els drets bàsics de les persones".

Coma ha recordat que les acusacions contra ells es basen en "la roba que vestíem en altres mobilitzacions que s'han fet a Manresa". "Tot plegat són falses acusacions de la policia amb el propòsit de criminalitzar les lluites populars", ha exposat Coma, que també ha lamentat que "un cop més la policia defensa els interessos de la banca al costat de la classe política i en contra de les persones que veuen cada dia com els seus drets són trepitjats". 

Tot i que la denúncia és contra quatre persones en concret, Coma creu que "no van dirigides contra la nostra persona, sinó que són quatre noms que surten dels fitxers policials perquè en un moment o altre hem participat en mobilitzacions, ja sigui en concentracions o com a portaveus per la premsa". "Acusar-nos d'organització criminal no vol dir res més que intentar castigar, espantar o desmotivar les persones que lluitem contra aquest sistema criminal, però el que no saben és que la repressió ens fa més fortes", ha apuntat Coma. 

Els quatre membres de la PAHC Bages han rebut el suport a l'entrada dels jutjats de diferents col·lectius de moviments socials i també d'integrants de la PAHC Sabadell. A més, s'han recollit més de 1.500 firmes de suport als encausats. 

La jutgessa ha fixat la nova data pel judici pel proper 28 de setembre. L'advocat d'un dels acusats ha demanat a la magistrada que s'esbrini quant temps estarà de baixa l'agent dels Mossos que havia de declarar com a testimoni perquè no s'hagi de tornar a suspendre el judici. D'altra banda, la jutgessa també ha dit que preguntaran al BBVA si, a banda de renunciar a les accions civils, també renuncien a la indemnització pels danys que van patir els caixers.