Xerrada per comparar la situació dels refugiats de la Guerra Civil amb els de Síria

Anirà a càrrec de Assumpta Montellà i Josep Alert, i es complementarà el diumenge 9 de juliol amb una visita a la Maternitat d'Elna

Redacció
20 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:07h
El Centre Cultural el Casino acull dimecres, a les 19.30 h, la xerrada Guerra civil, ahir, Síria avui. Experiències d'Acollida a Elna i Manresa, una proposta que forma part dels actes de la campanya del Dia Internacional de les Persones Refugiades Repetim la història?, organitzada conjuntament per les regidories de Cooperació, Cultura i Dona de l'Ajuntament de Manresa.

La xerrada anirà a càrrec de la historiadora Assumpta Montellà que recordarà el fet històric de l'exili republicà de l'any 1939, durat el qual 476.000 persones van fugir cap a França. Homes, dones, criatures, tropes del exercit en retirada...Moltes d'aquelles persones van ser tancades en el camp de concentració de la platja d'Argelers en condicions extremes. Van passar set, gana, fred... La xifra de mortalitat infantil era esgarrifosa. Però una dona va saber reaccionar i en un casalot abandonat situat a la població d'Elna va organitzar una maternitat. Gràcies a la l'Elisabeth Eidenbenz, es van salvar 597 nadons, la majoria espanyols, d'una mort segura.

Al seu torn, l'historiador Josep Alert en col·laboració amb l'Associació Memòria i Història de Manresa, explicarà com es van acollir als refugiats republicans a Manresa en el seu camí cap a França. 

La xerrada farà també un paral·lelisme entre aquests dramàtics fets de la nostra història i els actuals exilis, on milers de persones estan patint actualment el mateix drama, el mateix dolor d'haver de marxar de casa, de perdre-ho tot...., per fugir de la guerra a Síria i d'altres països en conflicte.

La xerrada es completarà amb una visita guiada per la pròpia Assumpta Montellá a la maternitat d'Elna, on es visitarà també la tomba d'Antonia Machado a Cotlliure i les platges d'Argelers. La sortida serà el diumenge 9 de juliol. Per inscripcions i informació trucar al SIAD al 93 875 23 10 [email protected]