Empreses del metall celebren matinals de treball davant de les dificultats d'ocupació

Una de les matinals del sector del metall
Una de les matinals del sector del metall | AjM
Redacció
16 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:53h
Detectar els perfils professionals més demandants i de difícil cobertura en la industria del metall; definir quines aptituds i actituds han tenir aquests operaris i quin tipus de formació en necessiten. Aquestes són alguns dels temes de reflexió que s'estan debatent aquest mes de juny en el marc de les Matinals del sector del metall, unes jornades que se celebren al Palau Firal de Manresa amb la participació d'empresaris de la comarca, representants de patronals, responsables tècnics de Recursos Humans així com tècnics i docents de formació ocupacional.

Les jornades estan impulsades pel Centre d'Iniciatives per l'Ocupació (CIO) de l'Ajuntament de Manresa, en el marc del projecte Ocupació al Bages Industrial, i organitzades conjuntament per Patronal Metal·lúrgica del Bages i PIMEC Catalunya Central, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. 

La primera jornada va tenir lloc el 8 de juny passat, durant la qual es van analitzat els perfils professionals del sector i que són de difícil cobertura en els camps de la soldadura (TIG, MIG, MAG...), mecanització CNC (torn, fresadora, centre de mecanitzat..), tractament de xapa (plegat, punxonat, estampació, tall làser..), muntatge i manteniment industrial (hidràulica, pneumàtica, electricitat, automatismes...), disseny industrial (interpretació de plànols, metrologia..) i formació transversal o complementaria (riscos laborals, medi ambient, qualitat..).

Ahir, 15 de juny, el tema de debat va ser Com fomentar les vocacions i els oficis industrials” i reflexionar sobre “la figura de l'aprenent? i la figura del “tutor d'empresa”. Una jornada que tenia per objectiu buscar diferents estratègies per atreure als joves i a persones aturades a la industria fomentant les vocacions als oficis industrials i tècnics (xerrades a escoles, visites escolars a empreses, participació a programes de TV, promoció dels oficis a fires,...) i també reflexionar sobre la figura del tutor d'empresa.

La darrera jornada es celebrarà el dijous 29 de juny, i es titula Nous reptes i fórmules de reclutament. Una sessió que tindrà com a objectiu proposar la creació d'una borsa de recursos compartida entre empreses del sector, establint vincles de col·laboració entre empreses que comparteixen un mateix procés productiu (treballadors, compres agrupades, maquinària, etc). I facilitar el reclutament del personal des de la formació. Aquesta borsa permetria que les empreses disposessin de recursos extra per cobrir les seves puntes estacionals o necessitats puntuals i resoldre la subocupació de determinats treballadors de perfils intermitjos.