El ple aprova majoritàriament un Pla Local d'Habitatge ambiciós però «possibilista»

El dictamen s'aprova amb tots els vots a favor, excepte la CUP | La PAHC defineix el pla com a "indecent" i demana, sense èxit, que es retiri per debatre'l més profundament | El PSC admet que ha estat difícil equilibrar "el seny i el cor" | La CUP proposa recuperar primer els pisos buits construïts des de l'any 2000, que en són 1.769

Gabriela Islas, de la PAHC, parlant des del públic
Gabriela Islas, de la PAHC, parlant des del públic | Pere Fontanals
16 de juny del 2017
Actualitzat el 17 de juny a les 17:39h
El ple municipal de Manresa d'aquest dijous a aprovat, amb el vot de tots els grups municipals excepte la CUP el Pla Local d'Habitatge 2017-2022, un document marc i estratègic de planificació que, que com ha explicat el regidor de Habitatge i Barris, Joan Calmet, descriu els compromisos municipals en matèria d'habitatge en un horitzó de sis anys.

El document incorpora la feina de diversos departaments municipals i entitats, que hi han treballat des d'inicis del 2016, quan es va iniciar la diagnosi. Alhora, però, va acompanyat de números: tres eixos bàsics (recuperació d'habitatges buits, rehabilitació d'habitatges en mal estat, i redimensionament de les borses d'habitatge de lloguer social) i cinc grans objectius que es tradueixen en fins a 38 fitxes de treball concretes.

Pressupostàriament es passa de 472.462 euros l'any 2017 per a habitatge, a 1.265.306 el 2018, una xifra que es preveu continuar incrementant els propers anys, ja que algunes actuacions no és previst que comencin a desenvolupar-se fins al 2019. Recuperar 470 habitatges actualment desocupats, ampliar fins a 200 els pisos amb preu assequible i preu social per a col·lectius vulnerables, fomentar el lloguer just i el lloguer social (amb partides concretes), concedir microcrèdits... són algunes de les actuacions que preveu el pla.

La PAHC, molt crítica

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC), s'ha mostrat molt crítica amb les "presses" del govern per portar el document al ple. Gabriela Islas, que ha intervingut des del públic, ha recordat que el ple de Manresa ha aprovat "per unanimitat" diverses mocions presentades per la PAHC, "que després no s'han executat". Islas també ha retret de la proposta que no hi ha mesures concretes.

Felip González (PSC)  ha reconegut que en aquest punt, "equilibrar el seny del cor, és complicat".

Per part del PSC, Felip González, que alhora és membre actiu de la PAHC, ha lamentat que el document no compleixi les expectatives de la plataforma, i ha reconegut que en aquest punt, "equilibrar el seny del cor, és complicat". Tot i així ha explicat que els socialistes es deixaran portar pel "possibilisme" que, malgrat que alguns ho diuen de forma despectiva, "entenc que per a un partit com el nostre, que té vocació de govern, és descriptiu". González ha destacat que el pressupost per a habitatge el primer any és d'un 167% més que l'exercici anterior, i que el govern va avançar, a petició del PSC, la concessió de microcrèdits a la rehabilitació a partir del primer any. González, però, ha advertit que "el repte és que el pla es porti a terme.

La CUP, en la línia de la PAHC

En la seva primera intervenció, la CUP va recordar que "no venia d'un mes" aprovar el pla, més quan en l'última convocatòria de la Taula d'habitatge "no es va fer una reunió de treball, sinó que va ser una mena de conferència on hi havia fins i tot premsa", i que, a més a més, "les intervencions que hi va haver per part de les entitats, van ser totes molt crítiques".

Jordi Garcés (CUP) posava sobre la taula que a Manresa hi ha 1.769 pisos desocupats construïts des de l'any 2000. "Per aquí és per on s'havien de començar a recuperar habitatges"

El portaveu dels rupturistes, Jordí Garcés, també es va mostrar crític en que el document basi la major part d'actuacions de lloguer en el lloguer assequible i no en el social, que no depèn del preu de mercat sinó d'un criteri de justícia social. Garcés també posava sobre la taula que a Manresa hi ha 1.769 pisos desocupats construïts des de l'any 2000. Precisament "per aquí és per on s'havien de començar a recuperar habitatges", ha raonat Garcés, "ja que aquests sí que no tenen mancances estructurals".

En la seva segona intervenció, Gabriela Islas ha definit el pla com a "indecent", ha criticar que Forum en 25 anys hauria pogut fer alguna cosa més, i ha posat sobre la taula els 58 pisos de la Guia, pels quals la PAHC proposa expropiar-los a ADIF a canvi de les inversions que hauria d'haver fet i les multes que s'ha estalviat. Islas ha finalitzat la seva segona intervenció sentenciant "haurien pogut vendre el Pla Local d'Habitatge amb tanta passió com venen el projecte Manresa 2022, la Manresa santa".

Torna el tema de les multes als bancs

González ha contemporitzat les intervencions prèvies assegurant que "si no hagués estat per l'aparició de la PAHC, aquest pla no s'estaria aprovant ara". El president socialista ha recordat que l'Ajuntament només ha pogut completar una sola multa als bancs per tenir habitatges buits i no posar-los al mercat, concretament a Banc Sabadell amb 10.000 euros. I lligant amb la seva primera intervenció, s'ha mostrat convençut que l'increment pressupostari permetre tenir més persones dedicades a defensar els interessos de l'Ajuntament. "Una persona i mitja en els servis jurídics de l'Auntament per aquest tema, no pot competir amb els millors bufets d'advocats especialitzats que tenen els bancs per defensar els seus interessos", ha reblat.

S'han obert 25 expedients a bancs [per tenir pisos buits que no eren al mercat], i només un ha derivat en una sanció.

La CUP ha completant la segona intervenció recordant que s'han obert 25 expedients contra bancs i només un ha derivat en una sanció. També que només s'han recuperat 23 habitatges per posar-los a lloguer social. Garcés s'ha preguntat si no seria més rentable "donar suport a entitats i persones que lluiten".

El dictamen s'ha aprovat amb 22 vots a favor i només 3 en contra, els de la CUP.