El Parlament insta el Govern a que ICL pugui abocar al Cogulló de manera «temporal i limitada»

La proposta de resolució, aprovada per tots els grups parlamentaris a excepció de la CUP, també reclama que es compleixi la normativa mediambiental i es garanteixin tots els llocs de treball

Representants de la mineria aplaudeixen des de la tribuna del Parlament
Representants de la mineria aplaudeixen des de la tribuna del Parlament | Rafa Garrido
Rafa Garrido
15 de juny del 2017
Actualitzat a les 15:26h
El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous amb 124 vots a favor i 10 en contra una proposta de resolució sobre la mineria del Bages. El text, presentat conjuntament per tots els grups parlamentaris a excepció de la CUP –que és l'únic partit que hi ha votat en contra-, insta la Generalitat a treballar per garantir la continuïtat de l'activitat a la conca minera del Bages i al manteniment de tots els llocs de treball. A més, també reclama que es faci efectiu el compliment de la normativa mediambiental vigent. La proposta de resolució, que s'ha debatut de forma inusual al ple i no en una comissió, demana a la Generalitat que adopti "les mesures necessàries" per permetre que Iberpotash pugui seguir abocant de manera "provisional, temporal, transitòria i limitada" al dipòsit salí del Cogulló més enllà del 30 de juny per tal de "garantir els llocs de treball i en el marc de l'incident d'execució de sentència en tràmit".

Amb la vista posada al 30 de juny, la data límit marcada perquè ICL Iberia –matriu d'Iberpotash- deixi d'abocar runam salí al Cogulló de Sallent, el ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una resolució presentada per tots els grups polítics excepte la CUP perquè l'empresa aconsegueixi una moratòria i pugui continuar abocant al Cogulló de manera "provisional, temporal, transitòria i limitada". De fet, la proposta d'Iberpotash, ara recolzada pel Parlament, és una moratòria de 20 mesos fins que hagi pogut acabar les obres de la rampa de Cabanasses amb l'objectiu de fer un trasllat "ordenat" de l'activitat de Sallent a Súria.

A l'hemicicle s'hi ha pogut veure els representats dels treballadors de la mina de Sallent, representants dels Ajuntaments de Súria i Sallent i també integrants de la plataforma Promineria, que precisament ha estat l'entitat que ha impulsat que aquesta proposta de resolució arribés al Parlament. 

La proposta de resolució que s'ha aprovat inclou vuit punts, entre els quals el Parlament insta la Generalitat a garantir la continuïtat de l'activitat a la conca minera del Bages; a mantenir els llocs de treball; a donar suport a les mesures transitòries que promou la indústria minera; a crear una comissió de seguiment constituïda pel Govern i els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Sallent per vetllar pel compliment del pla; a recuperar el Fòrum de la Mineria del Bages; a tramitar amb urgència tots els processos administratius i normatius per fer possible l'activitat i els processos de restauració; a defensar i garantir la preservació del medi natural; i a requerir Iberpotash que dugui a terme les accions necessàries per preservar i restaurar el medi natural al mateix temps que garanteix la continuïtat i expansió de l'activitat minera al Bages.

Un dels punts destacats, però, és el que fa referència a la moratòria per seguir abocant al Cogulló. En aquest sentit, la proposta de resolució demana que la Generalitat adopti les mesures necessàries per permetre un abocament "provisional, temporal, transitori i limitat" al Cogulló. Això si, matisa que aquests abocaments s'han de produir "dins dels límits, perímetre, superfície i la cota d'alçada màxima fixada en l'actualitat". Per compensar l'impacte ambiental de la continuïtat dels abocaments el text proposa que s'avanci "el calendari d'execució dels plans de restauració dels runams de Sallent". En aquest punt també es demana que s'estableixin uns terminis clars i volums concrets, així com que s'apliquin els mecanismes de control i seguiment necessaris pel "compliment estricte" de la normativa mediambiental i les mesures transitòries. "La mesura temporal s'articularia amb els canvis normatius en matèria urbanística que permeti la llei", s'assegura al document. 

Garantir l'activitat minera però al mateix temps preservar el medi ambient

Tots els grups que han donat suport a la proposta –Junts pel sí, PP, C's, Catalunya Sí que es Pot i el PSC- han coincidit a destacar la importància de garantir la continuïtat de l'activitat minera al Bages i de preservar els llocs de treball, però al mateix temps han reclamat que s'impulsin les mesures necessàries per preservar el medi ambient i impulsar els plans de restauració per part de l'empresa ICL. 

Junts pel Sí, que s'ha partit les intervencions amb els diputats Ariadna Delgado i David Bonvehí, ha destacat la importància de la proposta per mostrar el suport a l'activitat minera i al territori. Delgado ha lamentat que "ha faltat exigència al llarg de la història a l'empresa i també a l'administració" pel compliment de la normativa, però considera que "ara és necessari esforç per superar les desconfiances". Per la seva part, Bonvehí l'ha definit com una "proposta de país" i confia que "en el marc del procediment judicial en curs es trobin les solucions adients per fer un abocament temporal". 

Grups com Catalunya Sí que Es Pot, C's, el PP i PSC s'han mostrat força crítics amb l'actuació de l'empresa i li han retret que hagi tardat tant a buscar una solució. Antonio Espinosa (C's) ha assegurat que "no hi ha cap dubte de la responsabilitat de l'empresa", tot i que considera que "ara no és el moment de posar culpes sinó de mirar endavant". Per la seva part, Hortènsia Grau (CSQP) ha lamentat que l'empresa "podia haver avisat abans al Govern que no arribava" a la data del 30 de juny i creu que la proposta de resolució "posa deures a l'empresa i el Govern perquè d'ara en endavant siguin més exigents amb el compliment de les mesures ambientals". 

Des del PSC, el diputat Jordi Terrades ha defensat la proposició perquè planteja "fer compatible l'activitat industrial amb el compliment de la normativa ambiental". Pel que fa a l'abocament transitori al Cogulló, Terrades s'hi ha mostrat favorable "sempre i quan no es modifiquin els calendaris de restauració". De la seva banda, Maria José Cuevas (PP) creu que és obligació de l'administració "garantir un futur sostenible" per a les explotacions mineres i, al mateix temps, "preservar els llocs de treball". Cuevas ha criticat que ni els Ajuntaments del territori ni la Generalitat "han estat a l'alçada" perquè "tradicionalment han estat laxos i permissions en l'aplicació de les directrius". 

La CUP demana a ICL que posi fi al "xantatge" sobre els llocs de treball

Els deu diputats de la CUP han estat els únics que no han donat suport a la proposta de resolució sobre la mineria. La diputada cupaire Anna Gabriel ha lamentat que els cinc minuts de temps que tenia per argumentar la seva posició era "insuficient" perquè "la mineria al Bages són moltes coses: llocs de treball, condicions laborals, ferits, morts, aqüíferes, barris, vagues, càrregues policials, famílies, ribes dels rius salinitzades, moviments veïnals, Prou Sal, empreses i els seus beneficis, el programa d'ICL 'apadrina un soldat a Israel'... mineria al Bages és moltíssim". 

Gabriel a retret a l'hemicicle si "descobrien avui que el termini del 30 de juny s'acosta" i ha recordat que la sentència judicial ferma es va dictar "fa gairebé quatre anys". La diputada ha dit que no han volgut presentar cap esmena perquè la proposta tira endavant "per un amplíssima majoria parlamentaria" i perquè la funció de la proposta, segons ella, "és contribuir a acompanyar el Govern en el pacte que es derivarà de l'incident d'execució de sentència i, per tant, és simbolisme polític el que es fa avui i això per nosaltres no és suficient". 

La diputada també ha reclamat que "s'acabi el xantatge sobre els llocs de treball i de jugar amb les famílies que mengen gràcies a la feina a la mina". Per ella, "és indecent, irresponsable i inhumana" l'actitud de l'empresa i ha posat sobre la taula que ICL "té uns beneficis de 429 milions d'euros i és completament viable".
Arxivat a