El regidor Valero plega del govern de Castellnou i l'alcalde perd els papers

Francesc Martínez protagonitza un altre episodi esperpèntic en el ple de l'Ajuntament acusant tothom de conxorxar-se per fer-lo fora | L'alcalde diu que va plegar del Consell Comarcal perquè no estava d'acord amb el seu grup | En un final de ple delirant, Martínez treu coses personals dels regidors d'ERC, que no havien parat boca durant el punt

El regidor Valero es dirigeix al ple sota la mirada de l'alcalde Francesc Martínez
El regidor Valero es dirigeix al ple sota la mirada de l'alcalde Francesc Martínez | Pere Fontanals
13 de juny del 2017
Actualitzat el 14 de juny a les 16:07h
"Quan algú està disconforme amb el govern al que pertany, plega perquè un altre pugui substituir-lo, com vaig fer jo ahir en el Consell Comarcal, d'on vaig plegar perquè no hi estava d'acord". Aquesta ha estat la frase més suau que l'alcalde de Castellnou de Bages, Francesc Martínez, ha pronunciat aquest dimarts al final del ple de l'Ajuntament quan el regidor Manel Valero ha confirmat que deixava el govern perquè "l'alcalde ja ha creuat la línia, i fa un any que actua com si fos l'amo del poble".

La reacció de l'alcalde al discurs moderat i amable del regidor Valero, ha estat tan forasenyada que, fins i tot una de les regidores que encara li queden al grup municipal del PSC, Carme Llorens, ha abandonat el ple indignada amb la intervenció de Martinez. El mal cap de l'alcalde l'ha deixat en minoria amb la dimissió de Valero, i podria deixar-lo en franca minoria si la reacció de Llorens té continuïtat.

Un ple mogut

El ple de l'Ajuntament de Castellnou d'aquest dimarts ha aplegat una cinquantena de persones entre el públic, dividides en dos bàndols: no arribaven a deu que donaven suport a Martínez, i la resta ha deixat clares les seves preferències, escridassant l'alcalde en la seva intervenció final dionisíaca.

El ple ja ha transcorregut amb diversos episodis moguts abans d'arribar al xou final. L'alcalde negant-se a votar una proposta per dedicar-li un espai del poble al malaguanyat Pere Santacreu; Martínez equivocant-se en una votació en la que primer s'havia abstingut i després hi ha volgut votar en contra "fent servir el vot de qualitat de l'alcalde", o l'alcalde desacatant una decisió unànime del ple per crear la figura del Vigilant municipal a favor de quedar-se amb la d'Agent cívic.

Un final de traca i mocador

I quan semblava que el joc de despropòsits de l'alcalde no es podia superar, Francesc Martínez ho ha aconseguit actuant com si estigués posseït per Narcís, i ha gosat citar Carles Capdevila i s'ha atrevit a afirmar que els regidors odiaven la seva intel·ligència. Es clar, tot plegat entre la riallada i les aclamacions del públic. I responent a Valero, ha tret a la llum un tema particular del regidor d'ERC, Lluís Thomen, i ha criticat una entrevista d'un altre regidor republicà, Domènec Òrrit, ventejant un retall del diari, malgrat que cap dels dos no havia parat boca.

En les seves explicacions de comiat del govern, el regidor del PSC, Manel Valero, ha usat un to amable, ha llançat algun dard contra Martínez, però ha semblat que podia haver estat molt més dur. Valero ha acusat l'alcalde "d'haver creuat la línia" i haver-se pensat que en comptes de ser l'alcalde de Castellnou, "n'era l'amo", i "que està per sobre del bé i del mal". "D'un any ençà", ha continuat Valero, "m'ha anat arraconant i m'ha trepitjat funcions". El regidor ha conclòs dient que "a les persones no se'ls pot treure la dignitat, i vostè ho ha intentat amb mi".

Contra Valero i contra ERC

L'alcalde, amb aquest anunci, lluny de fer autocrítica, ha començat a empaitar fantasmes. "Vostè, amb els d'Esquerra, estan preparant el terreny per a 2019, o per abans", i l'ha acusat d'interessat, "ves a saber que li ha proposat ERC". En aquest moment l'escridassada des del públic ha estat sonora. I citant Capdevila, ha assegurat que "uns fan i s'equivoquen, mentre que altres només emprenyen", per rematar-ho amb "el que més odien els mediocres és la intel·ligència dels altres". Aquí el públic ha canviat els crits per un aplaudiment sorneguer.

En la seva creuada contra els molins, Martínez ha seguit la seva intervenció acusant el republicà Òrrit de mentir en una entrevista en el diari, i a l'altre republicà Thomen, de viure en una casa "il·legal", malgrat que no ha dit que va ser el propi Thomen qui s'havia dirigit a l'Ajuntament estranyat pel baix import dels seus rebuts de l'IBI. En aquest moment ha estat quan la regidora socialista Carme Llorens ha abandonat el ple creuant entre el públic i mastegant paraules d'indignació.

"S'aixeca la sessió!", "s'aixeca la sessió!", ha repetit diverses vegades mentre els republicans intentaven contestar-lo. Aquest dimarts Francesc Martínez ha perdut la majoria i alguna cosa més. Alguna cosa més que, si no es recondueix, és possible que li faci perdre el govern abans d'hora. La seva intervenció en el ple ho ha accelerat tot. Feia mesos, de fet des d'abans de guanyar les seves últimes eleccions, que es veia que això era la crònica d'una mort anunciada.
 

Ja totalment trasbalsat, al final del ple, l'alcalde ha continuat assenyalant i manejant els regidors d'ERC. Foto: Pere Fontanals