La CUP demanarà al ple un protocol contra els abusos sexuals durant la Festa Major

La formació rupturista també presenta una proposició de suport a les treballadores d'Unipost i contra els pressupostos generals de l'Estat

La CUP presenta una moció per eliminar els assetjaments sexuals durant la Festa Major
La CUP presenta una moció per eliminar els assetjaments sexuals durant la Festa Major | Àlex Gómez Ribera
Redacció
12 de juny del 2017
Actualitzat el 29 de juliol a les 10:35h
La CUP Manresa ha fet públiques les tres mocions que presentarà al ple municipal del proper dijous dia 15 de juny. Es tracta de tres proposicions que tracten problemàtiques ben diferents, des de la lluita per les remunicipalitzacions fins a l'elaboració d'un protocol contra les agressions masclistes en àmbits de festa, passant per exigir el suport de l'ajuntament a les treballadores d'Unipost.

La primera moció cupaire demana una Festa Major lliure d'agressions, abusos i assetjaments sexuals, amb la intenció d'aconseguir una intervenció integral basada en la prevenció, detecció, atenció i recuperació, tal i com es va desenvolupar en la passada Festa Major Alternativa. Amb la moció la CUP vol que a la propera Festa Major es facin diverses actuacions complementàries a les previstes en l'àmbit de les agressions, com per exemple retransmetre falques, distribuir cartells i pancartes, detectar i il·luminar "punts calents" o obligar els treballadors i treballadores de les barres a fer un curs sobre com tractar les agressions. Finalment, la moció demana la creació de carpes "amb l'objectiu d'oferir informació, de caire preventiu, a les i als joves que s'hi adrecessin sobre les violències masclistes, i atendre situacions d'assetjament sexual i agressions sexistes en un context d'oci nocturn".

La segona demana que l'ajuntament es posicioni en contra dels pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2017, i molt especialment contra la disposició addicional vint-i-setena, que posa encara més obstacles a la remunicipalització de serveis públics, una de les banderes de la lluita municipal de la CUP. Els cupaires consideren que el govern espanyol s'ha entossudit en posar entrebancs als processos de municipalització de serveis als ajuntaments, i ara el ministeri encapçalat per Cristóbal Montoro ha introduït noves dificultats per evitar que els consistoris puguin subrogar la plantilla de les empreses concessionàries. Per aquest motiu, la moció de la CUP demana que el consistori manifesti "l'oposició a la llei Montoro i a la constant agressió contra l'autonomia local i les obligacions imposades als ajuntaments orientades a privatitzar les seves funcions", així com que s'eliminin "totes les traves que impedeixen la remunicipalizació dels serveis públics locals". Segons la CUP, l'objectiu de la moció és denunciar que el PP vol seguir garantint que funcioni el "capitalisme d'amiguets" que durant les darreres dècades ha permès que els grans partits i els seus còmplices empresarials es reparteixin els beneficis d'uns serveis que haurien de revertir en totes les ciutadanes.

Finalment, la CUP incideix en un problema laboral que la ciutat arrossega des de fa temps, i que afecta directament a l'ajuntament. Es tracta del conflicte entre l'empresa Unipost (responsable de bona part de la correspondència municipal) i les seves treballadores, que han denunciat reiteradament els endarreriments a l'hora de cobrar els salaris establerts per conveni. La moció assegura que que les treballadores d'Unipost tenen constants problemes de pagament per part de l'empresa, i que actualment, se'ls deu el 60% de la paga de l'estiu de 2016 i tota la paga de Nadal, a més a més dels retards constants en el pagaments de les mensualitats. La CUP entén que "és obligació d'aquest i de tots els ajuntaments vetllar pel compliment de la legislació laboral, i pel respecte als drets laborals de totes les persones que treballen, directa o indirectament, pel consistori", i en conseqüència demana que l'ajuntament manifesti el seu suport a la lluita de les treballadores. A més, els cupaires proposen que l'ajuntament estudiï "quines són les clàusules més adients per assegurar que l'empresa guanyadora del nou contracte respecti la totalitat dels drets laborals de les treballadores del servei", i al mateix temps estudiï "quina és la millor manera d'assegurar que, en cas que aquestes clàusules no siguin respectades, l'ajuntament pugui penalitzar l'empresa concessionària".