L'Ajuntament urbanitzarà el Carrer del Balç amb la voluntat que aculli comerços i serveis

En el marc del pla FEDER 2016-2022, està prevista la substitució del sòl i fer-hi arribar els subministraments i la xarxa de clavegueram | El primer tram del camí de la Cova també ha d'acollir activitat comercial i de serveis, i ordenar l'espai per a què les balmes siguin visibles

03 de juny del 2017
Actualitzat el 05 de juny a la 13:05h
L'entrada del carrer del Balç per la Baixada del Pòpul
L'entrada del carrer del Balç per la Baixada del Pòpul | Pere Fontanals
El futur del carrer medieval del Balç de Manresa és convertir-se en un carrer convencional, que mantindrà el seu interès turístic, però que acollirà comerços i serveis com qualsevol altre carrer de la ciutat, i serà obert al públic, segons ha explicat a NacióManresa el regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy. El primer pas per a què això sigui possible, és la urbanització del carrer, amb l'adequació d'un sòl més d'acord amb els seus orígens medievals i l'arribada dels subministraments i la xarxa de clavegueram. Aquestes novetats es portaran a terme d'acord amb la concessió del pla FEDER 2016-2022, que inclou tot un seguit d'actuacions urbanístiques a l'entrada de Manresa per la Via Sant Ignasi. D'aquesta manera els locals estaran adequats per si en un futur la iniciativa privada vol establir-s'hi comercialment.

Malgrat que el model per acollir-hi activitat no està del tot desenvolupat, la intervenció urbanística sí, i consistirà en posar un sòl més d'acord al que hi havia a l'Edat Mitjana, ja que l'original no es pot recuperar degut a que està situat en una cota molt inferior a l'actual. A més a més d'aquesta actuació, també s'hi faran arribar els subministraments -aigua, llum i telecomunicacions- i la xarxa de clavegueram amb la voluntat que els locals que hi ha en tot el seu trajecte puguin acollir activitats de negoci i dinamitzar-se. La majoria d'aquests locals són de propietat privada, explica Aloy.

Actualment, el carrer del Balç conté un centre d'interpretació i una programació anual que gestiona l'empresa Esdeveniments, SL. L'accés al carrer és tancat a banda i banda, per la Baixada del Pòpul i pel carrer dels Arcs de Santa Llúcia, i només s'obre els festius i caps de setmana o per visites concertades.

Diversos trams del carrer del Balç ja van estar oberts fins a finals de la dècada dels vuitanta, quan es va decidir tancar-los ja que, al no haver-hi activitat, era un espai ombrívol i amb poca seguretat.

Activitat també al primer tram del camí de la Cova

El POUM, per la seva part, contempla també el desenvolupament comercial i de serveis en el primer tram del camí de la Cova de Sant Ignasi. Com NacióManresa informava ara fa quinze dies, el pla contempla l'enderroc dels edificis adjacents a la fàbrica del Salt -coneguda com de l'Aranya- per convertir l'espai en zona verda i ampliar la vorera, molt estreta o absent actualment en diversos trams. Aquesta pla de millora urbana també contempla l'enderroc dels edificis amb habitatges del primer tram del camí, fins arribar ben bé al complex de la Cova.

D'aquesta manera, tal i com indica Marc Aloy, el POUM contempla "la recuperació de la visualització de les balmes, de la mateixa manera que s'ha fet amb la falda de la Seu", però l'Ajuntament s'estalvia executar expropiacions, mitjançant acords amb els propietaris dels edificis. Aquests acords consistiran en l'enderroc dels blocs, molts d'ells desocupats, per a què les noves construccions permetin ampliar el vial i tinguin baixos que siguin explotables amb negocis, comercials o de restauració, davant la previsió que de cara al projecte Manresa 2022 aquesta via guanyi en trànsit turístic.

L'actuació a l'entorn s'ha de completar amb l'habilitació d'un accés directe a la segona planta de la fàbrica del Salt, propietat municipal juntament amb la planta de sota-coberta, i que quedarà qualificada com a equipament de proximitat d'acord amb el nou planejament; i l'adequació i obertura de la zona adjacent a la plaça del Salt que dona a l'esquena de l'antiga fàbrica.
 

Edificis d'habitatges al primer tram del camí de la Cova. Foto: Pere Fontanals