Inauguren el Montserrat Classic Express d'FGC, l'únic tren restaurant turístic de Catalunya

El comboi surt de Sant Boi i està format per quatre cotxes restaurats de finals del segle XIX, amb taules i una barra de servei de bar

El conseller Rull i el president d'FGC, Enric Ticó, davant d'un dels vagons del Montserrat Classic Express
El conseller Rull i el president d'FGC, Enric Ticó, davant d'un dels vagons del Montserrat Classic Express | Departament de Territori
Redacció
03 de juny del 2017
Actualitzat a les 20:11h
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha inaugurat aquest dissabte el Montserrat Classic Express 1890, l'únic tren restaurant turístic de Catalunya. Impulsat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Trentur S. L., el comboi és una autèntica joia ferroviària modernista formada per quatre cotxes restaurats de finals del segle XIX, amb taules i una barra de servei de bar. Els cotxes són de fusta i tenen balcons d'accés en els seus extrems, característiques ambdues típiques de finals del segle XIX i principis del XX. El comboi serà conduit per una locomotora Alstom del 1955, fabricada a França, i amb uns colors blau i grocs molt característics. La capacitat total de viatgers és 157. "Aquesta serà una experiència d'èxit. Permetrà que FGC torni a tocar l'excel·lència, no només en la mobilitat sostenible, sinó també generant valor afegit", ha assenyalat Rull.

Gastronomia sobre rails

Tots els diumenges i dimecres, iniciarà el seu recorregut a Sant Boi de Llobregat. La primera parada serà a Martorell on s'oferirà un tast de productes tradicionals catalans, així com una visita al Museu del Vapor. Tot seguit, reprendrà el seu trajecte fins a Monistrol, on els passatgers embarcaran el Cremallera de Montserrat fins al Monestir, i disposaran d'una hora i mitja per a passejar i visitar l'entorn (basílica, museu, camí de la Santa Cova...). A la tornada, novament al Montserrat Classic Express, els viatgers gaudiran d'un dinar, basat en una proposta de productes locals, marinat amb vins i caves catalans. El trajecte serà amenitzat per autèntics guies de l'època, que dinamitzaran i evocaran el trasllat al segle XIX.

Els 7 trens turístics de FGC

Ferrocarrils ofereix fins a 7 opcions turístiques amb els seus trens. Així, el Tren dels Llacs (tren turístic Lleida-La Pobla) va tancar el 2016 amb un índex d'ocupació del 99,08%, superant el balanç del 2015 (98,89%), mentre que el Tren del Ciment (tren turístic centenari entre La Pobla de Lillet i Castellar de N'Hug) va tancar l'última temporada amb 21.208 visitants, 540 passatgers més que al 2015. Per la seva banda, el Cremallera i funiculars de Montserrat han superat un any més el milió de visitants. Amb el Montserrat Classic Express, FGC amplia l'oferta per donar valor al factor lúdic i a les possibilitats turístiques del tren, atraient nous sectors de públic i estenent la finalitat del viatge en tren.

Possibilitats que també ofereix als usuaris de Ferrocarrils l'Enotren, a la línia Llobregat-Anoia, una nova iniciativa a la comarca del Bages i que apropa la cultura del vi de la DO Pla de Bages a partir de les visites a les zones vinícoles del territori i el turisme religiós i cultural, a partir dels centres espirituals i de pelegrinatge de la ciutat de Manresa. L'oferta turística es completa amb els bitllets combinats de Turistren (viatge + entrada a museu) que permeten als usuaris de FGC visitar museus, espais arquitectònics o diferents espais de lleure propers a la xarxa de trens de Ferrocarrils.