«L'aprenentatge cultural al voltant de la lactància s'ha anat perdent»

El nou grup de suport a l'alletament matern de la capital del Bages ha començat l'activitat aquest dimecres amb més d'una desena de participants

31 de maig del 2017
Actualitzat el 01 de juny a les 17:58h
El grup Fem Pit s'estrena a Manresa
El grup Fem Pit s'estrena a Manresa | AFT
"Aquest grup de lactància és una esperança per a mi. Des que va néixer el meu fill, no he aconseguit de cap manera que mamés: plora i no s'agafa bé al pit", explica una de les assistents a la primera sessió que ha ofert el grup de suport a la lactància Fem Pit, nascut a partir de la iniciativa de la bagenca Olalla Barroso i l'anoienca Gemma López. I és que, de fet, la voluntat de crear aquest grup no és altre que el d'ajudar, recolzar i donar resposta a la multitud de dubtes que es presenten entre les mares que prenen la decisió d'alletar els seus fills. Uns dubtes, però, que no només resol l'assessora que condueix la sessió, sinó que es posen sobre la taula perquè qualsevol de les mares assistents pugui dir-hi la seva, basant-se en l'experiència personal.

"Penso que un espai com aquest era necessari que es creés", comenta una altra de les mares, que, elogiant el fet que les impulsores de Fem Pit ofereixen totes les sessions voluntàriament i de manera gratuïta, posa de manifest que "igual que hi ha llevadores que t'ajuden en el procés de post-part, també n'hi hauria d'haver d'especialitzades en el tema de la lactància, perquè és una preocupació recurrent entre moltes mares".

Tal com totes les mares que han pres part de la sessió d'aquest dimecres han manifestat, "donar el pit és molt més que donar aliment". Al cap i a la fi, diuen, "no deixem de ser mamífers i el millor aliment que podem donar als nostres fills quan són petits és la llet del pit". Tot i això, moltes d'elles afirmen que les que decideixen alletar encara representen un tant per cent baix de la població: "durant dues generacions la lactància materna no va existir, pràcticament. Ara sembla que les dones ens estem tornant a empoderar perquè estem més informades, tenim grups de suport com aquests que ens ajuden i la societat ho entén millor".

Aquesta màxima la subscriu López, que considera que una de les causes per les quals encara hi ha poques mares que optin per alletar o que es "rendeixin abans d'hora" és perquè "l'aprenentatge cultural al voltant de la lactància s'ha anat perdent. Si l'alletament és après i no veiem ningú fent pit, com n'hem d'aprendre?". És per això que, exposa, "es creen aquests grups de suport: les mares veuen com les altres donen de mamar, com agafen les criatures, i poden compartir dubtes i pors que, en el fons, són d'allò més comunes".
 

Tres de les mares assistents a la sessió amb els seus fills Foto: AFT


Origen i activitat

Fem Pit va néixer fa prop de quatre mesos quan Olalla Barroso va veure que l'únic grup de suport a la lactància materna que hi havia al Bages, Nodrir, tancava. "Ella i jo havíem coincidit en una formació i en una trobada que vam fer d'exalumnes va demanar si algú la volia ajudar a engegar alguna cosa a Manresa", comenta Gemma López, que recorda que ella va decidir involucrar-se de manera directa en el suport a la lactància "des del moment que, després d'haver parit, el metge em va dir que no podria donar pit perquè tenia un tipus de mugró complicat". Recordant que aquell "tu no pots" per a ella va ser un malson, López lamenta que després del post-part "les mares se senten molt perdudes i, la poca informació que reben, normalment és més negativa que positiva".

A banda d'acompanyar en l'alletament, Fem Pit també ho fa en el deslletament: "forma part de la lactància", exclama López, que afegeix que en els grups de suport hi pot entrar tothom. "Si ve una mare i diu que no vol estar tantes hores donant el pit i que té decidit deixar d'alletar, l'ajudarem en aquest procés", manifesta, afegint que "un deslletament també és anar a favor de la lactància".

Fem Pit oferirà trobades setmanals. O bé dimecres o bé dijous, alternant horari de matí (de deu a dos quarts de dotze) o de tarda (de dos quarts de sis a la set). Les sessions són obertes a totes les mares i acompanyants i es duen a terme a les instal·lacions del SIAD, al carrer de la Canal, número 6. La propera trobada tindrà lloc el dijous 8 de juny a la tarda i estarà conduïda per Olalla Barroso.