L'Ajuntament de Fonollosa canvia a llum led una part de l'enllumenat de Fals

Nou enllumenat al carrer del Torrent de Fals
Nou enllumenat al carrer del Torrent de Fals | AjFnll
Redacció
30 de maig del 2017
Actualitzat a les 9:21h
L'Ajuntament de Fonollosa està canviant a llum led una part de l'enllumenat públic de Fals. Amb aquesta mesura l'ajuntament vol impulsar l'estalvi energètic i millorar la qualitat lumínica d'unes zones del poble de Fals on el servei ofereix molt poca il·luminació a la via pública.

L'ajuntament ha realitzat una primera fase de treballs per canviar l'enllumenat públic de Fals a llum led, minoritzant el consum i millorant en qualitat lumínica. La zona on s'ha produït l'actuació és a la Plaça de l'Església, el Carrer Torrent i davant la zona esportiva (just al costat del parc infantil, on fa unes setmanes es van instal·lar tres nous fanals).

L'actuació sorgeix arran de la problemàtica de la poca llum que feien part dels fanals actuals, que es van posar nous l'any 2010 i que inicialment funcionaven amb bombetes led, però que actualment porten làmpades domèstiques. La instal·lació original va optar per utilitzar un led compacte en els llums instal·lats amb pal, però amb un globus que estava dissenyat per funcionar amb bombetes de vapor de sodi. Això va produir que amb el temps es fonguessin totes les bombetes led, i es van substituir per altres d'ús domèstic, que feien molt poca llum. Tota l'actuació va tenir un cost de 55.700 euros, que es va finançar amb un fons estatal, i que va permetre substituir tot l'enllumenat de Fals (excepte el nucli històric) i els seus ravals.

Després de valorar diverses alternatives, l'ajuntament ha decidit realitzar una prova canviant la pantalla i l'equip interior de 18 dels llums de pal del poble, instal·lant bombetes led de 35W (les de vapor de sodi que hi ha a la resta de nucli i municipi són de 70W les noves, i de 100 o 150W les del nucli històric de Fals). És evident que el resultat és positiu i la intenció de l'equip de govern és realitzar el canvi per fases de la resta de llums de pal de Fals que funcionen amb bombetes domèstiques (avinguda dels Ametllers i Carrer de l'Almorratxa). De moment no es preveu actuar amb l'enllumenat que funciona amb vapor de sodi, que és el que fa la llum groga i té un sistema de braç enganxat a les façanes, ja que això requereix d'un projecte i un finançament extra específic. L'actuació actual ha tingut un cost de 3.836,31 euros, i ha estat efectuada per Electricitat J. Oliva.