Els membres de la PAHC acusats de pertinença a grup criminal no accepten la proposta d'acord de la fiscalia

El judici per la pintada de sis caixers del BBVA tindrà lloc el 22 de juny a les deu del matí al Penal 1 de Manresa

La PAHC Bages i la PAH Sabadell han ofert la roda de premsa davant dels jutjats
La PAHC Bages i la PAH Sabadell han ofert la roda de premsa davant dels jutjats | Pere Fontanals
Estefania Escolà
29 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:13h
No hi ha hagut acord entre la fiscalia, l'acusació i la defensa dels quatre membres de la PAHC Bages acusats de pertinença a grup criminal per haver pintat vuit caixers del BBVA a la comarca. La defensa no ha acceptat cap rebaixa de pena i, finalment, s'haurà de celebrar judici. La data fixada és el 22 de juny a les deu del matí. Tal i com va informar NacióManresa el mateix dia, els fets van tenir lloc durant la nit i matinada del 19 i 20 de març del 2014 quan, segons l'escrit del fiscal, els quatre acusats, "de manera conjunta i coordinada, en companyia d'altres persones no identificades i en nom del col·lectiu", van tapar-se parcialment amb caputxes i bufandes i van ocasionar pintades i desperfectes a vuit caixers de la comarca. En concret, a les oficines que l'entitat BBVA té a Sant Vicenç de Castellet, Manresa, Navarcles i Artés. Per aquests fets, la fiscalia els acusa d'un delicte de danys i d'un altre de pertinença a grup criminal i els hi demana nou mesos de presó.

"No hem acceptat cap acord per dues senzilles raons: perquè la demanda s'ha fet de manera aleatòria a través de noms que consten als fitxers policials, i perquè no som una organització criminal". Així ha justificat un dels acusats, el Miquel Coma, els motius pels quals no han acceptat cap proposta d'acord de la fiscalia. 

Per Coma, "els criminals són els polítics i les elits capitalistes que governen i que no vetllen pel benestar de la gent treballadora; a qui no els importa que perdem la casa o no en tinguem; que fan que el món laboral sigui cada cop més precari; que permeten que les grans multinacionals ens tallin drets bàsics com l'aigua o la llum; i que rescaten els bancs amb diners públics...". 

Com avançava NacióManresa, els quatre acusats s'enfronten a una petició de nou mesos de presó i a multes elevades per haver pintat vuit caixers del BBVA al Bages. L'acció de la PAHC va tenir lloc durant la nit i matinada del 19 i 20 de març del 2014 i es va fer en suport a la PAHC Sabadell, que va estar tancada durant 18 dies en una oficina del BBVA per reclamar la condonació del deute de 10 famílies i l'eliminació dels avaladors en aquests contractes hipotecaris. "El banc es volia quedar amb un total de 20 finques per 10 processos hipotecaris. Totes eren famílies amb risc d'exclusió social", ha explicat una membre de la PAHC Sabadell, Rosa Pahissa, que ha assistit a l'acte com a mostra de suport.

Finalment, gràcies al suport rebut, la PAHC Sabadell va aconseguir la condonació del deute i, ara, segons ha explicat Pahissa, és el moment de retornar aquest suport. "Ens toca a nosaltres", ha afegit. 

La data fixada pel judici és el 22 de juny al Penal 1 de Manresa. Abans però, la PAHC Bages té previst engegar una campanya de suport als encausats. "Estem orgullosos de l'acció, ho tornaríem a fer les vegades que fes falta i considerem gravíssim l'intent de criminalitzar el grup", ha explicat Reme Hernández en representació de la PAHC Bages. De fet, segons han explicat, aquest és el primer cop que la fiscalia qualifica la PAHC d'organització criminal.