Sant Vicenç retorna a l'esplendor del tèxtil de primers del segle XX

La representació de l'"Esquellotada" o la vaga de 1916, plats forts de la Fira del Vapor

28 de maig del 2017
Actualitzat el 29 de maig a la 13:09h
Un dels principals reclams de la Fira del Vapor és la representació de l'«Esquellotada»
Un dels principals reclams de la Fira del Vapor és la representació de l'«Esquellotada» | Àlex Gómez Ribera
A final del segle XIX i primers de segle XX Sant Vicenç de Castellet va viure una gran transformació, l'arribada del Ferrocarril i la construcció d'un gran nombre de fabriques, principalment tèxtils, van portar una època de progrés i creixement que va fer que el municipi passés, en pocs anys, dels 200 habitants als 3000 habitants.

Aquest període clau vol ser recordat aquest cap de setmana a través de la fira del Vapor, un esdeveniment que retorna el poble a primers del segle XIX a través de l'ambientació dels carrers i també de les representacions teatrals que ajuden a explicar com es vivia en aquella època. Una de les principals representacions és l'Esquellotada, una recreació del que passava quan un vidu o una vídua es tornava a casar. Els habitants del poble es trobaven i feien un gran terrabastall amb esquellots a casa del nou matrimoni, el soroll no s'acabava fins que la parella no convidava als sorollosos veïns a menjar i beure. L'any passat va ser l'estrena d'aquesta recreació i en aquesta edició s'ha repetit l'experiència amb un bon èxit de públic que ha acompanyat l'Esquellotada pel poble fins a la representació final que s'ha fet a la plaça Clavé. Una de les novetats d'enguany és la representació d'una vaga a les fàbriques del poble l'any 1916, una estrena que es preveu fer aquest diumenge a la plaça de l'Ajuntament.

Però més enllà de les representacions històriques la fira compta amb una gran diversitat de parades situades als carrers del centre del poble que ajuden a ambientar el nucli urbà a primers del segle XX. L'oferta comercial està basada sobretot en el comerç del poble, d'altra banda, a la plaça de l'Ajuntament, s'hi ha concentrat les parades de producte de proximitat que ofereixen productes de la zona del Montserratí.

La fira del Vapor de Sant Vicenç de Castellet es celebra durant tot el cap de setmana i aquest any arriba a la seva novena edició amb una imatge renovada basada en el lema: Som Vapor!