UManresa simula l'atropellament mortal d'un camió conduït per terroristes

l'alumnat del Màster d'Emergències Extrahospitalàries del Centre Internacional de Formació Contínua del Campus Manresa de la UVic-UCC ha hagut de resoldre l'atemptat amb 10 suposades víctimes mortals

Simulacre d'atropellament terrorista, aquest dissabte a UManresa
Simulacre d'atropellament terrorista, aquest dissabte a UManresa | UManresa
Redacció
27 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:53h
Un centenar de persones s'han mobilitzat aquest dissabte per participar en una nova edició del simulacre d'accident de múltiples víctimes i catàstrofes amb el que cada any culmina la formació de l'alumnat del Màster d'Emergències Extrahospitalàries del Centre Internacional de Formació Contínua del Campus Manresa de la UVic-UCC. Els 26 alumnes del Màster han hagut d'intervenir com a sanitaris en una emergència amb un gran nombre de ferits. En aquesta ocasió s'ha simulat un atac terrorista, en el qual dos individus que conduïen un camió, suposadament terroristes, han envestit la terrassa d'una cafeteria i han topat amb un vehicle que circulava pel carrer. Posteriorment, quan els sanitaris i cossos policials estaven intervenint, han fet esclatar un segon artefacte, que ha provocat més víctimes mortals de les previstes inicialment. El simulacre ha culminat amb una desena de suposades víctimes mortals i amb seixanta ferits.

La situació simulada ha aconseguit desbordar els alumnes del Màster, que havien d'atendre una emergència de gran envergadura amb molts pocs recursos. Aquest és precisament l'objectiu d'aquesta simulació. Segons Susanna Simó, coordinadora del mòdul d'incidents de múltiples víctimes i catàstrofes d'UManresa, "es tracta de reproduir una situació que sigui el màxim de real, que posi a prova les capacitats dels alumnes de gestionar l'organització, la funció de cadascú i els espais per garantir la millor atenció sanitària i reduir el nombre de víctimes mortals". Simó explica que l'objectiu és que es cometin errades per després analitzar-les i que aquesta vivència serveixi com a aprenentatge als futurs sanitaris d'emergències. L'anàlisi es duu a terme en un debriefing posterior en el qual participen els alumnes, el professorat i els professionals que han intervingut en el simulacre. En aquesta ocasió, abans d'iniciar l'anàlisi s'ha fet un minut de silenci en memòria de totes les víctimes d'atemptats que s'han produït en el darrer any a tot el món.

El simulacre ha mobilitzat un centenar de persones entre voluntaris que han fet de víctimes, professorat del màster i col·laboradors, entre els quals enguany hi havia Protecció Civil de Manresa, TSC ambulàncies, Creu Roja Manresa, el SEM, l'Escola Joviat, Vilà Vila i Diesa.