El Tribunal Suprem sud-africà dicta l'extradició del principal responsable de l'assassinat de Flors Sirera

El tribunal retira la condició de refugiat al general rwandès Kayumba Nyamwasa, reclamat per la justícia espanyola i a qui imputem l'assassinat de la Flors Sirera, ara fa vint anys | L'extradició queda pendent de l'acatament del Ministeri de l'Interior del país africà i de la modificació de la Justícia Universal a Espanya, que suposa impedir l'aplicació efectiva de la jurisdicció universal per part dels tribunals espanyols

Redacció
27 de maig del 2017
Actualitzat el 28 de maig a les 9:37h
Kayumba Nyamwasa, a l'esquerra, amb l'encara president Paul Kagame
Kayumba Nyamwasa, a l'esquerra, amb l'encara president Paul Kagame | Web
Després de vuit anys de col·laboració entre Inshuti amb dues ONG's especialistes en dret d'asil de Sud-àfrica, el Tribunal Suprem d'Apelacio sud-africà ha suspès l'estatus de "refugiat" al exgeneral ruandès Kayumba Nyamwasa, reclamat per la justícia espanyola i a qui imputem l'assassinat de la Flors Sirera, ara fa vint anys, i de tres espanyols més, a banda de tantes víctimes ruandeses.

L'Ajuntament de Manresa dóna suport des de fa molts anys a la querella contra els implicats en els assassinats de cooperants espanyols a Ruanda, entre ells la manresana Flors Sirera. El camí judicial d'aquest procediment està sent llarg i dificultós, però Inshuti, amb l'Ajuntament, continuen demanant justícia als tribunals espanyols i internacionals per tal que cap crim contra la humanitat pugui quedar impune, més enllà de la situació de poder de qui el comet.

Cal no oblidar que l'assassinat de la Flors i dels seus companys de l’ONGD, Metges del Món, va ser un intent de fer desaparèixer testimonis "incòmodes" de la barbàrie que existia contra la població civil a Ruanda.

Aquesta impunitat ha estat possible de moment pel bloqueig al procés judicial aplicat pel govern espanyol arran de la reforma de la llei de Justícia Universal que suposa impedir l'aplicació efectiva de la jurisdicció universal per part dels tribunals espanyols. En el Ple de febrer de 2014, l'Ajuntament de Manresa ja va aprovar una moció de rebuig a aquesta reforma exprés de la Llei Orgànica del Poder Judicial.

Primer l'Audiència Nacional i després el Tribunal Suprem van dictaminar el sobreseïment del cas que apuntava com a responsables dels assassinats quaranta membres del Front Patriòtic Ruandès que va impulsar al poder l'encara president Paul Kagame. Fa un any es va interposar un recurs al Tribunal Constitucional perquè la causa no quedi arxivada, que continua sense resposta. Paralelament, els estats implicats o els estats on es trobaven per aixoplugar-se, han impedit reiteradament que es complissin les ordres d'arrest internacional.

El govern sud-africà es va negar a extradir el general Kayumba Nyamwasa; el major Justus Majyambere va poder tornar a Rwanda malgrat haver estat arrestat a Washington quan va ser interceptat en un control rutinari d'immigració; el tinent general Charles Kayonga no va ser detingut a Londres malgrat que el govern britànic tenia constància de l'ordre d'arrest internacional i va ser avisat de la seva presència; el general Karake va ser detingut a l'aeroport de Heathrow. El jutge va marcar data per a la vista d'extradició, però el va deixar marxar.

Pendents de la Justícia Universal a Espanya

Aquesta setmana s'ha donat a conèixer que el Tribunal Suprem d'Apelacio sud-africà ha suspès l'estatus de "refugiat" al exgeneral ruandès Kayumba Nyamwasa, reclamat per la justícia espanyola i a qui imputem l'assassinat de la Flors Sirera, ara fa vint anys, i de tres espanyols més, a banda de tantes víctimes ruandeses.

El Centre de Litigació d'Africa Meridional (SALC) va argumentar en el seu recurs que les autoritats sudafricanes varen ignorar la implicació de Nyamwasa en crims que se li imputen des d'Espanya i altres països. La llei Sud-africana no contempla la possibilitat d'oferir asil a pròdigs de la justícia i a sospitosos d'haver comes crims de guerra. Aquests arguments han tingut èxit.

En la seva resolució, el Tribunal Suprem d'Apelació sud-africà dóna al Ministeri d'interior de Sud-àfrica 180 dies per "reconsiderar i prendre una decisió final".

L'advocat que des del principi ha portat aquesta causa, Jordi Palou Loverdos, ha assegurat que "és una petita gran victòria. I continuem treballant intensament en el convenciment d'aconseguir una modificació de la Justícia Universal a Espanya, que permetria reobrir el cas".