Les caputxines creuen que l'alcalde es tan responsable com el bisbe de la situació que viuen

Valentí Junyent va ser "qui va decidir que marxés tota l'ajuda que teníem al convent" i Romà Casanova "es va sentir reforçat i encara es va créixer més", considera la germana Teresa en una tertúlia del Canal Taronja

La germana Teresa a la tertúlia del Canal Taronja
La germana Teresa a la tertúlia del Canal Taronja | Canal Taronja
25 de maig del 2017
Actualitzat el 26 de maig a les 11:54h

"L'alcalde de Manresa va venir de visita al convent el dia de Tots Sants i ens va voler tranquil·litzar dient que primer es cuidarien de les persones i després del convent", assenyalava dimecres al programa Barra Lliure del Canal Taronja la germana Teresa, però des de llavors "d'ajuda zero, zero, zero". Les quatre monges caputxines que continuen al convent de Sant Carles Borromeo, al carrer Talamanca de Manresa, estan desateses des que el 13 de desembre passat el bisbe de Vic va ordenar que abandonés el convent tothom qui no fos de la comunitat, i l'alcalde "va agafar part" i va ser "qui va decidir que marxés tota l'ajuda que teníem al convent". Cal recordar que després que la comunitat arribés a un acord amb la FUSSAM per cedir-los el convent a canvi que tingués cura d'ella en els seus darrers anys de vida, el bisbe Romà Casanova va trencar l'acord i va fer marxar el personal de la fundació que cuidava les monges, després que el Vaticà el nomenés Comissari Pontifici.

Segons ha explicat Teresa en el programa, el suport de l'alcalde va provocar que "el bisbe es va sentir reforçat i encara es va créixer més" davant les quatre monges. La germana diu que no entén perquè tots dos "han col·laborat per fer-nos aquesta jugada", i ha posat sobre la taula que "l'alcalde va insistir molt" per fer obeir les instruccions del bisbe. Fins i tot van fer fora el matrimoni que feia les formes que després es converteixen el hòsties. "Era un ingrés que teníem i que ara no tenim", explica. Des que van marxar "ens mantenim amb les nostres pensions, no passem angunies perquè els nostres costums son senzills, però si la situació s'allarga molt, no podrem continuar perquè el convent és molt gran i el seu manteniment és costós".

"Aquesta Església no és la que va fundar Jesús", es lamentava la germana Teresa, tot i mantenir el bon humor. "Tinc fe en que tot sortirà bé", però admet que la situació li sap greu "perquè tant el bisbe com l'alcalde són dues persones que s'haurien d'ocupar de cuidar de la gent" i "no són conscients del mal que ens han fet".

Finalment, la germana Teresa ha recordat que les caputxines tenen el vot d'obediència, però "no d'obediència cega, sinó d'obediència responsable", ha avisat. Aquest dijous i divendres, la nova plataforma 379 ha organitzat dos concerts per donar suport al convent.