Súria participa en el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte

El doctor Pere Culell durant la xerrada a Súria
El doctor Pere Culell durant la xerrada a Súria | AjSú
Redacció
25 de maig del 2017
Actualitzat a les 9:19h
Les persones de Súria que tinguin de 50 a 69 anys rebran a partir d'aquesta setmana una carta per convidar-les a participar en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte que la Fundació Althaia gestiona des de l'any 2015 a les comarques del Bages, Moianès, Berguedà i Solsonès. La iniciativa va ser presentada dijous 18 de maig en un acte celebrat al saló de sessions de la Casa de la Vila.

La sessió va anar a càrrec del coordinador del Programa a les quatre comarques, Pere Culell, i de la seva responsable administrativa, Sílvia Maeso. Tot i que la participació és voluntària, Pere Culell va remarcar que la detecció precoç de la malaltia és clau per al seu tractament posterior.

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte és una iniciativa del departament de Salut de la Generalitat. Consisteix en fer-se una prova “molt senzilla” a casa per analitzar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Aquesta prova es repetiria cada dos anys.

En la carta s'explicarà el funcionament del Programa i la manera de participar-hi. Un cop rebuda, caldrà portar la carta a alguna de les tres farmàcies de la vila, on es facilitarà un kit per dipositar una mostra de femta, a més de les instruccions de com conservar-la fins que sigui portada de nou a la farmàcia. El mètode de cribratge consisteix en detectar si hi ha restes de sang a la femta.

Si el resultat de la prova és negatiu (o sigui, que no es detecta sang a la femta), els participants rebran una nova carta en un termini aproximat de cinc setmanes després d'haver-se fet la prova, on se'ls informarà d'aquest resultat i se'ls convidarà a repetir-la al cap de dos anys, sempre i quan no hagin fet els 70 anys. En cas de detectar-se sang en femta, se'ls citarà per fer una visita amb la infermera del Programa i portar terme una colonoscòpia amb sedació.

Per a més informació o per adreçar qualsevol consulta, cal trucar de dilluns a divendres al telèfon de l’Oficina Tècnica de Cribratge de la Fundació Althaia (93.875.93.33) o enviar un missatge a l'adreça electrònica [email protected].

El càncer de còlon i recte és el més freqüent entre els homes i les dones de més de 50 anys. Els principals factors de risc són els antecedents familiars i el consum d'alcohol, tabac, carns vermelles i processades.

Pel que fa a les pràctiques preventives, es recomana seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics, fer exercici físic amb regularitat, limitar el consum d'aliments amb greixos d'origen animal i de carns vermelles processades, evitar l'obesitat, no fumar i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques.

L'acte va començar amb unes paraules de benvinguda de la regidora de Benestar Social, Sanitat i Solidaritat, Carme Besa. A més d'expressar el suport de l'Ajuntament al Programa de Detecció Precoç, la regidora també va recordar que en un ple municipal celebrat l'any passat es va aprovar l'adhesió a la campanya 'No puc esperar!' sobre malalties inflamatòries intestinals.

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte compta amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
Arxivat a