Sant Vicenç recorda el seu passat tèxtil aquest cap de setmana a la Fira del Vapor

El certamen renova la seva imatge seguint el lema de "Som vapor" i oferirà nous espectacles de recreació històrica en què destaca la representació de les vagues a les fàbriques del poble l'any 1916

Presentació de la Fira del Vapor aquest dimecres a Sant Vicenç
Presentació de la Fira del Vapor aquest dimecres a Sant Vicenç | AjSVC
Redacció
24 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:59h
Sant Vicenç de Castellet ho té tot a punt per celebrar la novena edició de la Fira del Vapor aquest darrer cap de setmana de maig. El municipi farà un salt en el temps i se situarà a principis del segle XX per retre homenatge a l'eclosió del tèxtil i a la transformació que va viure el municipi amb l'activitat de les fàbriques. El certamen arriba ple de novetats aquest cap de setmana en una iniciativa que organitza l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet amb el suport de la UBIC i el teixit associatiu i cultural del municipi.

Renovació contínua

La fira continua reforçant els espectacles de recreació històrica i aquest any estrenarà un muntatge que recrea les vagues a les fàbriques tèxtils al municipi l'any 1916. La representació històrica La fàbrica en vaga es podrà veure diumenge migdia i tarda a la plaça de l'Ajuntament en què es recrearan els fets històrics de revolta a les fàbriques Balet, Soler i Armengol. El públic podrà descobrir la vida fora la fàbrica amb les visites guiades Un dia fora la fàbrica en el marc de la ruta orígens, tant dissabte com diumenge matí i tarda. Pel que fa a la imatge, el certamen ha renovat la seva imatge i seguint el lema Som Vapor se simbolitza el progrés i la transformació que va viure Sant Vicenç de Castellet que entre 1867 i 1920 va passar de 200 a prop de 2.000 habitants. Una de les altres novetats d'enguany fa referència al Menú de la Fira, que es podrà degustar a cinc establiments de restauració del municipi i també es podrà adquirir a dues botigues. Consistirà en bacallà esqueixat, pollastre rostit, crema de Sant Josep, aigua, pa i vi a un preu tancat de 15 euros. En matèria gastronòmica diumenge al migdia es farà una xerrada-degustació de cuina modernista amb el gastrònom Jaume Fàbregas.  

L'esquellotada

L'any passat va ser la gran novetat de la fira i enguany es manté. L'esquellotada es representarà dissabte a les 8 del vespre a la plaça Clavé, en què es recrearan les cercaviles i escarnis que els joves feien, amb un toc d'humor, als vidus que es casaven en segones núpcies a finals del segle XIX i principis del segle XX a Sant Vicenç de Castellet. Els actors del grup de teatre Cul-i-Seu donaran vida als personatges de l'època en un muntatge que dirigeix Joan Maria Segura.

Xerrades divulgatives

Un dels punts forts de l'edició d'enguany seran les xerrades de divulgació històrica. El primer acte tindrà lloc aquest dijous amb la xerrada Aigua i indústria a Catalunya, el cas de Sant Vicenç de Castellet (1820-1930), a càrrec de l'historiador Lluís Virós a dos quarts de 8 del vespre. La segona xerrada serà dissabte al matí a l'Espai Ateneu també amb la intervenció del periodista i historiador Enric Calpena sota el nom Els catalans, de les pedres en fem pans? Les revolucions industrials a Catalunya.

Ambientació i fira de carrer

La comissió organitzadora accentua la cura pels petits detalls i en aquesta edició es fa una aposta per aconseguir una ambientació més acurada al carrer. El toc de sirena donarà la benvinguda a la fira tant dissabte com diumenge a les 10 del matí. La inauguració es farà amb la cercavila Els sons de la fàbrica amb Sound de Secà i el Grup de Teatre Cul-i-Seu. La mostra d'oficis s'ubicarà a l'espai que uneix la plaça de l'Ajuntament i el carrer Maria Gimferrer i inclourà picapedrers, maquetistes, espardenyers, esclopers, llauners, etc. Els infants tindran un espai propi amb jocs populars de l'època i tallers infantils al carrer Maria Gimferrer. El públic familiar podrà seguir l'espectacle itinerant Bigolis Teatre i el Pianoman durant tot el cap de setmana. Dissabte al matí es programarà una Hora del Conte especial amb el muntatge En Quimet i el seu Tricicle amb Galiot Teatre. Aquest any, a més, es recupera el Mercat de pagès amb productes del Montserratí a la plaça de l'Ajuntament. Un espai que també acollirà la perruqueria de la fira amb demostracions de pentinats de l'època. En tot el conjunt de l'espai firal es comptarà amb una quarantena de parades. 

Col·laboració de les entitats

Durant tot el cap de setmana es programaran nombres activitats per part del teixit d'entitats del municipi. Hi haurà actuacions i propostes del Country Castellet, del Centro Cultural Andaluz, la Colla de Geganters, la Coral de l'Esplai, la Coral Nou Horitzó, l'Associació Ceps i Manduca i l'Esbart Dansaire, entre d'altres. Els comerços de la UBIC sortejaran una gran panera valorada amb 2.500 euros amb productes dels comerços associats.

Concursos i exposicions de la Fira del Vapor

La Fira del Vapor programa diferents concursos. Destaquen el Concurs de Cuplets de l'Esquellotada, el Concurs de Vestits d'Època, el Concurs de Fotografia, el Concurs d'Instagram, el Concurs de dibuix infantil i el Concurs d'aparadors. Es poden consultar les bases dels concursos a la pàgina web www.firadelvapor.cat. En paral·lel, durant tot el cap de setmana a l'Espai Ateneu es podran visitar les exposicions de maquetes modulars ferroviàries a càrrec de l'ASVICAF, l'exposició de manualitats del Centre de Cultura Popular Mestra Carme Baldelló i la mostra La Fàbrica des de Dins, que s'acompanya de la projecció del documental El curs del temps de l'IES Castellet.

La Fira, a internet

El certamen tindrà un any més una presència destacada a internet a través de la pàgina web www.firadelvapor.cat. A més es compta amb perfils propis a Twitter, Facebook i Instagram i s'utilitzarà l'etiqueta #firadelvapor17. Es demana a tots els participants que es facin la tradicional foto de família històrica a la plaça de l'Ajuntament que la comparteixin a les xarxes socials.

Agraïments i patrocinadors

L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet agraeix la col·laboració de totes les entitats culturals, socials, esportives i persones a títol individual que col·laboren amb la Fira del Vapor de manera desinteressada. La fira compta amb les empreses patrocinadores següents: Dumatex, Solpey, Conalvi, Montana Colors, Escola Montserrat, Montse Interiors, Gincotton, Fundació Pere Mata, Fibracat, Bo de debò, La Caixa, Estructures Arqué, Excavacions Montaner, Ruben Ruiz, Reciclatges Pelegrí, Parc i jardins Catalunya i Bon Preu. La fira compta amb els establiments del sector de la restauració Can Pillo, El racó d'en Manel, Frankfurt Creixell 15, Restaurant Tal Món, Vermuteria El Celler, Bar El Coro i El racó del poble.

El certamen estarà obert dissabte i diumenge de les 10 del matí fins a les 8 del vespre. Podeu consultar tota la informació a la pàgina web www.firadelvapor.cat