Manresa invertirà més de 600.000 euros en els nous accessos al Museu Comarcal

El consistori també està treballant amb un projecte per redefinir el contingut de les instal·lacions i convertir-les en un referent del barroc a Catalunya

Mar Martí
23 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:40h
L'ala oest de l'edifici de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi que prendrà valor amb els nous accessos
L'ala oest de l'edifici de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi que prendrà valor amb els nous accessos | Mar Martí
Durant el mes de juny està previst que comencin les obres per construir els nous accessos al Museu Comarcal de Manresa, que tenen una duració prevista de sis mesos i un pressupost de 629.000 euros. L'objectiu dels treballs és dotar d'un accés "més digne" a l'edifici de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi, que actualment acull el Museu Comarcal, l'Arxiu Comarcal i el centre d'acollida dels pelegrins que fan el Camí Ignasià. El nou accés principal a l'edifici es farà des de la nova plaça que s'urbanitzarà al solar que, fins l'any 2015 ocupava la Sala Ciutat i, anteriorment, l'església de Sant Ignasi. A més, el projecte preveu edificar uns nous volums que serviran per encabir un espai de recepció i informació del conjunt de l'equipament, així com un nou espai de vestíbul. D'altra banda, el consistori també ha anunciat que s'està treballant en un projecte per redefinir el contingut del Museu Comarcal per convertir-lo en un referent del barroc a Catalunya.

El conjunt d'actuacions que es volen dur a terme al Museu Comarcal de Manresa s'engloben dins del projecte Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat. En aquest marc, també s'ha convertit l'edifici de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi en el punt de recepció, acollida i benvinguda dels pelegrins que realitzen el Camí Ignasià.

El projecte de construir els nous accessos al Museu, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, "sorgeix de l'oportunitat que ens brinda la desaparició de la Sala Ciutat, ja que ha deixat un gran espai lliure per dotar l'edifici d'un nou accés amb millors condicions i associat a una nova plaça". D'aquesta manera, es vol que l'edifici es pugui "girar" per "dotar-lo d'una nova façana" a l'ala oest. 

El projecte preveu edificar uns nous volums davant de la paret mitgera que unia l'antic col·legi de Sant Ignasi amb l'església de Sant Ignasi, que encabiran un espai de recepció i informació del conjunt de l'equipament, així com uns espais de vestíbul i d'accés al Museu Comarcal de Manresa. Segons ha relatat un dels tècnics del projecte, aquesta nova façana principal estarà configurada per les petges de l'estructura de l'antiga església.

A més, segons ha relatat Aloy, també es vol que el claustre que hi ha a l'interior de l'Antic Col·legi de Sant Ignasi es converteixi en un espai públic per a la ciutadania. Amb els nous accessos està previst que es pugui entrar al claustre des de la nova plaça que s'urbanitzarà i l'objectiu és que es puguin dur a terme activitats culturals i d'oci en aquest indret. 

El Museu Comarcal de Manresa, referent del barroc català

De la seva banda, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, ha explicat que el consistori està treballant de la mà de la Generalitat per reformular el contingut del Museu Comarcal. Segons ha explicat, l'objectiu és convertir l'equipament en el "futur museu de l'art barroc de Catalunya". Així doncs, es treballarà amb un projecte per donar les instal·lacions d'un discurs museístic que vagin des del segle XVI amb l'acollida de Sant Ignasi, fins al final de la Guerra del Francès. Tot i això, Crespo ha dit que el projecte encara és molt incipient i no hi ha terminis d'execució ni pressupost. 

El Museu Comarcal de Manresa té més de 120 anys de trajectòria i no es duu a terme una renovació important des de fa més de set anys. L'objectiu del consistori és rellançar el projecte del museu, renovar-lo i remarcar les seves potencialitats. De fet, Crespo ha dit que l'equipament compta amb alguns punts dèbils com ara el fet que actualment té un discurs museogràfic difós, comparteix espai amb l'Arxiu Comarcal del Bages i una oferta d'activitats amb perfils molt diversos.