Augmenten els usuaris de les dutxes de la Fundació Germà Tomàs Canet de Manresa

Dues-centes vint-i-una persones van fer ús d'aquest servei el 2016, dotze més que l'any anterior

El servei de dutxes de la Fundació Germà Tomàs Canet augmenta respecte el 2015
El servei de dutxes de la Fundació Germà Tomàs Canet augmenta respecte el 2015 | Catpress
Redacció
23 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:08h
Dues-centes vint-i-una persones van utilitzar, l'any passat (2016) el servei de dutxes que la Fundació Germà Tomàs Canet gestiona a l'antic edifici de les Germanetes dels Pobres de Manresa. D'aquests, 163 van ser homes, 27 dones i 31 eren menors d'edat. Les xifres demostren que, malgrat la millora dels indicadors econòmics, encara hi ha persones que no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques. I és que, en comparació amb l'any anterior, el servei ha guanyat 12 usuaris, fent una mitjana de 24 dutxes diàries davant les 19 de l'any 2015. El servei, que funciona els dimarts i els dijous de quatre a sis de la tarda, ha fet un total de 2.156 dutxes durant l'any 2016.

Un 32% de les persones usuàries del servei de dutxes té entre 30 i 40 anys i un 28% en té entre 40 i 50. Destaca, però, el grup d'usuaris més jove, de 18 a 25 anys, que representa un 16% del total i que ha augmentat en 4 punts respecte l'any anterior.

Pel que fa al tipus de residència, destaca que un 26% dels usuaris viu en situació d'ocupació, una modalitat que l'any anterior només representava el 10%. En canvi, les persones que disposen d'un pis propi o de lloguer baixen d'un 44% el 2015 a un 20% el 2016, mentre que un 14% dels usuaris són persones sense sostre.

Els usuaris del servei de dutxes hi accedeixen majoritàriament orientats per un altre usuari, en un 56% dels casos. Un 21% són orientats per la Fundació Rosa Oriol, un 12% pels serveis socials de l'Ajuntament de Manresa i la resta per altres entitats (serveis socials d'altres municipis, Creu Roja o Càritas).

Nou servei de bugaderia

Una de les novetats de l'any 2016 ha estat la posada en marxa d'un servei de bugaderia que permet rentar la roba a les persones que ho necessiten. Trenta-dues persones n'han fet ús durant el 2016, derivades pels serveis socials o altres entitats de referència.

Fundació Germà Tomàs Canet

La Fundació Germà Tomàs Canet va néixer l'any 1989 per voluntat de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. La seva missió inicial va ser la de fer costat, des de tots els àmbits, a persones afectades per alguna malaltia mental o discapacitat intel·lectual. La seva activitat permet donar protecció jurídica que garanteixi els drets i els deures dels malalts i facilitar el màxim de recursos perquè aquestes persones s'integrin socialment i laboralment.

Superats els 25 anys, la Fundació Germà Tomàs Canet està consolidada i compta amb un equip de més de 40 professionals, presents a les localitats de Sant Boi de Llobregat, Almacelles i Manresa i gestiona diferents programes i recursos al servei de les persones més vulnerables. A la capital del Bages, dóna cobertura jurídica i tot el suport necessari a Mosaic, una proposta innovadora que vetlla per una atenció integral a persones amb problemes de salut mental i que es va fer realitat el 2006 gràcies a la suma de voluntats de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, les Germanes Dominiques, la Fundació Althaia i l'Ajuntament de Manresa.

Per altra banda, la Fundació Germà Tomàs Canet gestiona a Manresa, des de finals del 2013,  l'antiga residència de les Germanetes dels Pobres, un equipament que amb el nom de Sant Joan de Déu-Serveis Socials Manresa permet executar activitats i projectes molts diversos en suport a les persones i a les famílies més desafavorides, en xarxa amb les entitats i recursos del territori. Un dels serveis que s'ha iniciat aquest darrer any i que ha tingut una molt bona acceptació és el de dutxes per a les persones que no tenen accés a aquest servei bàsic.