Els poetes Marc Romera i Marc Masdeu mostraran Francesc Garriga a la Papasseit

El poeta Francesc Garriga
El poeta Francesc Garriga | Arxiu particular
Redacció
22 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:26h
Dos anys després de la seva mort, LaBreu Edicions edita Cosmonauta, la poesia completa de Francesc Garriga Barata (1932-2015). El volum, de més de 800 pàgines, no és una recopilació dels poemaris publicats per l'autor de Sabadell, sinó que l'editorial presenta el darrer repte del poeta: la revisió minuciosa que Garriga va fer de tota la seva obra durant l'última dècada, especialment dels primers quatre volums, avui dia gairebé introbables.

El llibre inclou, a més, un llibre inèdit, Llàtzer, escrit els anys vuitanta, època en què el poeta va romandre en un silenci editorial perquè va dedicar-se exhaustivament a la tasca de docent. L'autor unifica encara més la seva producció polint i evolucionant els versos. Aquest exercici d'esmolar, d'escandir un altre cop, de suprimir fins arribar a l'essència permet afirmar que ens trobem davant del nou llibre de Francesc Garriga. Aquests versos són el seu llegat.

Francesc Garriga forma part d'aquell grup de creadors a qui el reconeixement els ha arribat tard, i ha arribat per la reivindicació de les generacions més joves, com va passar amb Josep Palau i Fabre, Joan Sales i Joan Vinyoli. Sempre al costat dels joves, era un habitual de les sessions poètiques de l'obrador de l'Horiginal, i va ser un punt de suport i referència per a molts poetes i projectes poètics que avui són les veus que obren camí.

Amb edició, introducció i notes de Marc Masdeu i Marc Romera, Cosmonauta és el llegat de Francesc Garriga. L'últim Adéu (títol característic del poema que tancava els seus llibres) d'una vida dedicada a la literatura i a la cultura en general.

Es presentarà aquest particular volum que sintetitza i revisa l'obra de Garriga, el proper dijous 25 de maig a 2/4 de 8 del vespre. Serà al nou local de la Llibreria Papasseit, al Carrer Barcelona número 25 de Manresa.