La Setmana dels Geoparcs Europeus porta a la Catalunya Central un munt d'activitats lúdiques

Una de les sortides de la Setmana dels Geoparcs Europeus de l'any passat
Una de les sortides de la Setmana dels Geoparcs Europeus de l'any passat | Geoparc
Redacció
22 de maig del 2017
Actualitzat a les 9:23h
El dia 26 de maig es donarà el tret de sortida a la Setmana dels Geoparcs Europeus 2017, una iniciativa conjunta, que pretén apropar la geologia i el territori a la ciutadania a partir d'activitats lúdiques i divertides. En el cas del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central (que engloba Bages, alguns municipis del Moianès i Collbató) les activitats proposades són d'allò més originals: des de descobrir l'evolució del territori a partir d'un calaix de sorra fins a fer una sortida a les tines i maridar-la amb un tast de vi i amb poesia o escoltar el mediàtic Marc Boada. Des del 26 de maig fins a l'11 de juny, un munt de propostes diferents per descobrir el territori des d'un altre punt de vista, organitzades conjuntament amb entitats col·laboradores del Geoparc, com Ajuntaments, biblioteques, Parcs Naturals, etc. Es pot trobar el programa sencer amb tots els detalls a www.geoparc.cat

Els Geoparcs mundials són territoris reconeguts per la UNESCO. A l'Estat espanyol n'hi ha 11, i el de la Catalunya Central és l'únic de Catalunya. Són territoris amb un important patrimoni geològic i que treballen per al desenvolupament sostenible. Entre les seves tasques hi ha la pedagogia per fer arribar la geologia, de manera senzilla i amena, a la població, que és l'objectiu principal de les activitats proposades a la Setmana dels Geoparcs.

Recrear la nostra història geològica amb un calaix de sorra

Durant tots els dies de la Setmana dels Geoparcs Europeus, les biblioteques d'El Casino i l'Ateneu Les Bases, i la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa mostraran una exposició de llibres del fons de la BCUM que parlen del Geoparc. I, a més, la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, i Centre de Recerca i Documentació del Geoparc, tindrà a les seves instal·lacions una sandbox o calaix de sorra, cedida per l'Escola Politècnica Superior d'Edificació de Barcelona (UPC). És un instrument que permet fer un mapa topogràfic interactiu tridimensional a l'abast de tothom. Per veure com s'utilitza, proposem el taller Mourem mars i muntanyes!, els dies 26 de maig i 9 de juny, per recrear diferents episodis de la història geològica de la Catalunya Central i altres processos geològics i morfologies que podem observar en el paisatge actualment. Serà a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa – Centre de Recerca i Documentació del Geoparc (Av. de les Bases de Manresa, 7-11), a 2/4 de 7 de la tarda.

Maridar el territori amb literatura i vi

Una altra de les activitats de la Setmana dels Geoparcs que es preveu que tingui més èxit és la visita guiada a les tines a peu de vinya de la Vall del Flequer, acompanya de la lectura de fragments de novel·les ambientades en el món vitivinícola i un tast de vins DO Pla de Bages i productes locals. Es tracta d'una ruta d'uns 6 quilòmetres i de dificultat baixa, amb sortida des del Pont de Vilomara. Es farà el dia 3 de juny al matí i cal inscriure's a la Biblioteca del Pont de Vilomara i Rocafort. (938.318.324 o b.pont@diba.cat). El preu, de 6 euros, inclou el trasllat amb autocar.

Conferència del mediàtic Marc Boada

Marc Boada, científic, divulgador i expresentador del programa Quèquicom serà un dels protagonistes de la Setmana dels Geoparcs Europeus fent una conferència el dia 7 de juny amb el títol Del mineral al mòbil intel·ligent: 3 milions d'anys!. Fa 3 milions d'anys els nostres avantpassats van fabricar les primeres eines i tot va canviar per sempre. Ara la tecnologia ja no és a l'Àfrica, sinó a Silicon Valley, on es treballa amb elements que s'extreuen dels minerals.

En la conferència, descobrirem com d'importants són aquestes autèntiques joies del món natural. L'assistència és gratuïta i l'acte tindrà lloc a la Sala d'actes de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM). Av. de les Bases de Manresa, 61-73, a 2/4 de 8 del vespre.

Sortides guiades i activitats per al cap de setmana

A més, la Setmana de Geoparcs també proposa diverses sortides per conèixer diferents indrets d'interès del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central. El 27 de maig es farà una ruta pel camí de les Obagues, a la Serra de Rubió, a Collbató, que permetrà gaudir d'unes vites magnífiques i de la interpretació de diferents elements naturals.

El dia 4 de juny es farà una ruta per descobrir el patrimoni geològic i miner de Súria, recorrent la zona de les Guixeres, la riera del Tordell, i un tram de la carretera de Castelladral i Súria. El mateix dia es farà també una visita guiada al centre de visitants i mini de desguàs de l'Estany per explicar l'evolució del paisatge i com s'ha pogut dominar l'aigua. El màxim exponent és la mina, que va permetre la dessecació de l'estany que existia des de fa milers d'anys.

I el dia 11 de juny, la sortida serà a Sant Vicenç de Castellet, amb una passejada per indrets sorprenents que ens descobriran el passat marí del municipi.

Les propostes de la Setmana dels Geoparcs es completaran amb diversos itineraris per apropar-se a la geologia del Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac -descobrirem roques, falles, monòlits...-, els dies 4 i 11 de juny; i amb activitats familiars de cap de setmana, com la visita a les Coves del Toll de Moià, una joia del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, o la visita guiada Manresa, Cor de Catalunya.