Fins a 1.768 alumnes de 5è i 6è de Primària participaran a la Cantània del Kursaal

Enguany per primer cop es faran set sessions de la cantata, des del proper dilluns fins dissabte vinent, 27 de maig a la sala gran del Kursaal

Imatge de la Cantània de 2016
Imatge de la Cantània de 2016 | MEES
Redacció
19 de maig del 2017
Actualitzat a les 22:07h
Fins a 1.768 nens i nenes de 5è i 6è de Primària de 50 escoles de la comarca del Bages (15 de Manresa, 35 de la resta del Bages) 2 del Moianès, 1 de l'Anoia, 1 del Berguedà i 1 del Vallès Occidental participaran aquesta propera setmana, de dilluns a divendres, en els 7 concerts de La nit dels malsons, la cantata amb música d'Àlex Martínez i text de Marta Buchaca, que forma part del projecte Cantània d'enguany i que ja fa 28 anys que promou L'Auditori de Barcelona. 

Aquesta és l'onzena edició de Cantània a Manresa, un projecte que ha anat creixent cada curs. Si l'any passat es va batre el rècord de participació, amb 1.686 nens i nenes, enguany el tornem a superar amb un total de 1.768 nens i nenes, 50 escoles (l'any anterior en va ser 46). Aquest any fins i tot ha calgut ampliar el nombre de funcions i de les 6 de les dues darreres edicions passem a 7 funcions, de dilluns a dissabte a les 9 del vespre a la Sala Gran del Kursaal de Manresa, i divendres, també, a les 5 de la tarda. 

La història de La nit dels malsons -que comptarà amb Elena Gadel i Xavi Duch com a solistes- comença la nit abans que en Lluc, un nen de nou anys que és molt poruc, se n'hagi d'anar de colònies. Ell no hi vol anar de cap de les maneres, perquè a les colònies haurà de fer moltes activitats que li fan pànic, i no s'hi vol enfrontar. Aquella nit, quan en Lluc està a punt d'adormir-se, la Guardiana de la por es cola per la seva finestra. La Guardiana es dedica a vetllar perquè la por no desaparegui del món, i li vol fer entendre a en Lluc que tenir por no és dolent. Mitjançant un viatge a través dels malsons de diferents persones que en Lluc coneix molt bé, li farà veure que hi ha molts tipus de por, i que tenir por no té perquè ser un defecte. Gràcies a la Guardiana, en Lluc entendrà que la por és necessària per viure, i que hi ha pors que l'únic que fan és impedir-nos viure amb plenitud. Després d'adonar-se que tenir por és normal, decidirà ser valent i anar a les colònies, i aquells dies seranels dies més feliços de la seva infància.

Cantània és una activitat adreçada a l'alumnat de segon i tercer cicle de Primària. Per a poder-hi participar, el seu professorat de música assisteix a dues jornades de treball a partir de les quals va preparant el repertori amb els nens que faran els concerts. Cada escola té el disc per poder treballar sobre les parts instrumentals des de 6 mesos abans dels concerts. Cada any s'estrena una cantata per a instrumentistes i gran cor.

El projecte Cantània

Cantània és una activitat amb diferents fases d'actuació: sessions de formació amb el professorat, treball del professorat a la seva aula i concerts finals interpretats per l'alumnat inscrit. Durant tot el curs escolar es treballa tant des de l'organització com des de l'escola. L'objectiu és organitzar un acte per als alumnes que, per les característiques globals pensades exclusivament per a ells, per la qualitat i per la implicació personal i col·lectiva en l'acte, es converteixi en una vivència musical important i inoblidable per a tots.

Aquesta cantata serà cantada per uns 42.000 nens de 3r, 4t, 5è i 6è d'Educació Primària durant els mesos de maig i juny de 2017 a L'Auditori de Barcelona, El Vendrell, Figueres, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Sant Cugat del Vallès, Vic, Vilafranca del Penedès, Parla, Saragossa, Sevilla, Valladolid, Biefeld, Koblenz, Neustadt (Alemanya) i Guimaraes (Portugal).