Donen a l'Arxiu Comarcal documents inèdits relatius als masos Pahissa i Rossinyol

Es tracta de 14 pergamins de dates diverses entre els segles XV i XIX que fins ara havia guardat el musicòleg barceloní Romà Escalas

Romà Escalas (al mig) fent la donació dels 14 pergamins relatius als masos Pahissa i Rossinyol
Romà Escalas (al mig) fent la donació dels 14 pergamins relatius als masos Pahissa i Rossinyol | CEB
Redacció
19 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:47h
Aquest dijous, 18 de maig, va ingressar a l'Arxiu Comarcal del Bages una donació de pergamins i documents en paper relatius als masos Rossinyol i la Pahissa de Monistrol de Calders i altres masos propers.

Es tracta d'una donació feta pel propietari dels documents, el musicòleg Romà Escalas i Llimona, que ha escollit l'Arxiu Comarcal del Bages com a destí d'aquests documents per ser l'equipament arxivístic més proper als llocs d'origen dels pergamins i més adequat per a que siguin conservats, descrits i posats a disposició dels estudiosos.

Romà Escalas va trobar i conservar aquests documents provinents del mas Rossinyol, que havia estat adquirit pel seu avi, amb la col·laboració de Feliu "Postilla", administrador d'aquelles finques. Al seu interès i sensibilitat per la documentació antiga l'acompanyava l'objectiu de trobar possibles documents musicals antics. Romà Escalas guarda aquests pergamins des de l'any 1965 i els ha conservat fins ara, quan ha decidit buscar una institució especialitzada per a que es fes càrrec del fons i en garantís la conservació i la difusió.

Es tracta de 14 pergamins, el més antic dels quals és de l'any 1402; i de 21 documents en paper, alguns consistents en plecs de diversos fulls de paper, de dates diverses entre els segles XV i XIX. Entre ells destaquen un privilegi reial de l'any 1570 i un document musical en un pergamí que feia de coberta a un lligall de paper i que conté la partitura d'un himne dedicat a Santa Cecília.

La donació, que passa a formar par del fons comarcal, es va efectuar amb la intercessió del Centre d'Estudis del Bages, que va rebre la voluntat de Romà Escalas de fer la donació i va fer de mitjançer durant l'acte d'entrega.

A més del donador Romà Escalas, van assisitr a l'acte Marc Torras, director de l'Arxiu Comarcal del Bages, Francesc Comas, president del Centre d'Estudis del Bages, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo.

Romà Escalas 

Romà Escalas i Llimona (Barcelona, 1945) és musicòleg i intèrpret, especialitzat en instruments de vent històrics, i ha desenvolupat una intensa activitat en el camp de la interpretació, l'organologia i la pedagogia.

Al Conservatori Superior de Barcelona i a l'ESMUC va crear el primer Departament de Música Antiga. Des del 1980 és director i fundador dels cursos internacionals de la Generalitat Música Antiga a Catalunya i ha estat membre del comitè fundador a París del Reseau Européen pour la Musique Ancienne. Ha estat director del grup Ars Musicae, de Barcelona, actuant com a solista i col·laborant en diferents formacions musicals com Al·legoria, Hesperion XX i la Capella Reial de Catalunya amb Jordi Savall.

Com a especialista en instruments musicals històrics, imparteix diversos cursos i seminaris monogràfics i ha estat director dels cursos de musicologia i interpretació de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo. També ha col·laborat amb diverses universitats en tasques de formació i recerca.

Cofundador de la Societat Catalana de Musicologia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, de la qual ha estat president més de deu anys, va ser director del Museu de la Música de Barcelona de l'any 1981 fins el 2011. Actualment dirigeix un projecte de recerca sobre el patrimoni artístic des de l'Institut d'Estudis Catalans i ha estat elegit President d'Instrumenta, societat espanyola per a la salvaguarda i estudi del patrimoni musical.