L'Ajuntament aprova un text que iguala l'actuació dels mossos amb la dels manifestants del passat 1 de Maig

El govern municipal esmena la moció de la CUP en la seva totalitat amb un escrit en que "lamenta els incidents" durant la manifestació sense fer cap referència a l'actuació policial

19 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:51h
Èric Montero, un dels dos detinguts durant l'1 de Maig, s'ha dirigit al ple
Èric Montero, un dels dos detinguts durant l'1 de Maig, s'ha dirigit al ple | Èric Montero
"Apel·lo a la vostra generositat per no quedar-nos encallats" en una situació que, segons ha assegurat l'encara regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Olga Sánchez, només es pot solucionar "amb diàleg i negociant entre les parts abans de convocar qualsevol acte". No és agradable per als agents haver de cobrir manifestacions, "és més còmode posar multes", ha volgut fer entendre la regidora als regidors de la CUP que presentaven una moció per reprovar l'actuació dels Mossos en les càrregues policials del passat 1 de Maig contra els manifestants, i el cessament del cap de la Regió Policial Central, Sergi Pla.

L'equip de govern, per això, presentava una esmena a la totalitat en que "lamenta els incidents" en genèric sense entrar en responsables, i en que iguala l'actuació policial amb la dels manifestants, i on fa una crida al diàleg i a posar-se d'acord les parts abans de cada acte, "però no fa cap referència ni als ferits ni als detinguts", com ha recordat el regidor de la CUP, Jordi Garcés.

Inconsciència o voluntat política

Èric Montero, un dels dos detinguts durant la manifestació de l'1 de Maig va explicar com va anar la marxa, tranquil·la fins arribar al carrer del Born, on, degut a l'estretament del carrer, hi va haver contacte entre manifestants i els agents, que havien encapsulat durant tot el trajecte la manifestació. "Un manifestant va tocar un mosso, el mosso el va empentar, el manifestant li va demanar explicacions, i van començar els cops de porra", ha explicat. "De forma aleatòria ens van detenir a un company i a mi, a qui em van tirar a terra i subjectar posant-me el genoll sobre el coll".

El president de la CUP, Jordi Garcés, n'ha fet una lectura més política, "qui va organitzar el dispositiu policial i va mantenir l'encapsulament en un carrer de 7 metres d'amplada com el carrer del Born, o és un inconscient o ho va fer amb clara voluntat política". A instàncies de la CUP, el 8 de maig hi va haver una reunió dels grups municipals amb representants d'interior a la Catalunya Central, que, segons Garcés, els va afirmar que l'encapsulament de la manifestació "era una qüestió tècnica i no política", fet aquest que considera "molt greu" ja que "vol dir que es dona autoritat a la policia per actuar com els convingui".

Per la seva part, el PSC es mostra convençut que "l’actuació policial no va ser una actuació ni encertada ni mesurada" i que, a més, "l'encapsulament no va aconseguir els seus objectius", ja que si eren evitar incidents, n'hi va haver. El fet és que, per a Felip González, a Manresa "plou massa sobre mullat" ja que aquí es practiquen massa sovint detencions quan en altres municipis no passa.

González s'ha mostrat convençut que a la manifestació "segur que la gran majoria de manifestants no haurien tingut l’actitud de violència que pretenia prevenir el desproporcionat dispositiu policial"; però, "de la mateixa manera, no es poden negar fets recents de violència contra les coses, que en la nostra opinió, seria bo que no es produïssin per evitar que també estiguin després en l’arrel del que va acabar passant".

L'esmena de l'equip de govern ha prosperat, finalment, amb els vots de CDC, ERC i Ciutadans.